logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD na USB - brak dostępu do partycji po odłączeniu go podczas partcjonowania

grzechokdm 11 Sty 2013 17:39 2214 8
REKLAMA
  • #1 11774134
    grzechokdm
    Poziom 10  
    Witajcie.

Mam problem podobny jak tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2322702.html z tą różnicą że wiem jak do tego doszło, ale napiszę od początku.

Mam dysk na USB 500GB. Kiedyś zainstalowałem tam Ubuntu, więc wcześniej wydzieliłem na początku partycję ok. 10GB. Jednak zainstalowałem Ubuntu na HDD wewn. więc usnąłem tę małą partycję. Win7 nie chciał mi jej połączyć z dużą więc skorzystałem z gparted pod Ubuntu. Program zaczął przesuwać partycję w lewo i robił to przez ponad 24 godz. W następnym kroku dalej przesuwał i wyświetlił że zajmie mu to 27 godz. W trakcie pracy dysk mi się wypiął z kabla w związku z czym program przerwał działanie. Podłączenie HDD niestety nie pomogło i nie można było nic zrobić...
    Obecnie gparted i zarządzanie dyskami w win7 wykrywają ten dysk:
    jednak w ubuntu nie można zamontować dysku i nie ma on etykiety (wcześniej miał).
    Pod windowsem po podłączeniu dysku wyskakuje komunikat:

a po podwójnym kliknięciu w dysk przez Mój komputer:

Nie wiem co mam dalej robić by nic nie zepsuć. Czy trzeba wykonać kopię posektorową całego dysku (wtedy musiałbym zdobyć jakiś dysk min 500 GB bo dysk był prawie pełen) czy da się uratować moje cenne dane.

Uruchomiłem program testdisk, wybrałem mój dysk i typ partycji Intel/PC ale nie wiem co dalej i czy w ogóle ten program mi w tym pomoże.

Czy ktoś jest w stanie i ma chęć mi pomóc? :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11774173
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Kopia posektorowa a potem odzysk danych.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2341359-30.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2339563-30.html#11122592
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2378238.html#11312672
    Pozdrawiam
    Podaj SMART dysku. Na której partycji były cenne dane czy była tylko jedna partycja ? Przy tak cennych danych zdecydowałeś się przesuwać początek partycji dla 10 GB bez kopi danych ? Bardzo ryzykowne i długotrwałe.
  • REKLAMA
  • #3 11774370
    grzechokdm
    Poziom 10  
    linuks napisał:
    Podaj SMART dysku.

linuks napisał:
    Na której partycji były cenne dane czy była tylko jedna partycja ?

Na F: czyli tej większej
    Tylko ta jedna była zapełniona bo druga na tym dysku była pusta.

linuks napisał:
    Przy tak cennych danych zdecydowałeś się przesuwać początek partycji dla 10 GB bez kopi danych ? Bardzo ryzykowne i długotrwałe.

Wybrałem, aby połączył partycje ze sobą. Nie wiedziałem (albo nie pamiętałem, bo ostatnio "bawiłem się" w partycjonowanie pod win98 jakieś 10 lat temu), że będzie przesuwał dane.
    W 2003r. też miałem podobny problem, ale wtedy tylko przesuwałem partycję pmagic-em i siadło napięcie, ale życzliwy człowiek zmienił tylko wpis w tablicy partycji wiedząc jakie były partycje i nie trzeba było nic kopiować. Myślałem, że teraz też się da coś takiego zrobić..
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 11774615
    grzechokdm
    Poziom 10  

widzi drzewo katalogów!
    pokazuje jeszcze inne katalogi typu $F00125 itp.
  • #6 11774625
    linuks
    Spec od komputerów
    Kopiuj co się da skopiować. Sprawdź czy pliki po skopiowaniu są dobre.
  • #7 11776781
    grzechokdm
    Poziom 10  
    Program w tej wersji może kopiować plik po pliku. Jest to bardzo czasochłonne, ale cóż.
    Po odzyskaniu kilku cennych plików (dokumenty, zdjęcia) okazuje się, że nie można ich otworzyć, są uszkodzone (nawet plik txt zawiera krzaki). :(
    Natomiast odzyskanie kilku plików mp3 jest poprawne a na większości z nich mi nie zależy bo są to zrzuty z mych CD.
  • Pomocny post
    #8 11776844
    linuks
    Spec od komputerów
    Wersja free odzyskuje 4 tys plików na raz.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2341359-30.html
    Wygląda na poważne uszkodzenie MFT. Nie ma gorszej rzeczy dla danych jak przerwanie przenoszenia początku partycji. Myślę że odzysk po sygnaturach photorecem też niewiele da.
    Pozdrawiam
  • #9 13712158
    grzechokdm
    Poziom 10  
    Trochę czasu minęło, ale automat elektrody mnie napastuje ;-)
    Dziękuję wszystkim za pomoc. Co do photorec (linuks) to udało się odzyskać zdjęcia czego nie dało się przez DMDE. Temat zamykam, choć 100% rozwiązania nie ma, ale polecam te dwa programy do odzysku przy podobnym problemie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem USB 500GB, który przestał być dostępny po przerwaniu procesu partycjonowania w programie gparted. Po odłączeniu dysku podczas przesuwania partycji, systemy Windows 7 i Ubuntu nie mogą go poprawnie zamontować. Użytkownik otrzymuje porady dotyczące odzyskiwania danych, w tym użycie programu DMDE do analizy struktury dysku oraz Photorec do odzyskiwania plików. Wskazano na poważne uszkodzenie MFT, co utrudnia odzyskiwanie danych. Użytkownik informuje, że udało mu się odzyskać niektóre pliki, ale wiele z nich jest uszkodzonych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA