logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar PTL 819 - kontrolka czyszczenia filtra przy wirowaniu i wypompowywaniu

cyborg39 15 Sty 2013 22:17 8226 9
REKLAMA
  • #1 11794699
    cyborg39
    Poziom 29  
    Ocena: 539
    Podczas prania na programie "40 każdego dnia" jest wszystko ok, jednak np. na "szybkim 30", podczas wirowania zapala się kontrolka czyszczenia filtra. To samo dzieje się po włączeniu programu "wypompowywanie" lub "płukanie i wirowanie". Po wyłączeniu pralki i ponownym włączeniu pierze dalej. Oczywiście filtr czyszczony, wąż gumowy przed pompą również. Czytałem że to może być problem pompy, ale po włączeniu pompowania bez wody, z odkręconą pokrywą filtra wirnik pompy pracuje bez żadnych oporów. Czy kupić nową pompę czy może jest to wina programatora?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11794781
    PBK
    Specjalista AGD
    Ocena: 459
    sprawdź dokładnie łącznik gumowy między zbiornikiem a filtrem , najlepiej zdemontuj go i prześwietl czy między zbiornikiem a koszem nie zalega jakieś obce ciało
    Zdemontuj wąż odpływowy wraz z obudową filtra i prześwietl dokładnie cały układ
    Jeśli wszystko będzie czyste wymień pompkę
  • REKLAMA
  • #3 11794806
    cyborg39
    Poziom 29  
    Łącznik gumowy miałem zdemontowany i jest na 100% drożny, w wąż odpływowy dmuchałem i jest też raczej drożny, woda wypływa z niego pelnym przekrojem.. Spróbuję poszukac tej pompy..
  • REKLAMA
  • #4 11794890
    PBK
    Specjalista AGD
    Ocena: 459
    czasem moneta 2 groszowa potrafi się osadzić na przelocie węży i działa jak zastawka ,
    czasem pralka zeżre skarpetkę , która skutecznie zamknie otwór spustowy w zbiorniku
  • #5 11794907
    cyborg39
    Poziom 29  
    Pierwszy raz w łączniku przed pompką znalazłem kawałek plastiku niewiadomo skąd (musiał być tam długo bo był na nim osad z proszku ) ale po jego wyjęciu nie zauważyłem większych zmian
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 11796740
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    cyborg39 napisał:
    ale po włączeniu pompowania bez wody, z odkręconą pokrywą filtra wirnik pompy pracuje bez żadnych oporów.
    tak kolega nie sprawdzi działania pompy.Ja zawsze w celu sprawdzenia pompy wyjmuję odpływ wody i w celu sprawdzenia wypuszczam wodę do wanny lub do wiadra oi obserwuję jak woda wylatuje, woda musi wylatywać całą szerokością węża i do tego trzeba to sprawdzić kilka razy bo pompa potrafi źle działać za 5 czy 6 razem i czy zaraz zaczyna woda lecieć po włączeniu bo zdarza się ze pompa działa a woda zaczyna lecieć dopiero po 10 czy 15 sekundach po włączeniu pompy.
  • #7 11828751
    cyborg39
    Poziom 29  
    Zakupiłem pompkę, jednak w mojej pralce była Askoll M127, a zaproponowano mi model M113. Rożni się ona tylko wyjściami na przewody i jeszcze jednym szczegółem-otóż w szereg z uzwojeniem silnika wpięty jest taki element-załączam fotkę. Nie wiem czy to jest może termistor? Jeśli to termistor to go zostawię, chyba że to coś innego?
    Polar PTL 819 - kontrolka czyszczenia filtra przy wirowaniu i wypompowywaniu
  • Pomocny post
    #8 11828784
    Stefciu_B
    Specjalista AGD
    Ocena: 1222
    cyborg39 napisał:
    Zakupiłem pompkę, jednak w mojej pralce była Askoll M127, a zaproponowano mi model M113

Montuj ją i nie zastanawiaj się nad różnicami, pralka na pewno będzie działać bez problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas prania na programie "szybkim 30" oraz przy wypompowywaniu, w pralce Polar PTL 819 zapala się kontrolka czyszczenia filtra. Użytkownik sprawdził filtr oraz wąż odpływowy, jednak problem nadal występował. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie łącznika gumowego oraz pompy. Po wymianie pompy na model Askoll M127, pralka zaczęła działać poprawnie, co potwierdziło, że pierwotna diagnoza była słuszna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA