logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawienia do stacji monitorowania, kto ma to konfigurować ?

dariusz.bembenek 03 Sty 2013 15:33 1668 7
  • #1 11734644
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Założenia:
    Alarm w domu jednorodzinnym u Pana Jana Kowalskiego.

Instalator: Pan Nowak (firma A)
    Agencja ochrony: Firma B

Instalator Nowak nie ma nic wspólnego z agencją ochrony (firma B) i nic nie uzgadniał w sprawie monitorowania do SMA. Podczas montażu systemu, gospodarz Kowalski prosi instalatora o skonfigurowania połączenia do agencji, ponieważ wykupił sobie abonament. Przekazuje następujące parametry:

Tel. 600 123 456
    Kod: 4321
    ------------------------------

Pytanie brzmi:
    Czy instalator powinien zawracać sobie głowę konfigurując powiadomienie do stacji monitorującej czy powinien grzecznie przeprosić i wytłumaczyć klientowi, że to leży już w gestii agencji (przecież oni później będą kasować pieniądze). Mało tego, takie parametry jak numer telefonu oraz "jakiś tam kod" jeszcze nic nie mówią o tym, czy system ma dzwonić / wysyłać SMS, jeśli tak to o jakich zdarzeniach, w jakim formacie itp.. Czy instalator naprawdę musi się angażować i obdzwaniać agencję, żeby ta wytłumaczyła albo podała szczegóły ? Moim zdaniem to jest obowiązek agencji, żeby podłączyć powiadomienie (moduł) do alarmu i skonfigurować swojego klienta.

Jeśli coś się stanie z systemem (chronionym obiektem) a powiadomienie nie zadziała, to czy przypadkiem agencja nie powie:
    "My tego nie konfigurowaliśmy, nasza stacja działa, proszę pogadać z Nowakiem, on to wszystko konfigurował".
    I zaczyna się szukanie winnego.

Dlaczego o to pytam ? Ponieważ często zdarza mi się rozmawiać z instalatorami, którzy proszą mnie o pomoc przy skonfigurowaniu powiadomienia do jakiejś SMA. Myślę, że nie tak to powinno działać. Przecież powiadomienie/monitorowanie to poważna sprawa.

Przepraszam jeśli namieszałem, ciekaw jestem waszych opinii, może również spotykacie się z takimi tematami. Wiem, że był podobny temat, ale nie poruszał kwestii tego, kto jest odpowiedzialny za działanie powiadomienia, kiedy konfiguruje je osoba zewnętrzna.
  • #2 11734702
    zygfryd.W
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    Nie wiem jak to prawnie wygląda ale na chłopski rozum odpowiedzialny jest za to ten co to wykonuje w tym wypadku osoba konfigurująca powiadomienia, z jakiej racji ktoś inny ma być odpowiedzialny za coś czego nie zrobił, no chyba że mąnetr to konfiguruje na własną rękę z własnej woli, a agencja ochrony ma w umowie zapisane że ona o to zadba.
    Jeżeli się mylę proszę mnie poprawić.
  • #3 11734938
    scandaliks
    Poziom 25  
    Ocena: 54
    dariusz.bembenek napisał:
    "My tego nie konfigurowaliśmy, nasza stacja działa, proszę pogadać z Nowakiem, on to wszystko konfigurował".

Jeleń musi być :)
  • #4 11735145
    Stan-Mar

Poziom 27  
    Ocena: 139
    Nigdy nie wpuszczam serwisu A.O. do centrali. Przeważnie wyprowadzam im przewód z opisem lub sam podpinam ich nadajnik do SMA i testuję poprawność łączności. To samo w przypadku łącza komutowanego (powykonaniu testów łączności A.O. spisuje protokół, w którym potwierdza, że łączność jest prawidłowa). Ja, jako instalator odpowiadam za poprawność działania systemu.
    Konto firmowe:
    STAN-MAR ZABEZPIECZENIA Stanisław Karzecki
    Kanta 12/42, Olsztyn, 10-691
  • #5 11735426
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    I tak właśnie 3mać !!. Jak napisał kolega powyżej. jak "wpuścisz" "młodych gniewnych" co potrafią wszystko????? to Ci takiej kapusty narobią że będziesz musiał pół dnia poprawiać i poprawność sprawdzać.Wyprowadzasz kabel pod nadajnik obojętne czy OC wyjścia czy linia komutowana ustawiasz sprawdzasz z monterem nadajnika 9firmy ochrony ) spisujesz protokół i koniec zabawy
  • #6 11735559
    rokycky
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    Jak monitoring telefoniczny to klepie instalator w centrali w obecności instalatora/serwisanta, który sprawdza poprawność transmisji.
    Jak nadajnik radiowy/gsm/gprs to instalator wyprowadza kabelek z sygnałami.
    Tak w teorii, bo w praktyce to różnie bywa...
    Generalnie i tak transmisję sygnałów musi osobiście sprawdzić instalator nadajnika bo to on wypełnia dokumenty dla stacji monitorowania.
    Po stronie instalatora systemu leży odpowiednie skonfigurowanie centrali - wyjść lub dialera.
  • #7 11737927
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 11738385
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    irkor napisał:
    W przypadku udanego włamania (bez informacji na stacji monitorującej), zawsze firma monitorująca obiekt, obwiniać będzie konserwatora systemu.

Dzięki Panowie za odpowiedzi. Wniosek z powyższych jest pewnie taki, aby zawsze zewnętrzny instalator zabezpieczył się papierem / protokołem odbioru, że agencja nie ma zastrzeżeń co do konfiguracji i, że transmisja wygląda poprawnie. W innym przypadku, tak jak kolega wyżej napisał może dojść do sytuacji, gdzie agencja zwali winę na instalatora.

irkor napisał:
    Z drugiej zaś strony jest niedopuszczalne, aby pracownik firmy "ochroniarskiej" ujawnił numer telefonu stacji monitorującej, ID obiektu oraz format transmisji.

Faktycznie, przynajmniej w moim otoczeniu firmy ochroniarskie chętnie udzielają parametrów stacji dla instalatora, po to, aby zapewne uniknąć "zbędnej" roboty, skoro sam instalator zewnętrzny może ich wyręczyć i ustawić system klientowi. Te dane powinny być raczej trzymane bezpiecznie, a tak nie jest.

Poruszyłem ten temat, bo bardzo często nawet na forum można spotkać wypowiedzi, w których "monitorowanie do SMA jest niezbędne, aby system był skuteczny". Jednak samo podejście wielu firm do tego zagadnienia wygląda bardzo powierzchownie - byle by było podłączone do SMA, natomiast zapomina się o fachowym podejściu do tego zagadnienia.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię odpowiedzialności instalatora systemu alarmowego w kontekście konfiguracji połączenia z agencją ochrony. Użytkownicy podkreślają, że instalator powinien być odpowiedzialny za poprawne skonfigurowanie systemu, w tym testowanie łączności z agencją ochrony. Wskazano na potrzebę zabezpieczenia się dokumentacją potwierdzającą poprawność transmisji oraz na ryzyko związane z ujawnianiem danych, takich jak numery telefonów czy kody, które mogą prowadzić do nieautoryzowanej podmiany urządzeń. Wiele firm ochroniarskich chętnie udostępnia parametry stacji monitorującej, co może prowadzić do powierzchownego podejścia do konfiguracji systemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA