logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS N55SF GeForce GT 555m - zawieszanie gier, błąd grafiki, wysokie temperatury

c123 28 Kwi 2014 07:49 1293 1
REKLAMA
  • #1 13549757
    c123
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,

Mam problem z laptopem ASUS N55SF z grafiką GeForce GT 555m.
    Od pewnego czasu pojawiły się spowolnienia w wyświetlaniu grafiki w grach. Później zaczęły wyskakiwać błędy grafiki powodujące zawieszanie gier. (W przypadku gier działających w OpenGL pojawia się błąd jak na załączonym obrazku, w przypadku DirectX żaden komunikat nie wyskakuje, ale zawiechy są takie same).

ASUS N55SF GeForce GT 555m - zawieszanie gier, błąd grafiki, wysokie temperatury

Zmierzyłem temperatury, okazało się że grafika nagrzewa się do ponad 90 st. C, ale zawiechy występowały także przy niższych temperaturach.
    Wyczyściłem układ chłodzenia, wymieniłem pastę termoprzewodzącą. Temperatura spadła do ok. 65 st. C w porównywalnych warunkach.
    Niestety problem zawieszania się grafiki pozostał.

Gdzie szukać przyczyny - po stronie hardware, czy może sterowników (zainstalowane najnowsze)?
  • REKLAMA
  • #2 13549807
    C-oolt
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Grafika zdążyła się już zagotować.

Dokładnie to puściło połączenie / kulki pod układem BGA. Na początek reballing jeżeli nie pomoże układ do wymiany na nowy...
REKLAMA