logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 - komunikat CONTACT SERVICE po zalaniu, co robić?

furi 08 Lut 2005 20:08 2240 17
REKLAMA
  • #1 1210777
    furi
    Poziom 2  
    WItam
    Mam taki problem. Jak włanczam telefon na wyświetlaczu pokazuje się komunikat CONTACT SERVICE. Byłem w serwisie powiedzieli mi, że została zalana, straciłem gwarancje automatycznie. Poszedłem do innego serwisu w celu zapytania się ile naprawa i co może być przyczyną powiedzieli mi, że to pamięć i naprawa wyjdzie w granicach 50/60 zł. Komórka została rozebrana nie widać śladów zalania. Nie wiem sam co już mam myśleć może coś mi poradzicie?
  • REKLAMA
  • #2 1210975
    jar6
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Najpierw sprobuj przeflashowac, skoro nie ma sladow zalania.
    Powinno pomoc, jesli nie to chyba uszkodzenie HW.
  • #4 1229045
    trans1
    Poziom 12  
    nieraz po fleszowaniu pomaga
  • #5 1229170
    tomikgsm
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Ja również proponuje wgrać nowy sofcik i virgin eeprom no i wszystkie resety i sumki
    Jak by co to cały opis flashowania znajdziesz na:
    www.tomikgsm.prv.pl
  • #6 1246822
    psychodelik442
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Sprawdz czy nie masz zepsutego IMEI i sprobuj wgrac nowy EPROM
  • REKLAMA
  • #7 1246957
    z.chojnowski
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Jesli nie ruszy po wgraniu softu to prawdopodobnie uszkodzony Flash. 60Pln - dobra cena za naprawe tego typu
  • #8 1248498
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    Jesli nie SW to w takich przypadkach najczesciej COBBA nawala, jak grzanie nie pomoze to nowe kulki trzweba stwiać...
  • REKLAMA
  • #9 1252176
    @rti
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Jeżeli chodzi o to grzanie to w jaki sposób?? Niewiem czy stacja lutowniczą hot air nie podgrzeje za bardzo i czy pod ikłądem nie powstana zwarcia. Prosze o pomoc!!
  • #10 1252610
    wicio2
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    JAK TEGO WCZESNIEJ NIEROBILE TO ZWRUC SIE Z TYM DO FAHOWCA MOZNA ŁATWO USMARZYC FONA
  • #11 1252652
    morgan_exe
    Spec od GSM
    wicio2 napisał:
    JAK TEGO WCZESNIEJ NIEROBILE TO ZWRUC się Z TYM DO FAHOWCA MOZNA ŁATWO USMARZYC FONA

Po pierwsze koles naucz sie pisac po polsu a po drugie jesli tego nie robil to niech pocwiczy na dretwych phonach, a koma raczej nie usmazy no chyba ze bedzie bardzo dlugo grzal jden punkt na wysokiej temperaturze :)
  • REKLAMA
  • #12 1252848
    @rti
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    posługiwać sie HA to ja potrafie więc jak juz wiem zę tym moge scalaki grzać to tak właśnie zrobie. Mam jeszcze proźbe gdyby mi ktos linka podesłał z jakąś rozpiską układów (chodzi mi o to który za co jest odpowiedzialny) no i jakieś opisy usterek bo szukałem duzo w necie ale wyniki marne. Dziękuje;]
  • #13 1348420
    1Paluch1
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Poprostu wymiana softu lub przeliczenie sum kontrolnych!!!!
  • #14 1349307
    morgan_exe
    Spec od GSM
    1Paluch1 napisał:
    po prostu wymiana softu lub przeliczenie sum kontrolnych!!!!

A moze tak po prostu przestac by wierzyc ze wszystko mozna naprawic poprzez SW? :)
  • #15 1349403
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 235
    nie sadze zeby flesh pomogl.
    sciagnij program jak ci radzil wili102 i sprawdz przyczyne.
    bedzie jasne
  • #16 1349555
    axel234
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    polecam stronę www.hw.pasjagsm.pl znajdziesz tam opisy i zdjęcia płyt
  • #17 1370084
    z.chojnowski
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    koniecznie sprawdz jakims programem diagnostycznym powód wyswietlania Contact Service (sumy kontrolne, MCU Interface, wyzerowany IMEI itd). COBBA uszkadza sie rzadko a jesli juz to zazwyczaj przelutowanie nie pomaga. Bledy IMEI to z reguly efekt uszkodzenia Flasha (wymiana) jesli nie zostal przypadkiem zmieniony softem. Jesli wymiana Flasha nie daje efektu to niestety swiadczy o uszkodzeniu MAD2A. W zasadzie szukanie uterki mozna by zaczac od sprawdzenia rezystancji na Vcore do masy (w HW nizszych - ok 120k, w nowszych - 180-210k) a dopiero pozniej sprawdzac sumy kontr i reszte.
  • #18 1371965
    wooki4000
    Poziom 11  
    miałem kilka 3310 z CS i zawsze pomogło flashowanie SW i wgranie virgin eeprom.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z komunikatem "CONTACT SERVICE" na telefonie Nokia 3310 po zalaniu może mieć różne przyczyny, w tym uszkodzenie pamięci Flash, błędy IMEI, uszkodzenie układu COBBA lub MAD2A. Zalecane jest rozpoczęcie diagnostyki od sprawdzenia sum kontrolnych, stanu pamięci EEPROM oraz IMEI za pomocą programów diagnostycznych, np. "Nokia Diagnostic Tool v1.0" (wymagany kabel mbus). Często skuteczne jest przeflashowanie oprogramowania i wgranie "virgin EEPROM". W przypadku uszkodzenia Flash konieczna może być jego wymiana, co jest stosunkowo niedrogie (około 50-60 zł). Jeśli problem nie ustępuje po flashowaniu, możliwe jest uszkodzenie hardware, zwłaszcza układu COBBA, który czasem wymaga podgrzewania (reflow) lub wymiany kulek lutowniczych. Diagnostyka powinna również obejmować pomiar rezystancji na linii Vcore. Wymiana oprogramowania i resetowanie sum kontrolnych to podstawowe kroki, ale w przypadku fizycznych uszkodzeń konieczna jest naprawa elementów sprzętowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA