logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opera obciąża dysk i przechodzi w stan zawieszenia.

Łuk_F 09 Lut 2005 20:25 3446 39
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego Opera 7.51 na Windows 98 SE z 64 MB RAM zaczyna intensywnie używać dysku i na kilkanaście sekund się zawiesza, oraz jak to naprawić?

Opera najpewniej mieli dysk, bo na komputerze z 64 MB RAM brakuje pamięci i przeglądarka wpada w ciągłe używanie pliku wymiany, więc przy 2 kartach może zajmować około 49–50 MB i wymuszać pracę na dysku [#1215216][#1215256] Rozwiązaniem jest dołożenie pamięci RAM albo przejście na mniej pamięciożerną przeglądarkę, np. Firefox, Mozillę lub Maxthon [#1215216] Jeśli chcesz zostać przy Operze, warto odinstalować 7.51 i zainstalować 7.54, bo była wskazywana jako znacznie stabilniejsza [#1213926]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 1213861
    Łuk_F
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Mam problem z Operą. Objawia się on tym że co jakiś czas (nie długi) zaczyna mi ryć po dysku i przechodzi tak jakby w stan zawieszenia przez ten czas. Trwa to jakieś 15 sekund ale powtarza się dość często.

Mam Opere 7.51
    Windows 98 SE
    CPU: Intel Celeron 466MHz
    RAM: 64MB SD

Wyłączyłem programy dodatkowe takie jak firewall itp. Nic to nie dało.
    Opera się "zawieszała" ale inne programy chodziły normalnie nie licząc tego że dysk miałem obciążony zapisem/odczytem przez Opere.
  • REKLAMA
  • #2 1213926
    Dariusch
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    opera 7.51 do najstabilniejszych nie należy, a jeszcze gorsza jest 7,60. Odinstaluj ta, co masz wyczyść rejestr i zainstaluj 7.54, jest zdecydowanie, najstabilniejsza, myślę, że powinno Ci pomóc.
    Nie ma to żadnego związku z firewallem :)
    ewentualnie przy tej pamięci masz równocześnie otwartych za dużo kart.

edit
    Zmień na 7,54
  • REKLAMA
  • #3 1213949
    Łuk_F
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Nawet przy dwóch otwartych kartach ryje po dysku.
  • #4 1214076
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    wruć do ie i tyle , ja do opery podchodziłem z 5 razy i ciągle wrwcam do ie
    tam zależy sporo od konfiguracji -czy blokujesz wyskakujące okna , blokada popup,reklamy, jakieś jaja z jawą,...
    ja miałem problemy głównie z torrentowymi stronkami, część zawartosci strony ,po prostu sie nie wyświetlała niby ok przeglądarka ale nie dopracowana
    no i na bank masz mało ramu -wyczyść też temp,i temp.internet ,no i oczywiście adaware i hijackthis uruchom,możesz mieć robaczki
  • #5 1214272
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6456
    Nie ma to czasem związku z uruchamianiem wirtualnej maszyny javy sun'a?
  • #6 1214298
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    NIe nie wracaj do IE - to w obecnych czasach szaleństwo, jesli chcesz dostac świństwo w prostym linku nie ma sprawy, choćby otwieranie kieszeni CDROMU. Najlepiej przejdź do najnowszej Mozilli Firefox. Obecnie jest polecana najczęsciej. Gdyz ma możliwośc tworzenia paneli jak Opera, kto wie o co chodzi i jakie to jest przydatne ten juz chyba długo nie bedzie uzywał IE.

Z dwojga złego najprzyjemniej pracuje się pod Operą 7.54
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 1214336
    jannaszek
    Poziom 39  
    właśnie jak jest z tą jawą w operze?
    =co do ie to naprawdę leży mi najbardziej ,no mam tu wszystko dostępne i jeszcze dzieciaki surfują, głównie ponich sprzątam i nie formaciłem już 3 miesiące ,mam czysto [no nie przeczę adaware co dzień kilkanaście pozycji wywala,lecz to głównie jakieś niegrożne ciasteczka ,tulbarki...] tak że nawet mks,vira wyłączyłem ,bo nie zarabiał nasiebie -natomiast firewal windy działa
  • #8 1214399
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    java w operze to przeklenstwo ... zreszta po co komu java ? hihihi .. a jezeli jest doinstalowana java sun to tylko przezegnac sie i wykopac grob i wpasc do niego .....
  • #9 1214436
    Dariusch
    Poziom 18  
    @Januszczak, hehe.. każdy może mieć swoje zdanie, ale proponowanie komuś powrót do IE to bez urazy jakaś herezja :). wszystko inne oprócz IE. Wyłączasz antywira… u mnie Norton tygodniowo wyłapuje kilka złośliwych skryptów… no być może nie chodzisz po jakiś zakazanych stronkach.., spróbuj posurfować po astalaviście.. zobaczysz jak denerwują przeróżne plginy i czy przez przypadek czymś się nie zarazisz. Trzy miesiące bez formatu z IE i z wyłączanym antywirem.. podziwiam Cię. Naprawdę musisz być grzeczny w necie :).
    A wracając do Javy w operze, myślę, że raczej nie powinno mieć to wpływu, nigdy się z takim problemem nie spotkałem, być może ma wgrane obydwie javy MS i Sun’a, wówczas mogą się w 98 gryźć. Zawsze idzie wgrać operę bez sun’a, wówczas nie będą mu się otwierać niektóre aplety np. na niektórych czatach.
    Ja raczej podejżewłbym tutaj raczej winę jakiegoś robaczka.
    @-Wi-śnia .. ja używam cały czas Javy i nigdy żadnych problemów, inaczej pewnych rzeczy nie zobaczysz, dokładnie tak samo jak nie można zupełnie odinstalować IE, bo na niektóre stronki nie wejdziesz.

Tu masz linka do 7,54 stabilnej bez javy:
    ftp://ftp.task.gda.pl/pub/opera/win/754u2/pl/std/ow32plpl754u2.exe
  • REKLAMA
  • #10 1214640
    Tremolo
    Poziom 43  
    ja orzy operze nie formatowałem windy od roku... problem się pojawił przez doinstalowanie dodatkowego pluginu do IE (Explorera) przy używaniu programu P2P... Który był istnym generatorem programów SPY (warez p2p) . Gdyby nie to system miałby 1,5 roku.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 1214774
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    Tremolo, mam coś podobnego z programami SPYware :(
    A co do rycia Opery po dysku. Też tak miałem ;-) i przesiadłem się na Mozille 1.7.5. Silnik Firefox-a, klient pocztowy Thunderbird, i to wszystko w jednym :-) Firefoxa używałem, ale po jakimś czsie na uruchomienie musiałem czekać ze 20 sek ....
  • #12 1214823
    Tremolo
    Poziom 43  
    Nie wiem czy warto sobie zaprzatać głowe ale kazda z tych 3-ech przeglądarek jest dużo lepsza niż pierwowzór IExplorera - Przeglądarka MOSAIC, która przez przypadek zainstalowałem... :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 1214831
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Od dawna używam Avant Browsera (nakładka na IE) i żadnych problemów. Wszedzie gdzie taki zestaw instalowałem również.
    Tylko jedna uwaga: Windows Xp z SP1 + wszystkie łatki krytyczne.
  • #14 1215173
    Dariusch
    Poziom 18  
    Nie wiem, dlaczego macie problemy z spyware, przecież to po wgraniu jakiegoś antywira jest święty obowiązek zainstalować monitor antyszpiegowy, osobiście używam Spy Sweeper’a, choć długo używałem ad-aware, jednak muszę przyznać, - choć subiektywnie, – że Spy Sweeper bije na głowę ten drugi, (jeżeli ktoś używa ad-aware, niech zainstaluje Swepera, a przekona się osobiście ile jeszcze szpiegów on potrafi wykryć po skanowaniu ad-aware), poza tym jako jedyny z przetestowanych przeze mnie wykrywa wszystkie keyloogery, nawet te, które są reklamowane jako niewykrywalne.

@paweliw oczywiście Avant Browser jest chyba najlepszą nakładką, na IE, jest bardzo łudząco podobny do opery w funkcjonalności, ale to tylko nakładka i poza blokowaniem popupów nic nie ma.
    Pluginów już nie blokuje. Moja opera ma taką skórkę i tak jest skonfigurowana, że ktoś, kto siada przy moim kompie jest przekonany, że jest to IE, i pyta się tylko, co to za zakładki na dole w tym explorerze :). W ten sposób konfiguruję również operę wszystkim, komu ją wgrywam, a panicznie się jej boją :).
  • #15 1215216
    rybart
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Muszę cię zasmucić: dla Opery masz za słaby komputer. Używam aktualnie Opery, mam otwarte 2 strony i włączoną obsługę Javy a opera w wersji 7.54 zajmuje w tej chwili 49MB. W twoim przypadku masz pewnie jeszcze jakieś działające procesy i zapotrzebowanie na pamięć wirtualną przekracza rozmiar pamięci fizycznej 64MB i stąd konieczność permanentnej pracy z plikiem wymiany.

Rozwiązania
    1' Dołożyć pamięci do PC
    2' Eh... użyć innej mniej pamięciożernej przeglądarki: Firefox-a, Mozilli, Maxthon-a (Maxthon - to coś bazującego na IE ale ma trochę bajerów: spolszczony, skórki, blokadę Pop-UP-ów i reklam, obsługuje gesty myszki - instalki są trochę porozrzucane, dla zainteresowanych mogę wrzucić zip-y na elektrodę: Uwaga - razem z kompletem skórek ok 20 MB)
  • #16 1215220
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    blokowanie pluginów okienek ma tez IE z sp2 :) ja tam uzywam kompa juz od 4 miesiacy bez formatowania... a ciekawe co sie stanie jak bym zaistalował firefox'a na sp2????
  • #17 1215256
    Dariusch
    Poziom 18  
    rybart, rozwiązał sprawę, tak jak podejżewałem to w 100% za mało pamięci. Masz rację u mnie w tej chwili bierze około 50 MB, czyli u kolegi drapie w wirtualnej, logiczne, pewnie i dysk ma nienajszybszy. No cóz, coś za coś.
    @-Wi-śnia nie wiem jak zachowa się firefox, ale opera z sp2 chodzi normalnie, zresztą FW i AV w SP2 zawsze po instalacji wyłączam, lepiej gdy te gadźety maja innych producentów :)
  • #18 1224247
    jannaszek
    Poziom 39  
    siadłem na operę 54 no nawet jestem zadowolony i zero pluginów , ale msie 6 miał super wygodną funkcję :utwórz skrut< i skrut miałem na pulpicie ,a tu trzeba pomykać po tych zakładkach, amoże nie umiem czegoś? -chce mieć skrut do stronki na pulpicie
  • #19 1224350
    tzok
    Znaczy się chcesz mieć bajzel na pulpicie... a le mnie to obchodzi... w Operze 6.x chyba się nie da ale za to w Mozilli FF przeciągasz ikonkę z paska adresu na pulpit (czy gdzie tam chcesz) i masz skrót.
    Update:
    W Operze 7.x da się tak samo...
  • #20 1224590
    jannaszek
    Poziom 39  
    tzok- mam 7.54 i nie da się,co do bajzlu ,to jedna ikonka ze skrutem do elektrody, ułatwia wiele, a nie klikać operę ,potem zakładki, długa lista szkanie paska osobistego itd i jeszcze karamancje z logowaniem[w ie byłem na stałe zalagowany]
  • #21 1224619
    tzok
    Klikasz na tą karteczkę przed http:// i przeciągasz ją na pulpit... zanim to napisałem sprawdziłem z Operą 7.50 tylko skrót może się pojawić nie tam gdzie go przeciągnąłeś a pod innymi ikonami.
  • #22 1224681
    Dariusch
    Poziom 18  
    jannaszek.. powoli nauczyś się wszystkiego:) w operze tak jak mówi tzok podświetl najpierw adres w pasku adresu i później złap za ikonkę na tym pasku i przeciągnij na pulpit.
    Pasek osobisty jest po to aby był zawsze widoczny w głównym oknie opery i by były na nim najpotrzebniejsze foldery i skróty.
    Oczywiście wszystkie "ulubione" z IE możesz sobie zaimportować do zakłdek i umieścić na pasku osobistym.

W operze jest coś takiego ja Menadżer haseł jest to idealne, bardzo podobne do Nortonowskiego Nenadżera haseł, ale o wiele przyjemniejsze,
    hasła na elektrodę są zawarte w ciasteczkach więc przy ponownym logowaniu juz nie będziesz musiał ich wpisywać.
    Jeżeli będziesz miał problem pisz do mnie na PW.
  • #23 1225104
    jannaszek
    Poziom 39  
    no tak ,wszystkiego trza sie nauczyć ,menadżera używam tak- klikam ctr+enter i wchodzi mi ok ,a ze za kazdym razem ,to pewno dlatego że przy wyjściu mam ustawione czyszczenie ciastek
    to dopiero początek -chciałem dać wam >pomógł< ,ale nie mam tych buttonów???,we właściwościach wszystko próbowałem włączać -no nie mam jawy czyżby to to?,a może raportuj + 2 punktY?
    a po za tym możliwości tej przeglądary sa nie przeciętne
  • #24 1225145
    Dariusch
    Poziom 18  
    Nie dasz rady kliknąć "Pomógł" - zdaje mi się że może to zrobić tylko autor topicu, ale to nie ważne, satysfakcja jest najważniejsza :)
    -----
    dodam tylko, bo nie wiem czy wiesz, o gestach myszy w operze, ekstra sprawa.
  • #25 1225167
    jannaszek
    Poziom 39  
    znam tą możliwośc i to z kilku przeglądarek ,ale ja z tego nie korzystam,bo dla mnie to rodzi czasem problemy jak zapomnę....
    wielkie dzięki ,msie odinstalowałem
  • #26 2643669
    misiek_1983
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    A czy w firefoxie są gesty myszy? do tej pory używałem opery i sie strasznie do tego przyzwyczaiłem (chodzi o klikanie stron wstecz i wprzód).
    Ale Opera strasznie mi sie wysypuje jeśli chodzi o wygląd stron rozwala je i nie wyświetla wszystkiego czasem.
    Czy do firefoxa jest może jakaś wtyczka co by te gesty dodać?
  • #27 2643788
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    misiek_1983 - a jaka masz opere, i jakie strony nie dzialaja?
  • #28 2644471
    misiek_1983
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    dużo jest takich stron musze co chwile wywalać wszystko z pliku cache opery wtedy pare dni mam spokój. Wersje mam 8,54, obrazki sie czasem wyświetlać nie chcą, rozwala pozycje obrazków i textu na stronach ale to raz rozwala a raz nie.
  • #29 2644595
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    To masz coś z sama przegladarka lub konfiguracja sieci. Ile masz cache? Ustaw 5MB.
  • #30 2645571
    jannaszek
    Poziom 39  
    a jak zmusić operę 8.54 do otwierania p2p?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przeglądarką Opera 7.51 na systemie Windows 98 SE z procesorem Intel Celeron 466MHz i 64MB RAM, polegający na okresowym intensywnym obciążeniu dysku przez Operę, co powoduje jej chwilowe zawieszenie trwające około 15 sekund. Wyłączanie dodatkowych programów, takich jak firewall, nie przyniosło poprawy. W dyskusji wskazano, że wersje Opery 7.51 i 7.60 są niestabilne, a stabilniejsza jest wersja 7.54, której instalacja może rozwiązać problem. Problem może wynikać z niewystarczającej pamięci RAM, co powoduje intensywne korzystanie z pliku wymiany i obciążenie dysku. Zalecane jest dołożenie pamięci RAM lub użycie mniej zasobożernych przeglądarek, takich jak Mozilla Firefox, Maxthon lub Avant Browser. Dyskusja porusza także kwestie działania Javy w Operze, potencjalnych konfliktów między wersjami Javy Sun i Microsoft, oraz wpływu spyware i konfiguracji systemu na stabilność przeglądarki. Wskazano, że Java w Operze może być problematyczna, a obecność spyware może pogarszać działanie systemu. Użytkownicy polecają regularne czyszczenie pamięci podręcznej, stosowanie programów antyszpiegowskich (np. Spy Sweeper) oraz rozważenie przejścia na nowsze przeglądarki. Dodatkowo omówiono funkcje Opery, takie jak tworzenie skrótów do stron na pulpicie oraz gesty myszy, które są cenione przez użytkowników. W nowszych wersjach Opery (8.54) pojawiły się problemy z wyświetlaniem niektórych elementów stron i obsługą FTP, co może być związane z konfiguracją sieci lub brakiem wsparcia dla P2P.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA