logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pendrive 4GB pokazuje 0GB po wyładowaniu elektrostatycznym, jak naprawić?

GoSeS 15 Sty 2013 15:56 3384 7
REKLAMA
  • #1 11792514
    GoSeS
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam,
    mam problem z pendrive 4GB, nie wiem tylko jakiej firmy, ponieważ jest wielkości nano i na nim jest tylko napisane "4". Wszystko było ok do póki nie wiem jakim cudem przy wyjmowaniu z portu "kopnął" mnie prąd, i to dość mocny i wyczuwalny. Mam Windows 7 64bit, I po tym zdarzeniu jak go włożyłem 1 raz to był monit o instalacje sterowników która się powiodła a zaraz o naprawę dysku bo coś jest nie tak, windows przeprowadził to "pomyślnie" po czym wyświetlił log - niestety nie zrobiłem screena. Ponownie już to nie wyskakuje. najpierw były krzaczki zamiast nazwy (załączone foto i log z ChechUDisk) i przy próbie otwarcia monit o format. Próbowałem różnymi sposobami ale nie dało rady, zawsze pokazywało błąd że albo urządzenia nie da się sformatować albo już przy końcu że format nie może być ukończony poprawnie. Po tych próbach wyjąłem go i znowu włożyłem i teraz się pokazuje szara ikonka i monit o włożenie dysku. I tak jest cały czas nic z tym zrobić nie mogę ani format ani nic. Pomożecie? Da rade coś z tym zrobić czy ewidentnie jest do wyrzucenia?

Pendrive 4GB pokazuje 0GB po wyładowaniu elektrostatycznym, jak naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 11792605
    tagievara
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    ChechUDisk - offtop
    Załączniki:
    • usbflashinfo70.zip (2.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 11800455
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3564
    GoSeS napisał:
    ...przy wyjmowaniu z portu "kopnął" mnie prąd, i to dość mocny i wyczuwalny.

Czy instalacja elektryczna w Twoim mieszkaniu jest trójprzewodowa i czy listwa zasilająca zestaw komputerowy ma uziemienie (bolec)?
    Sprawdź próbnikiem fazy "fazę" (czy występuje?) na obudowie metalowej komputera.
    To tyle od strony elektryki.

Sprawdź czy ten pen jest wykrywany na innym komputerze. Jeśli tak to wypróbuj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=481750
  • REKLAMA
  • #5 11800499
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 11809262
    GoSeS
    Poziom 13  
    No w gniazdku w ścianie mam tylko dwa kable bez uziemienia. Listwę mam normalnie z bolcem, a do kompa jeszcze mam podłączony UPS. Na obudowie nie ma żadnego napięcia.

Pen jest wykrywany na każdym komputerze tak samo, czyli tak jak opisałem to wyżej.
    Sprawdzałem programem Acronis Disk Director ale w ogóle nie wykrywa pendrive'a.
  • #7 11809290
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 11809695
    GoSeS
    Poziom 13  
    ok dzięki za podpowiedź.
    myślałem że da rady zrobić jakiś reset kości pamięci wgrać info żeby śmigało.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pendrive'em 4GB, który przestał działać po wyładowaniu elektrostatycznym. Po podłączeniu do komputera Windows 7, system wykrył urządzenie, ale pojawiły się błędy związane z formatowaniem i dostępem do danych. Użytkownik próbował różnych metod naprawy, w tym użycia programu Acronis Disk Director, jednak pendrive nie był wykrywany. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie instalacji elektrycznej w celu zapewnienia uziemienia oraz próbę usunięcia i ponownego utworzenia partycji. Ostatecznie stwierdzono, że pendrive może być uszkodzony i nadaje się do utylizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA