logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć akumulator w Golfie II 1.6 TD na zimę? Ocieplenie styropianem?

marcin503 11 Lut 2005 15:27 8372 9
REKLAMA
  • #1 1218873
    marcin503
    Poziom 11  
    witam mam golfika II 1.6 TD i mam pytanie zwiazane z akumulatorem słyszałem ze dobrze jest ocieplic na zime aku np. styropianem lub czyms innym co wy na to ????? dobry pomysł ???
  • REKLAMA
  • #2 1218892
    michael1986
    Poziom 18  
    Ocena: 70
    marcin503 napisał:
    witam mam golfika II 1.6 TD i mam pytanie zwiazane z akumulatorem słyszałem ze dobrze jest ocieplic na zime aku np. styropianem lub czyms innym co wy na to ????? dobry pomysł ???

Akumulator zawsze rozładowuję się samoistnie... ale jest to zależne od temperatury a w niskich temeraturach dzieje się to wyjątkowo szybko.

Styropian jest dobrym izolatorem ciepła, czyli blokuje zimno i ciepło z zewnątrz...

Jeśli zaizolujesz styropianem akumulator efekty mogą być różne. Co prawda później dotrze do niego zimno w nocy, ale także ciepło które powstanie podczas jazdy od silnika też dotrze później...

Jednym słowem ciężko powiedzieć, aczkolwiek może to dać porządane rezultaty...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1219589
    slawo1
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Jak wspomniał michael1986 faktycznie styropian czy inny materiał izolacyjny, opóźni wtargnięcie zimna do akumulatora, ale także opóźni wejście ciepła z zewnątrz z komory silnika w czasie kiedy komora jest wygrzana. Po drugie nie w każdym samochodzie jest miejsce na ocieplanie. Wydaje mi sie że efekt był by mierny.
    Posiadam diesla 1,9JTD akumulator mam nie ocieplony, stosuję depresatory, staram się mieć sprawny i dobrze naładowany akumulator. Do -20 st.C nie miałem problemu, auto stoi pod chmurką. Poniżej -20 st.C temperatury pewnie pojawiły by się problemy. Rozwiązaniem może był by inny rozrusznik z przekładnią planetarną , nie ciągnie tyle prądu, ale w tych modelach silników nie występuje.
    Pozdr
    slawo1
  • REKLAMA
  • #4 1219624
    Jazdaaaa
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    moim zdaniem akumulator powinno wymieniac sie co 4 lata ja tak robie i nigdy nie mialem problemu z odpaleniem nigdy w zaden sposob go nie zabepieczalem
  • REKLAMA
  • #5 1219747
    slawo1
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Diesel niestety potrzebuje kopa, i akumulator niestety musi mieć bardzodobry. Jak tylko ma jakieś niedomagania to żadne wysiłki nie pomogą.
    pozdr
    slawo1
  • #6 1219985
    ger56
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    ocieplenie akumulatora nic nie da, w czasie silnych mrozow lepiej doladowac akumulator, trwalosc aku srednio 5 lat, pozniej lepiej wymienic
  • #7 7583817
    Jakub Sarbak
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Zużycie energii akumulatora jest również zależne od jego temperatury.
    Przy -25 stopni akumulator ma jedyne 60% swojej mocy przy samym 0 stopni ma już jedyne 80%. Do tego jeśli jeździsz jedynie krótkie trasy alternator nie zdąży naładować akumulatora. Widziałem takie specjalne torby do akumulatorów. Wejdą w prawie każdą komore silnikową i zapewne sa lepsze od styropianu
  • #8 7583941
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1139
    Kolego od dłuższego już czasu tj. w okresach zimowych stosuję docieplanie akumulatora specjalnymi pokrowcami - są w sprzedaży do różnych wielkości akumulatorów. Myślę, że zawsze coś one pomagają, lecz są one niewątpliwie "gorszym" izolatorem niż "pokrowiec" wykony np. ze styropianu. Próbowałem izolować akumulator styropianem, lecz nie w każdym aucie jest na tyle miejsca, bo go stosować. Ponadto styropian się kruszy-niszczy.
  • #9 7584744
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2299
    Kol. Staszek ma rację.
    Po przeczytaniu wszystkich podpowiedzi , sądzę , że najlepiej zabierać go na noc do domku , będzie miał ciepło.
  • #10 7584949
    kajaba autoserwis
    Poziom 30  
    Ocena: 667
    zawsze jakaś izolacja jest dobra ale najlepiej do domku go zabieraj. Sam miałem dziś taką sytuacje cały tydzień nie jeździłem autkiem i akumulator się rozładował podtrzymanie radia mróz itd.

Podsumowanie tematu

✨ Akumulator w Golfie II 1.6 TD zimą traci moc szybciej ze względu na niskie temperatury, co wpływa na jego rozładowanie i trudności z odpaleniem silnika diesla. Ocieplenie akumulatora styropianem lub innym materiałem izolacyjnym może opóźnić wychłodzenie, ale również spowolni nagrzewanie się akumulatora podczas jazdy, co może dawać mieszane efekty. Styropian jest dobrym izolatorem, lecz w praktyce może się kruszyć i nie zawsze jest miejsce na jego zastosowanie w komorze silnika. Alternatywą są specjalne pokrowce izolacyjne dostępne na rynku, które są wygodniejsze i skuteczniejsze niż styropian. Najlepszym rozwiązaniem jest utrzymanie akumulatora w dobrej kondycji, regularne ładowanie, unikanie krótkich tras, a w ekstremalnych mrozach można rozważyć zabieranie akumulatora do domu na noc. Wymiana akumulatora co około 4-5 lat jest zalecana, gdyż jego wydajność spada wraz z wiekiem. W silnikach diesla ważny jest akumulator o dobrej pojemności i sprawności, gdyż rozruch wymaga dużego prądu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA