logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Peugeot PU-9833A – producent, kod 1222 na wyświetlaczu, brak reakcji klawiszy

daniel.sz 08 Lut 2005 22:59 2737 17
REKLAMA
  • #1 1211412
    daniel.sz
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Witam dostałem radio Peugeot PU-9833A kto jest producentem tego radia czyżby Clarion? jeszcze jedno jak włącze radio to na wyświetlaczu pojawia się 1222 i wszystkie klawisze wiszą po odłączeniu zasilania efekt ten sam po wiszeniu na zasilaczu przez 15 min dalej to samo
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1211721
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 340
    To co pojawia Ci się na wyświetl.,to błędnie wpisany kod.Tak, to najprawdopodobniej Clarion. Przytrzymaj (ok 6sek) BAND a gdy ten zapis zniknie lub poprosi o kod, wprowadź poprawny kod,naciskając kolejno klawisze jak w kodzie.Wprowadzenie ostatniej (4-tej) cyfry powoduje samoczynne zatwierdzanie.Jeśli więc zauważysz swój błąd w trzech pierwszych,wycofaj się wyłączając radio i ponów procedurę.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 1214459
    daniel.sz
    Poziom 21  
    Panowie robił ktoś to radio PU-9833A szukałem na forum nic nie znalazłem nie wiem jak się do niego zabrać
  • #4 1214691
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Takowego nie robiłem ale pewnie jest zwykła pamięć tylko z zamienionymi wyjściami. Pomierz dokładnie napięcia na niej i porównaj z aplikacjami. Myslę że tu tkwi problem. Z odczytaniem z pamięci kodu chyba nie będziesz miałproblemu. Nie zapomnij o liczniku błędów.
  • REKLAMA
  • #7 1214739
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Przepraszam panowie ja mam takie pytanie nie związane wogóle z tematem. Niestety moderatorzy nie moga mi pomóc wiec dlatego pisze o tym na forum. Mianowicie co jakiś post pojawia mi się w mojej odpowiedzi poniższy nawias z głupim tekstem

(nie znam nazwy tego elementu, wolę używać dłuższej slangowej nazwy)

czy nie wiecie co musze zrbić by to usunąć i żeby mi się to niepokazywało. Dodam że zamiast tego nawiazsu powinno być słowo "pamięć".

I tak należało wpisać (patrz post wyżej). (ob)
  • REKLAMA
  • #8 1214741
    daniel.sz
    Poziom 21  
    Tytus to samo mi się pojawiło tylko napisałem "pamiątka" wracając do tematu co z tymi pinami które są zamieszane słowo pa mią tka jest automatycznie zamieniane w to co właśnie widzisz a tak tekst wygląda u mnie widzisz automatycznie wrzuciło ten ich tekst chociaż dałem w cudzysłowiu

Załącznik usunięto.(ob)
  • #9 1214756
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Sprawdz miernikiem dokładnie na której nodze masz zasilanie. Z tego co pamiętam to 93c46 masz 4 rodzaje (chodzi o układ nużek). Dwie to są standardowe Ucc a w pozostałych dwóch gdzie indziej. To już musisz sam dojśc jak podłączyć. Napewno żebyś rozkodował to będziesz musiał do programatora kostkę podłączyć na przewodach.

Dzięki za rade z tym tekstem.
  • #10 1214768
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 539
    P a m i ą t k a jest terminem slangowym, stąd odpowiedni komentarz. W elektronice używa się terminu pamięć. Przypominam, że używanie slangu jest sprzeczne z regulaminem i będzie skutkować ostrzeżeniem.
  • #11 1214795
    daniel.sz
    Poziom 21  
    Panowie (GND 7 i 8 pin) ( 5V 2 i 4) coś tu mi nie pasuje zasilanie powinno być (na 8 pin +) (masa na 5 pin) chyba że właśnie o tej zmianie mówicie i mam podłączyć układ zgodnie z pomiarami skoro tak to na którym wyprowadzeniu będzie szyna itd proszę mi to wyjaśnić łopatologicznie bo takiego rozwiązania z zmianą pinów nie przerabiałem

PS Coś mi się wydaje że temat wyląduje w dziale dla początkujących
  • Pomocny post
    #12 1214806
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Chym jeśli teraz juz sobie nie poradzisz to daj to komuś żeby zrobił.
    Załączniki:
    • 9346.rar (3.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 1216665
    daniel.sz
    Poziom 21  
    Witam ponownie odczytałem eeproma zgodnie z instrukcjami tytusa
    1->3
    2->4
    3->5
    4->6
    5->7
    6->8
    7->1
    8->2

odczytałem wyszło mi albo 1144 albo 4411 do końca nie jestem pewien ale nie wtym żecz zamontowłem pamięć i w tej chwili radio wisi wyświetla tylko napi security nawet przytrzymanie dłużej band nic nie daje może mi ktoś powiedzieć czy zawartość niżej podanego bina jest poprawna? nie programowałem pamięci poprostu ją odczytałem byćmoże podczas odczytu coś się namieszało w programatoże ustawiłe 93c46
    Załączniki:
    • Eeprom1.rar (150 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 1216698
    daniel.sz
    Poziom 21  
    MR czy to jest lb jeśli tak to czy nie puści pod zasilaczem?

PS dodam że zanim przystąpiłem do wymontowania pamięci do radia dało się noromalnie wpisać kod
  • #16 1216830
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Zmień tak jak pisze MR i będzie smigać. To radio jest tak proste że aż trudne :) też przez to przechodziłem.
  • #18 1217113
    daniel.sz
    Poziom 21  
    Witam puściło 4411 dziękuję wszystkim za pomoc
    Cytat:
    W pierwszej linnii zamiast 04 wpisz 00
    dzięki MR przyda się w przyszłości jeszcze raz dziękuję wszystki Kolegom którzy zabrali pomocny głos w tym temacie za pomoc

pozdrawiam daniel.sz

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Radio samochodowe Peugeot PU-9833A prawdopodobnie produkcji Clarion wyświetla kod błędu 1222, co oznacza błędnie wpisany kod zabezpieczający. Aby odblokować radio, należy przytrzymać przycisk BAND przez około 6 sekund, a następnie wprowadzić poprawny kod czterocyfrowy, który zatwierdza się automatycznie po wpisaniu ostatniej cyfry. Problem z zawieszaniem się klawiszy i brakiem reakcji po odłączeniu zasilania wynika z uszkodzonej lub nieprawidłowo zaprogramowanej pamięci EEPROM typu 93C46 (SMD S2914). W modelu tym występuje zamiana wyprowadzeń pamięci, co wymaga dokładnego pomiaru napięć i odpowiedniego podłączenia pinów według schematu: 1->3, 2->4, 3->5, 4->6, 5->7, 6->8, 7->1, 8->2. Po odczycie i ewentualnej korekcie zawartości EEPROM (np. zmiana pierwszej linii z 04 na 00) radio powinno działać poprawnie i umożliwiać wpisanie kodu. W przypadku problemów z programowaniem pamięci zaleca się użycie programatora kostek. Dyskusja zawiera także uwagi dotyczące terminologii technicznej oraz problemy z automatycznym zamienianiem słowa "pamiątka" na niepożądany tekst w forum.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA