logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 6-żyłowy domofon bez oznaczeń producenta?

juniorr82 10 Sty 2013 17:46 1971 3
REKLAMA
  • #1 11769782
    juniorr82
    Poziom 2  
    W mieszkaniu jest domofon ale nie dziala .Chcialbym go wymienic na inny dzialajacy .Mam jeden tylko mam problem z podlaczeniem i wogole nie moge znalezc zadnych symboli ani producenta.Instalacja jest 6 zylowa (bialy,niebieski,zolty,zielony,brazowy i szary)Bardzo prosze o pomoc w okresleniu modelu lub jak to podlaczyc:zalaczam zdiecie Jak podłączyć 6-żyłowy domofon bez oznaczeń producenta?
    Moderowany przez Tracer2:

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

• REKLAMA
  • #2 11770084
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2075
    Płytka ze zdjęcia jest częścią unifonu cyfrowego, więc musisz określić, czy masz w bramie sieć cyfrową (najczęściej 2-żyłowa) czy analogową (np. 6 żyłowa). Jeżeli sam tego nie potrafisz to wrzuć tu zdjęcia:
    1. kasety przywoławczej (przy drzwiach wejściowych do budynku)
    2. unifonu, który na 100% działa, czyli np. u sąsiada

Pozdrawiam
    www.alfatech.net.pl
  • REKLAMA
  • #3 11774109
    juniorr82
    Poziom 2  
    Niestety nie umiem okreslic jaki to unifon jestem laikiem w tym temacie.Załączam zdjecie domofonu przy wejsciu.Mam nadzieje że to pomoże w rozwiązaniu problemu.Zgóry dziekuje. Jak podłączyć 6-żyłowy domofon bez oznaczeń producenta?
  • #4 11774611
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2932
    Na pierwszym zdjęciu ewidentnie widać unifon cyfrowy z dwoma zaciskami. Zatem te 6 kabelków to pozostałość po starym systemie. Wykorzystaj tylko dwie żyły na których jest zasilanie.
    Swoją drogą to dlaczego nie ma na nim ustawionego numeru mieszkania (zdjęte jumpery).
    Dodam tylko, że unifon cyfrowy dopiero się uruchamia jak ktoś wywoła twoje mieszkanie. Normalnie po podniesieniu słuchawki jest cisza.
REKLAMA