logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować kolumnę basową z głośnikami Tesla ARN 150-73?

Siera 11 Lut 2005 11:05 2519 11
REKLAMA
  • #1 1218230
    Siera
    Poziom 11  
    Planuje zbudowac kolumne do gitary basowej na glosnikach niskotonaowych Tesla ARN 150 – 73
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=41167573

2xARN 150 – 73 i jednym glosniku sredniotonowym nie wiem jeszcze jakim i czy wogole jest on potrzebny do gitarowej kolumny basowej . Czy te glosniki się do tego nadaja , jeżeli nie to co polecacie tylko od razu mowie ze musza być tanie bo na celestony mnie nie stac . Może zna ktos adres pod którym mogę znalesc wskazowki dotyczace budowy kolumn . Jeszcze jedno pytanie czy do kolumny gitarowej stosuje się zwrotnice ?
    Jakie glosniki zastosowac 4Ω czy 8Ω .
    Jeżeli ktos jest mi w stanie doradzic to proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1218254
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 43
    Takie głośniki nię będą się nadawały do basu. Malutka skuteczność, mała średnica, gumowe zawieszenie. Niebezpieczeństwo ich zastosowania jest zbyt wysokie. Powiedz co masz do napędzania ich. Myślę, że uda sie znaleźć jakisjeden głośnik, który spełni dobrze swoje zadanie i nie będzie koszmarnie drogi.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • Pomocny post
    #3 1218698
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    Potrzebujesz glosnika na sztywnym zawieszeniu najlepiej 15cali, poczytaj odnosnie glosnikow www.noisybox.za.pl w sumie na taki glosnik pod gitare basowa wypadaloby miec minimum 200zl, aby to jakos zagralo jezeli bedziesz chcial ta konstrukcje stosowac podczas gry koncertow.
  • REKLAMA
  • #4 1219532
    Siera
    Poziom 11  
    Dzieki za zainteresowanie . Do naglosnienia tego zastosuje wzmacniacz Eltron 100 powinien jeszcze cos pociagnac . To jakie glosniki polecasz ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1219569
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    witam.
    o glosnikach do gitar bylo na tym forum juz napisane...hoho.
    takze do basu.
    proponuje zerknac bo po co przepisywac...
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic116376.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic107106.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic95390.html
    a od siebie to tyle dodam, ze nic taniego do basu sie nie 'przysposobi'(do gitary podobno niezle wypadaja arz6604 tesli, jak skoncze swoje kombo na czterech takich to sie okaze...;) ) ale bas troche wiecej wymaga...
    pozdrawiam.
  • #6 1225000
    Siera
    Poziom 11  
    Dzieki juz to sprawdzam
  • Pomocny post
    #7 1225716
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Jeżeli chcesz użyć Eltrona pod bas, to wymień rezystor R415 10K na 82K i C401 4,7uF na 22nF w jednym z wejść, najlepiej w ostatnim, jest tam lepszy dostęp, co do głośników ARZ 6604, to on pod gitarę podchodzą, ale nie pod basową, tylko solowa, ma w prawdzie sztywny resor, ale bardzo cienki, tak jak kolega pisał, minimum 15cali, a najlepiej 18 cali.
    Pozdrawiam
  • #8 1225938
    J. S.
    Poziom 27  
    Ocena: 18
    Janek11386,
    nie napisałeś, co da taka zmiana? Ostatnie wejscie.. od ktorej strony licząc?
    Piszesz że ARZ ma cienki resor, rozumiem, że to pociąga za sobą niską wytrzymałość mechaniczną.
    15",18" może jeszcze więcej!?
    Pozdrawiam.
  • #9 1226046
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 43
    W zupełności wystarczy 15" moim zdaniem. Byle miał pasmo chociaz do 4kHz, to się obejdzie bez driverka.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #10 1226055
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Ta zmiana ma na celu zmniejszenie ilości basu w stosunku do 1kHz, ponieważ przedwzmacniacze Eltrona zostały źle zaprojektowane i mają go o 250% za dużo w stosunku do 1kHz, dla tego ten wzmacniacz nie cieszy się najlepsza opinią pod względem jakości, ostatnie wejście, to chyba szóste, jak patrzysz na niego, to po twojej prawej stronie, jak go wyjmiesz z obudowy, to się domyślisz, wystarczy dwie śrubki odkręcić i wyjdzie cały moduł, bez wyjmowania, też to idzie tam zrobić. Spróbuj, nie pożałujesz.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 1228068
    Siera
    Poziom 11  
    Dzieki . Z eltronem zrobie jak mowisz . Mam jeszcze jedno pytanie co sadzicie o glosniku http://www.conrad.pl/index.php?art=300851&back=list
    czy nadawalby sie on do gitary basowej

Dodano po 2 [godziny] 40 [minuty]:

Tutaj umieszczam dokladniejszy opis tego glosnika ktory dostalem z dzialu technicznego conrad.pl
    Załączniki:
    • 300851-da-01-en-PA-Lautsprecher_CPA10-100.pdf (405.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 1241428
    Amazing
    Poziom 12  
    wydaje mi sie ze za ta cene lepiej kupic jakiegos Celestiona. cena podobna a gra calkiem przyzwoicie. sam uzywam 15 calowego celestionka i jestem zadowolony. na stronie www.box.com.pl jest kilka glosnikow celestiona do zobaczenia. nie wiem jak teraz ale jakies 2-3 miesiace temu w granicach 200 zl mozna bylo kupic przyzwoita 10'

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Głośniki Tesla ARN 150-73 nie są zalecane do budowy kolumny basowej do gitary basowej ze względu na niską skuteczność, małą średnicę i gumowe zawieszenie, co może prowadzić do uszkodzeń. Do gitar basowych rekomendowane są głośniki o sztywnym zawieszeniu i większej średnicy, najlepiej 15 cali lub więcej, np. ARZ 6604 Tesli, choć ten model lepiej sprawdza się w gitarze solowej. Wzmacniacz Eltron 100 może być użyty, ale wymaga modyfikacji filtrów (wymiana rezystora R415 z 10K na 82K oraz kondensatora C401 z 4,7uF na 22nF) w celu zmniejszenia nadmiaru basu. Stosowanie zwrotnic w kolumnach gitarowych jest dyskusyjne, ale ważne jest dobranie odpowiedniego pasma przenoszenia głośnika (minimum do 4 kHz). W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące tanich alternatyw dla Celestionów, które są jednak często polecane ze względu na jakość dźwięku. Linki do forów z poradami dotyczącymi budowy kolumn basowych zostały udostępnione dla dalszych informacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA