logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie podłączyć lampę sodową 250W do gniazdka?

Lerri 11 Sty 2013 23:45 6462 26
REKLAMA
  • #1 11776009
    Lerri
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam mam zamiar kupić lampę sodową http://www.hydroonline.pl/natrium-s-a/wls-extra-250w-173.html
    I teraz mam pytanie czy moge ją wkrecic do byle jakiej oprawki żarówkowej czy 250w wymaga jakiejs specjalnej?
    kolejne pytanie to jak podłączyć coś takiego bezpiecznie do kontaktu? (najlepiej zeby to było normalny kabel z wtyczka do gniazdka, mozna taka oprawke z kablem i wtyczka gotowa kupic? jesli tak to prosilbym o linka)
  • REKLAMA
  • #3 11776808
    Lerri
    Poziom 10  
    wiedzialem ze to nie moze wyjsc tak tanio :P

Dodano po 1 [godziny] 35 [minuty]:

a da sie to zrobic na zasilaczu od kompa?
  • #4 11777305
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1127
    Nie, musi być odpowiedni balast.
  • #5 11777513
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    Lerri napisał:
    wiedzialem ze to nie moze wyjsc tak tanio

Ae nie musi wyjść tak drogo - kupując statecznik do lampy sodowej 250W + układ zapłonowy powinieneś się zmieścić w stówce.

Lerri napisał:
    a da sie to zrobic na zasilaczu od kompa?

Nie.
  • #6 11777733
    Lerri
    Poziom 10  
    Cytat:
    Ae nie musi wyjść tak drogo - kupując statecznik do lampy sodowej 250W + układ zapłonowy powinieneś się zmieścić w stówce.

tylko ze właśnie mam na samą lampę
    a potrzebuje osiągnąć ~ 4000 lumenów z czego mam na dzien dzisiejszy:
    57w żarówka.halogenowa 915lm
    116w żarówka.halogenowa 2135lm
    21w x 2 cfl 2x ~ 1400lm
    75w żarówka 935lm
    18w świetlówka ~1800lm

łącznie ~ 7600 lm

Tylko że mam jedną lampkę e27 60w i jeden panel z świetlówką 18w co daje ~ 2700lm
    macie jakieś pomysły które nie wymagają wydawania pieniędzy?
  • REKLAMA
  • #7 11777779
    jdubowski
    Lerri napisał:
    21w x 2 cfl 2x ~ 1400lm
    75w żarówka 935lm
    18w świetlówka ~1800lm

łącznie ~ 7600 lm

No chcesz 4000 a masz 7600lm - po kiego grzyba ci ta sodówka jeszcze?
    Co będziesz oświetlał tą zbieraniną?
  • #8 11777815
    Lerri
    Poziom 10  
    jdubowski napisał:
    Lerri napisał:
    21w x 2 cfl 2x ~ 1400lm
    75w żarówka 935lm
    18w świetlówka ~1800lm

łącznie ~ 7600 lm

No chcesz 4000 a masz 7600lm - po kiego grzyba ci ta sodówka jeszcze?
    Co będziesz oświetlał tą zbieraniną?

ponieważ to co jak na razie mogę podłączyć pod prąd to 2700 zobacz niżej
  • #9 11778012
    jdubowski
    Lerri napisał:
    ponieważ to co jak na razie mogę podłączyć pod prąd to 2700

Sama sodówka będzie miała kilkadziesiąt tysięcy lumenów, tą zbieraninę mozesz IMHO zachować "na zaś".

Lerri napisał:
    zobacz niżej

Gdzie niżej?
    U mnie pod komputerem jest szuflada na ołówki;)
  • #10 11778025
    Zuavirr
    Poziom 11  
    Ocena: 224
    Dużo lumenów- to może być jakaś wymagająca i nielegalna roślinka. Skoczyłem sobie po innych forach i około tyle lumenów potrzebuje marihuana....... Przecież co kolega miałby takim światłem traktować? pelargonie?.......
  • #11 11778049
    jdubowski
    Zuavirr napisał:
    Dużo lumenów- to może być jakaś wymagająca i nielegalna roślinka. Skoczyłem sobie po innych forach i około tyle lumenów potrzebuje marihuana.......

A nie trza by tego raportować?

Zuavirr napisał:
    Przecież co kolega miałby takim światłem traktować? pelargonie?.......

Moja teściowa pomidory doświetla.
  • #12 11778071
    Zuavirr
    Poziom 11  
    Mnie? Poczekajmy na odpowiedz do czego posłuży rzeczywiście...
    To jest tylko przypuszczenie tak od razu mi do głowy przyszło... [tak dużo lumenów-może roślinka z jakiejś strefy zwrotnikowej itd....]
  • #13 11778082
    jdubowski
    Zuavirr napisał:
    Mnie? Poczekajmy na odpowiedz do czego posłuży rzeczywiście...

Nie autora wątku, jeśli ćpuńskie ziele hoduje - ale zaiste niech się sam wypowie ;)
  • #14 11778217
    Lerri
    Poziom 10  
    ta nielegalna roslina potrzebuje o wiele wiecej lumenów co najmniej kilka razy tyle ile ja.
    A ja potrzebuje oświetlenie do akwarium.
    haha ale beka nie wiedziałem że ludzie w internecie są tacy wścibscy.
    Można być politykiem lekarzem biznesmenem a wy wybieracie role idioty :D
  • REKLAMA
  • #15 11778245
    Zuavirr
    Poziom 11  
    Przeglądając widziałem skrzynkę z 4000lumenów i z dwoma doniczkami więc dawało radę. Bardzo się cieszę że to jest akwarium, przepraszam za zamieszanie... :|
  • #16 11778291
    jdubowski
    Lerri napisał:
    Można być politykiem lekarzem biznesmenem a wy wybieracie role idioty

Waść się hamuj nieco.

BTW - kiedyś była teoria iż żółtego sodowego światła w akwariach się nie stosuje - coś się zmieniło w tej kwestii?
  • #17 11778292
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Lerri napisał:
    .....A ja potrzebuje oświetlenie do akwarium....
    Że się wtrącę, znajomek zajmuje się akwarystyka. Jak załączy całość doświetlenia to zachodzi obawa że....urwie się kółko w liczniku :wink: . No, ale on z tego żyje.
  • REKLAMA
  • #18 11778301
    Lerri
    Poziom 10  
    Zuavirr napisał:
    Przeglądając widziałem skrzynkę z 4000lumenów i z dwoma doniczkami więc dawało radę. Bardzo się cieszę że to jest akwarium, przepraszam za zamieszanie... :|

Cenie to jaki jestem wiec raczej szkoda było by mi niszczyć swój organizm.

Akwarium ma 110 litrów hoduje w nim krewetki moje crystal redy i zajmuje sie ich selekcja, chce doprowadzić do jak najlepszych barw. Dodatkowo trzymam oczywiście tam zieleń i chce na niej trochę zarobić bo mały krzaczek kosztuje kilkadziesiąt zł
  • #19 11778304
    jdubowski
    Tomasz.W napisał:
    Jak załączy całość doświetlenia to zachodzi obawa że....urwie się kółko w liczniku

Jak duży zbiornik to duzo swiatła potrzebuje - z tego co czytałem najlepsze są lampy MH dające białe światło, posiadające dużą wydajność świetlną (dużo lumenów z wata).
  • #20 11778325
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    jdubowski napisał:
    ....kiedyś była teoria iż żółtego sodowego światła w akwariach się nie stosuje - coś się zmieniło w tej kwestii?....
    Kiedyś akwaria morskie były jedynie marzeniem. Nie znam się na rybach akwariowych, ale mam cztery kraby. Oświetlenie (świetlówki) musiałem ściągać z Niemiec. U nas świetlówki o takiej barwie światła nie występują.
  • #21 11778347
    Lerri
    Poziom 10  
    ej bo robicie mi tu masakryczny offtop
    co do swiatla to stosuje sie barwy rozowe i białe
    Pryz hps rośliny o wiele szybciej rosną wiec i sprzedaż wzrasta
    ale mniejsza z tym bo wyszło że i tak mnie nie stać
    jak na razie dalej oświetlam panelem i lampką co daje dość ciekawy efekt
    i wracając do topicu.
    Ostatnie pytanie, czy jakimś domowym sposobem uda mi sie podłączyć żarówke 116w pod prąd? bo jak nie to znaczy ze niepotrzebnie wydałem na nia kase
  • #22 11778391
    jdubowski
    Lerri napisał:
    ej bo robicie mi tu masakryczny offtop

Jedynie chcemy cię uchronić przed zbędnymi wydatkami - jak juz ten balast z zapłonnikiem kupisz to zezdziwieniem się przkonasz że lampa świeci na żółto...

Lerri napisał:
    co do swiatla to stosuje sie barwy rozowe i białe

No to kończąc offtop - żółte jak widać nie...
  • #23 11778413
    Lerri
    Poziom 10  
    No mam z 50 zł na wydanie i mam te żarówki co wymieniłem wczesnej
    Oświetlam barwą białą i żółtą z tego co wyczytałem widmo czerwone jest potrzebne ogólnie roślina a widmo niebieskie dla wzrostu młodych roślinek.

Btw istnieja filtry zmieniające kolor światła ? chodzi mi o bardziej fizycznie niz dla ludzkiego oka, nie wiem jak to okreslic.
    No i ponawiam pytanie czy domową metodą dam rade podłączyć więcej żarówków do prądu :p
  • #24 11778474
    dual
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    Najprostszy sposób to zasilać lampę (żarnik) przez szeregowo podłączone żalazko jako obciążenie tylko to ogromna strata mocy . Kiedyś tak używałem samego żarnika jako wydajnego źródła UV do naświetlania płytek , ale to były krótkie okresy czasu i priorytetem była prostota układu .
  • #25 11778528
    jdubowski
    dual napisał:
    Najprostszy sposób to zasilać lampę (żarnik) przez szeregowo podłączone żalazko jako obciążenie tylko to ogromna strata mocy .

Tak się da zasilić rtęciówkę, z sodówką to się nie uda (brak impulsu napięciowego inicjującego zapłon.
  • Pomocny post
    #26 11778650
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1127
    Wbrew pozorom najtaniej ci będzie zainwestować jednak w lampy MH, koszta owszem są, ale jak podliczyć jeszcze zużycie prądu to to ma sens.

Ja jak miałem swoje akwarium holenderskie, 60l to używałem świetlówek T5 firmy Sylvania. Aquastar i FloraGlo. Posiadałem 3x24W, i jakoś moje roślinki nie narzekały ;)

Wadą jest cena tych świetlówek, ok 50zl/szt niestety. Do tego zalecam statecznik elektroniczny a nie magnetyczny, po 1sze sprawniejszy a co ważniejsze przedłuża dość znacząco życie świetlówek.

Sądzę że sprzedając to co masz, trochę dołożyć i masz albo na dobre świetlówki albo może nawet na prostą lampę MH.
  • #27 11778681
    Lerri
    Poziom 10  
    Karaczan napisał:
    Wbrew pozorom najtaniej ci będzie zainwestować jednak w lampy MH, koszta owszem są, ale jak podliczyć jeszcze zużycie prądu to to ma sens.

Ja jak miałem swoje akwarium holenderskie, 60l to używałem świetlówek T5 firmy Sylvania. Aquastar i FloraGlo. Posiadałem 3x24W, i jakoś moje roślinki nie narzekały ;)

Wadą jest cena tych świetlówek, ok 50zl/szt niestety. Do tego zalecam statecznik elektroniczny a nie magnetyczny, po 1sze sprawniejszy a co ważniejsze przedłuża dość znacząco życie świetlówek.

Sądzę że sprzedając to co masz, trochę dołożyć i masz albo na dobre świetlówki albo może nawet na prostą lampę MH.

Oo takiej odp potrzebowałem.
    T5 są o wiele lepsze niz T8 bo wytwarzaja mniej ciepła wiec więcej energi idzie na samo światło pewnie dlatego takie ceny

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Aby bezpiecznie podłączyć lampę sodową 250W, konieczne jest użycie odpowiedniego statecznika (balastu) oraz układu zapłonowego, co jest niezbędne do jej prawidłowego działania. Użytkownicy dyskutują o kosztach związanych z zakupem tych komponentów, które mogą wynieść około 100 zł. Wskazano, że lampa sodowa generuje znacznie więcej lumenów niż inne źródła światła, co może być przydatne w akwarystyce. W kontekście oświetlenia roślin, poruszono również temat lamp MH (metalohalogenowych) jako bardziej efektywnych. Użytkownicy podkreślają, że nie należy próbować podłączać lampy sodowej do standardowych oprawek żarówkowych ani używać zasilaczy komputerowych, ponieważ nie zapewnią one odpowiednich warunków do jej działania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA