logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy głośniki 4xARZ6604 są odpowiednie do kolumny basowej?

Sebastain 08 Mar 2006 00:15 1548 16
REKLAMA
  • #1 2388295
    Sebastain
    Poziom 20  
    Ocena: 58
    Witam.

Szukam taniego czegoś do wydźwięczania z basówki. Potrzeba jest niezależnej kolumny i nie wiem jak się sprawdzi 4xTesla ta co w tytule. Na forum wypowiedzi są dość pozytywne, co do tych głośniczków ale czy stricte do basu się nadazą?? Czy lepiej z nich zrobić kolumny do wokali a na bas użyć kolumny ZG603??
  • REKLAMA
  • #2 2388419
    J. S.
    Poziom 27  
    Ocena: 18
    Do gitary basowej 4 szt. ARZ może być trochę za mało. ARZty mają kiepskie zejście, poniżej 100 Hz już kiepściutko.. Możesz spróbować. Lepszym rozwiązaniem byłoby 8 szt. Albo na początek 4szt. a potem druga paczka na 15". Przy ewentualnym rozczarowaniu zupełnym można taką paczkę zastosować do wokalu. ZG603 też nie mają super niskiego zejścia, ale powinny spisać się lepiej od czterech tesli.
  • #3 2388422
    goffer007
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Raczej za nisko nie schodzi ten arz jak na basówkę więc może być problem.
  • #4 2388434
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    ja grałem na lampie na takim układzie na basie; tyle ze w małym pomieszczeniu; w dużym pewnie caly bas by mi się stracił.
    Generalnie przydałoby się to czyms uzupełnić u dołu a te glośniki wykorzystać jako dociągacz do wysokich częstotliwości (w basie się przydają okolice powyżej 6kHz). A tu mamy grubo powyżej 10kHz (chociaz też nie tak daleko jak na wykresie od Tesli.
    Nie mam niestety basu bo bym chętnie sprawdził brzmienie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 2388603
    Sebastain
    Poziom 20  
    A co byście polecali z tanich rzeczy do paki basowej?? STX-y się nadadzą?? Chodzi o to, żeby głośniki nie kosztowały więcej niż 120zł. Jeśli się nie da.. trudno, zbieram na eminency
  • #7 2390120
    Sebastain
    Poziom 20  
    Polecasz Alpierda???????????????? Nie wierzę!!!!! Czytałem troszkę i wszędzie Alphard traktowany jest jak zło konieczne. 12" to troszkę jest ale podobno lepiej użyć starego GD 30/50 z Tonsila. Co tak faktycznie można powiedzieć o Alphardzie bo mam baaardzo mieszane uczucia
  • #8 2390151
    jaro_rip
    Poziom 11  
    chodzi raczej o eminence alpha 12 :) alpierdów to tu nie polecają zdecydowanie i dobrze bo to sie nie nadaje do poważnego sprzetu nagłaśniajacego ( chyba że masz malucha i chcesz poszaleć we wsi ;) )
  • REKLAMA
  • #9 2390715
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Chodziło jak najbardziej o Eminence Alpha 12; Na porównywalnego kopa z wysłużonymi GDS30/30 i schodzi niżej.

Alphard to nie jest firma (w rzeczywistości nazywa się jakoś inaczej) - w tlumaczeniu z Chińskiego: Skup złomu manufaktur Południowo-Wschodniej Azji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 2392080
    Sebastain
    Poziom 20  
    Uffff Ale się zlękłem!!!!

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i rady.

To zaczynam tak: Inwestuję w 4x ARZ-y + jakieś tubki z STXa i robie 2 kolumienki do wokali, (eltron 100U powienien uciągnąć) jeden ZG603 idzie na bas do czau aż uzbieram lub naciągnę żonę na eminenca, a drugi ZG603 na gitarę. Przeszkadzajki i bongosy muszą sobie radzić "unplugged"

Jeszcze pytanko. Czy mostek Ampli LM3886 nada się na wzmak do basu??
  • REKLAMA
  • #12 2392160
    Sebastain
    Poziom 20  
    Ok. Wzmak na LM-ach mam prawie gotowy. Miałem najważniejsze komponenty czyli scalaczki. W opisie w mostku to wyciąga podobno 120W. Sprawdzę jak gra a potem zmontuje Jabela (swoją drogą schemat Jabela znalazłem w radioelektroniku z 85-tego roku.) Komponenty też mam.. Właśnie znalazłem parkę 2N3055.
    Za miesiąc się odezwę jak mi to wszystko powychodziło.

Ale jestem upierdliwy .. a co myślicie o tych Beymach?? http://www.allegro.pl/item91079780_glosniki_beyma_15t100n.html
  • #13 2393111
    Spinner
    Poziom 13  
    No te Beymy wydają się dobre do basówki. Ale wygladaja na jakieś nienajmłodsze. A głosniki z czasem tracą swoją pierwotna skutecznosc z tego co słyszałem. Juz chyba lepiej nówki kupić.
    Sam robiłem niedawno pake do wokalu na 4xARZ 6608 i wokal ma bardzo przyjemne dla ucha brzmienie. Tylko napędzany 100W Powerpodem sprzęga strasznie powyzej 2/3 mocy niezaleznie od ustawienia mikrofonu i paki. Z tego co sie dowiedziałem do wokalu potrzebne jest cos przynajmniej 250W tylko po to, aby to rozkrecic do połowy. Powyżej tranzystory wprowadzaja zniekształcenia i sprzęgają mikrofony.
    Pod gitarą basową ta paka brzmiała strasznie nosowo, bez głębi i jaj. Pod elektryczną juz o niebo lepiej -taki vintage.
    Do gitary basowej Truvox 1525 jest cool. Pomruk, dynamika, skuteczność. 350zł tylko:D
  • #14 2408065
    Sebastain
    Poziom 20  
    Właśnie zdobyłem 2 pudła około 50 litrów. Jak się sprawdzą w tym po 2 ARZ-y?? Nadadzą się na kolumny do wokali ???
  • #15 2409209
    Spinner
    Poziom 13  
    12-15 litrów na głośnik. Więcej nie ma sensu. W 50 litrach to 4 sztuki tak akurat.
  • #17 4454207
    Spinner
    Poziom 13  
    12 calowe szerokopasmówki mają srednio 93dB. Jak chcesz coś słyszeć na próbie z perkusistą to min. to 97dB SPL.
    Proponuję Icoon 15MA380 - niezły jak za tą cenę + GDWT Tonsila (tylko nie jestem pewien, czy Icoony nie lubią przypadkiem zamkniętych obudów).
    zakładam oczywiście, że pułap 280zł jest dla Ciebie za wysoki, bo za tyle kupisz Celestiona TF 1225.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Głośniki 4x ARZ6604 są raczej niewystarczające do samodzielnej kolumny basowej ze względu na słabe zejście poniżej 100 Hz i ograniczoną moc. Lepiej zastosować ich większą liczbę (np. 8 sztuk) lub użyć ich jako uzupełnienie do kolumn wokalowych, natomiast do basu rekomendowane są modele takie jak ZG603 lub Eminence Alpha 12, które oferują lepsze parametry niskotonowe. Alternatywnie polecano głośniki Beyma 15T100N, choć mogą być używane i starsze egzemplarze tracą skuteczność. Wzmacniacz LM3886 może być użyty do basu, ale lepszą kontrolę zapewni wzmacniacz na tranzystorach Jabela. Obudowy o pojemności około 12-15 litrów są optymalne dla pojedynczego głośnika ARZ, natomiast większe (50 litrów) są zbyt duże dla 2 głośników ARZ. Do gitary basowej lepsze efekty daje Truvox 1525. W dyskusji pojawiły się także propozycje głośników szerokopasmowych GD30/50 Tonsila oraz Celestion TF 1225 i Icoon 15MA380 jako alternatywy do basu w niższym budżecie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA