logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można podłączyć lampę sodową 150W do statecznika 250W?

UnLoved 20 Mar 2005 08:15 7911 6
REKLAMA
  • #1 1331077
    UnLoved
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    można podłączyć wyskoprężną lampę sodową 150W do statecznika 250W?

a jeżeli nie to da się np jakoś z obciążeniem, dajmy na to żarówka 100W podłączona równolegle z lampą?

Czy można podłączyć lampę sodową 150W do statecznika 250W?
  • REKLAMA
  • #2 1331124
    Andrzej .W
    Poziom 12  
    Ocena: 40
    Układ będzie Ci świecił ale krótko , żywotnosc lampy sie skróci ze wzgledu na zwiekszony płynacy prąd , bo dławik jest obliczany na konkretny odbiór a takie złozenie układu - to niedobrana wartosć R+XL , a
    XL = 2 pi FL gdzie FL indukcyjnosc dławika a ta przy nawet takim samym oporze R jest inna . Ale wybór nalezy do Ciebie- ja nie polecam takiego zestawienia :)

Dodano po 2 [minuty]:

Obecne nowe układy zapłonowe maja tylko 2 wyprowadzenia i włącza sie ich równolegle do żarówki sodowej./Twój schemat jest ze starszymi zapłonnikami tyrystyrowymi lamp sodowych WSL/
  • REKLAMA
  • #3 1332717
    UnLoved
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    ekhm no tak ale interesuje mnie to czy mogę tą sodową 150W podłączyć jakoś z dodatkowym obciążeniem np żarówką 100W?
  • REKLAMA
  • #4 1334041
    pawelboch
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    UnLoved napisał:
    ekhm no tak ale interesuje mnie to czy mogę tą sodową 150W podłączyć jakoś z dodatkowym obciążeniem np żarówką 100W?

Ożesz... jasne, że nie!
    Żarówkę 100W (równolegle) a na jakie napięcie ja się pytam???
    Bo zapłon lampy sodowej następuje przy 2-3 kV.
    A dalej to już napisał przedpiśćca - zjarasz wszystko dość szybko.
    pzdr., PB
  • REKLAMA
  • #5 1334982
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    koledze zapewnie chodzi o szeregowo z lampą sumaryczna moc lampy sodowej żarówką rzeczywiście 250 wat popzatym na żarówce odłóży sie częśc napięcia na pewno tylko nie wiadomo czy wytrzyma zapłon i jak to w praktyce wyjdzie
  • #6 1467086
    Bdk
    Poziom 2  
    Sorki ze tak sie wyrywam ale czy ktos miał by do sprzedania statecznik do HPS 250 W ? Oferty prosze kierowac pod adres bdk-86(_at_)o2.pl
  • #7 1467145
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    Powinno być dobrze - odwrotnie to by statecznik się grzał.
    Spr: www.elgo.pl
    Powodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie lampy sodowej wysokoprężnej 150W do statecznika przeznaczonego na 250W jest technicznie możliwe, jednak niezalecane ze względu na skrócenie żywotności lampy spowodowane zwiększonym prądem płynącym przez dławik, który jest zaprojektowany na określone obciążenie. Próba zastosowania dodatkowego obciążenia, np. żarówki 100W podłączonej równolegle, jest niepraktyczna i niebezpieczna, ponieważ zapłon lampy sodowej wymaga wysokiego napięcia (2-3 kV), a równoległe podłączenie żarówki może prowadzić do uszkodzenia układu. Możliwe jest natomiast podłączenie obciążenia szeregowo z lampą, co pozwoli na sumaryczną moc około 250W, jednak nie ma gwarancji poprawnego działania zapłonu i stabilności pracy. Nowoczesne układy zapłonowe mają zwykle dwa wyprowadzenia i są podłączane równolegle do lamp sodowych, różniąc się od starszych zapłonników tyrystorowych. W przypadku potrzeby statecznika do lampy HPS 250W, można poszukać ofert sprzedaży lub sprawdzić dostępność u producentów, np. ELGO.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA