logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Polar PDP685 - regeneracja wałka czy zakup nowej? Koszty i opłacalność

jaq 11 Lut 2005 00:28 11426 18
REKLAMA
  • #1 1217649
    jaq
    Poziom 11  
    Witam ! Prosze o porade !
    Mam Polara PDP 685 czyli tę wąską ! Niestety wyrobił się wałek na bebnie ( jeśli dobrze to określiłem ) tzn zakładanie nowych łozysk nic nie da bo są za duze luzy ! Po pierwszej wymianie łozysk jeszcze pochodziła z pół roku , potem łożyska obmyła woda itd !
    W serwisie zaoferowali regeneracje tego wałka i dają roczna gwarancję na na naprawę !
    Pytanie czy warto ?
    Krzykneli ponad 400 zł tzn
    robocizna + regeneracja bębna , + łożyska + uszczelniacz + grzałka która też jest podobno uszkodzona !
    Troche drogo !
    Biorąc po uwagę że te POLAR czy nie warto może jednak odżałować i kupić nową no Whirpoola lub Amicę ?? Czy warto inwestwać w te marki ?
    Z gory dzięki za rady !
    Jaq
  • REKLAMA
  • #2 1217774
    reperator
    Poziom 18  
    Ocena: 92
    NO to chyba miałeś doczynienia z kasjerami. Pobiegaj po warsztatach moim zdaniem ta naprawa powinna kosztować 250pln
  • #3 1217849
    jaq
    Poziom 11  
    Ta powiedzieli w autoryzwanym serwisie POLARA za robocizne na poczatku gośc krzyknął 120 zl a teraz to chyba chce więcej !
    CZy ktoś spotkał sie z regeneracją takiego wałka ? czy to ma sens i na jak długo starczy taka usługa ? CZy nie okaże sie że za pół roku będzie trzeba powtórzyć seans ?
  • REKLAMA
  • #4 1218006
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 1219255
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Moim zdaniem warto te pralke naprawiac, jest dosc porzadnie zrobiona. Chyba lepiej zregenerowac beben niz wymieniac, pod warunkiem ze zrobi to dobry fachowiec. Tylko nie za taka cene, ale sam zdecydowales zamawiajac usluge w autoryzowanym serwisie. Tak jak juz kolega wczesniej napisal, w takich granicach to zwykle kosztuje.
    Sprawdz czy termostat nie jest przetarty od krawedzi bebna, jezeli prales do oporu prawie bez kulek to moze dojdzie jeszcze koszt termostatu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1219441
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1552
    Witam.
    :arrow: jag zapoznaj się z postami tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic196553.html
    jeśli je czytałeś... cóż decyzja należy do Ciebie. Ty wiesz co masz, a nie wiesz co możesz kupić? może coś jeszcze gorszego?
    Pozdrawiam.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #7 1219520
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 1220729
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    no, ale czytając te posty wniosek taki że nie warto (Kol.Robert B ma rację, te Luny to są najlepse pralki)
  • #9 1220767
    jaq
    Poziom 11  
    Dzieki za posty ! Przed zaczęciem tego tematu , przeczytałem post podany w linku, oraz inne i dlatego miałem dylemat !
    Popytałem jeszcze parę osób które się znają więcej niż ja i naprawiali już rózne pralki !
    U mnie nie było żadnych kulek z łożysk ! Po poprzedniej wymianie łożyska były jak nowe, tyle tylko że zalane wodą !
    Błedem było chyba to że od razu nie sprawdziłem luzów na wałku !
    Zaryzykowałem - zostawiłem ja w serwisie !
    Wałek mają nadspawać mosiądzem podobno !
    Do tego wymiana paska, łozyska, uszcelniacz, grzałka, termostat !
    No i koszta rosną !
    Co do wypadających kulek , słyszałem o czymś takim bynajmniej nie w pralce firmy POLAR !
    Także zdanie typy że NOWE PRALKI nie wiadomo ile pochodzą ma sens !
    AHa serwis na wykonaną usługę daje ROK Gwarancji - to też jest plus tej naprawy !
    Ale zobaczymy !
    Dzięki Wszystkim !
  • #10 1223092
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 1223584
    elektryk2000
    jaq napisał:
    (...) Co do wypadających kulek , słyszałem o czymś takim bynajmniej nie w pralce firmy POLAR !

Naprawde w to wierzysz ze Polar jest najlepszy i w Polarze nigdy lozyska sie nie rozpadaja na czesci skladowe?? To nie zalezy od firmy tylko od tego w jaki sposob uzytkownik podchodzi do niepokojacych objawow pracy urzadzenia. Gdybys pral dluzej na pewno nastapilaby anihilacja kulek ;)
  • #12 1223775
    inglis
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    mi sie wydaje ze warto naprawic
  • #13 1223817
    jaq
    Poziom 11  
    elektryk2000 napisał:
    jaq napisał:
    (...) Co do wypadających kulek , słyszałem o czymś takim bynajmniej nie w pralce firmy POLAR !

Naprawde w to wierzysz ze Polar jest najlepszy i w Polarze nigdy lozyska się nie rozpadaja na czesci skladowe?? To nie zalezy od firmy tylko od tego w jaki sposob uzytkownik podchodzi do niepokojacych objawow pracy urzadzenia. Gdybys pral dluzej na pewno nastapilaby anihilacja kulek ;)

Wcale nie powiedziałem że POLAR jest najlepszy ( i niemam takiego zdania o tej firmie ) poprostu nie spotkalem sie z tym problemem w Polarze co nie znaczy że nie wystepuje !
    U mnie w sumie problem z łożyskami trwał jakiś rok z hakiem ( w tym czasie 2 razy wymiana łożysk ) a w tej pralce o którek mówiłem kulki zaczęly wypadać po pół roku od wymiany !
    To tyle ! Nie jestem ekspertem w pralkach ale POLAR nie przypadł mi do gustu !
    Poza tym u mnie pranie średnio 5 do 6 razy w tygodniu ( przy dzieciach jest co prać :) ) dlatego też zużycie napewno wystąpi wcześniej !
    Pozdrawiam
  • #14 1224108
    elektryk2000
    jaq napisał:
    (...) w tej pralce o którek mówiłem kulki zaczęly wypadać po pół roku od wymiany !
    To tyle !

To nie znaczy ze tamta pralka jest gorsza od Polara. Na to moglo miec wplyw kilka rzeczy, na przyklad chinskie lozyska na dodatek wbijane mlotkiem w wewnetrzny pierscien, simmering niewiadomego pochodzenia (wyrob rzemieslnika ktory uwaza ze jesli wymiary beda zachowane to OK, jakosc gumy to sprawa najmniej wazna). Nie uwazasz?
  • #15 2952989
    tokarz
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Witam.
    Mam problem z taką samą pralką. Pralka wogóle się nie uruchamia. Nawet światełko sygnalizujące zasilanie nie włącza się. Przewód idący od przełącznika do czerwonej wtyczki w programatorze był uszkodzony (przerwa). Końcówki były opalone (duży prąd musiał płynąć). Przewód wymieniłem, lampka na moment się zaświeciła. Po wyłączeniu i włączeniu, pralka wróciła do poprzedniego stanu. Jakieś sugestie ? Schemat by się przydał. Poszukam, ale jakby ktoś miał link to proszę o wklejenie linka.
    Pozdrawiam,
    tokarz
  • #16 2953257
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    sprawdż blokadę
  • #17 2954508
    luk_jag
    Specjalista AGD
    Ocena: 257
    albo filtr przeciwzakłóceniowy
  • #18 2954767
    tokarz
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Blokada jest sprawna. Filtr również. Po sprawdzeniu wszystkiego rozebrałem programator. Wszystkie styki były spalone. Potrzebuję kupić programator, wie ktoś ile to może kosztować ?
    Pozdrawiam,
    tokarz
  • #19 2955168
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu z pralką Polar PDP 685, w której zużył się wałek bębna wraz z łożyskami, powodując duże luzy i konieczność naprawy. Serwis autoryzowany zaproponował regenerację wałka poprzez nadspawanie mosiądzem, wymianę łożysk, uszczelniacza, paska, grzałki oraz termostatu, oferując roczną gwarancję na usługę, jednak koszt przekracza 400 zł. Uczestnicy forum sugerują, że cena powinna być niższa (około 250 zł), a naprawa ma sens, jeśli wykona ją doświadczony fachowiec. Wskazano, że pralka Polar jest solidnie wykonana i regeneracja może przedłużyć jej żywotność, zwłaszcza w porównaniu do zakupu nowej pralki marek Whirlpool lub Amica, które również budzą wątpliwości co do trwałości. Poruszono kwestie jakości łożysk i uszczelniaczy, wpływu użytkowania na awarie oraz ryzyka powtarzających się napraw. W dalszej części dyskusji pojawił się problem z uruchomieniem pralki Polar PDP 685, gdzie uszkodzony przewód i spalone styki w programatorze uniemożliwiały pracę urządzenia, a wymiana programatora została zasugerowana jako rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA