logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie startuje, długi sygnał BIOS Award, błąd RAM, możliwa płyta główna?

MikołajN 09 Sty 2013 19:54 1227 7
REKLAMA
  • #1 11766174
    MikołajN
    Poziom 10  
    Cześć,

Problem polega na tym, że pewnego dnia komputer nie uruchomił się.
    Z głośniczka w obudowie wydobywa się tylko jeden długi dźwięk w nieskończoność.
    Bios to Award, opisany dźwięk oznacza błąd z pamięcią RAM.
    W związku z tym wykonałem następujące czynności:
    1. Sprawdziłem, czy kości się nie obluzowały - nie pomogło
    2. Wyjąłem i ponownie umieściłem je w slotach - nie pomogło
    3. Spróbowałem uruchomić komputer na jednej kości, jak i przełożyć do innych slotów - nie pomogło

Na koniec spróbowałem uruchomić na innych kościach z drugiego komputera - również nie chce się uruchomić, taki sam problem.

Ostatnią czynnością, jaką wykonałem to reset Biosu płyty głównej. Również nie pomogło.

Co mogę jeszcze zrobić?
    Czy może to oznaczać uszkodzenie płyty?

Proszę o odpowiedź i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 11766213
    alex1795
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    MemTest zrób.
  • REKLAMA
  • #3 11766222
    MikołajN
    Poziom 10  
    Przecież napisałem, że nie uruchamia się nawet na innych kościach z drugiego komputera...
  • REKLAMA
  • #4 11766263
    alex1795
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    A słyszałeś o bootowalnych płytach?
  • #5 11766294
    MikołajN
    Poziom 10  
    Nie wiem, czy nie czytałeś wątku, czy może uważasz mnie za kogoś, kto nie wie jak zrobić test pamięci...

Kości są sprawne i były sprawdzane na drugim desktopie...
  • REKLAMA
  • #6 11766458
    Wszechobecniak
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Ja bym spróbował wyjąć układ BIOSu i włożyć ponownie. Ewentualnie podociskać różne komponenty.
    Jeszcze tak na wszelki wypadek spróbować z innym zasilaczem jak jakiś pod ręką jest.
    Kondensatory nie wyglądają podejrzanie?
  • #8 11767437
    MikołajN
    Poziom 10  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
    Problem został rozwiązany. Pomogło rozłożenie i ponowne złożenie całego komputera (podzespołów). :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który nie uruchamia się, emitując długi sygnał BIOS Award, co wskazuje na błąd pamięci RAM. Przeprowadzono szereg działań diagnostycznych, w tym sprawdzenie i wymianę kości RAM, reset BIOS-u oraz testowanie na innych kościach, jednak problem nie ustąpił. Użytkownicy forum zasugerowali dodatkowe kroki, takie jak ponowne włożenie układu BIOS-u, sprawdzenie kondensatorów oraz testowanie zasilacza. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez rozłożenie i ponowne złożenie całego komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA