logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel 1.7 TD - pękające dźwigienki po wymianie uszczelki pod głowicą, co robić?

california2005 11 Lut 2005 17:18 1619 9
REKLAMA
  • #1 1219170
    california2005
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    wymieniono mi uszczelkę pod głowica w Oplu 1.7 TD wszystko byłoby spoko gdyby mi nie pękały dżwigienki te co są na górze. jest ich osiem nad głowicą no pod klapą obudowy silnika pękają jak się odpala samochód niewiem co jest i mój mechanik też nie wie:((((
    Ps te dzwigienki powinny byc sztywne niektóre są a te co są leciutko lużne to one w trakcie pracy silnika pękają no i wymieniamy na nowe juz 5 wymieniłem a każda kosztuje po 18.zł ostra wtopa no i nikt u mnie nie wie ..... Prosze Was o opinie na ten temat
    DZIĘKI
  • REKLAMA
  • #2 1219189
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    witam
    luzy zaworowe sprawdzone i wyregulowane?
    docierałeś zawory po zdjeciu głowicy?
    pozdro
    T
  • REKLAMA
  • #3 1219238
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    Wg. mnie ktoś (mechanik) dał ciała przy ustawianu rozrządu - na pewno walnął się przy ustawianiu paska( o ząbek). Tłoki spotykają się z zaworami i musi połamać.
  • #4 1219257
    tomekb
    Poziom 26  
    zmiana o 1 ząbek nie doprowadzi do takich uszkodzeń
    mechanik musiał sie palnąć o wiele wiecej
    ostatnio robiłem taki silnik była peknieta głowica nad zaworem ssącym i trzeba było spawać ale nie miałem z tym silnikiem zadnych problemów
  • REKLAMA
  • #5 1219805
    slawo1
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Proponował bym ci zmienić mechanika. Bo wygląda że ten walną się na rozrządzie. Nie miał chyba do czynienia z silnikami z górnym wałkiem rozrządu. Niech się kolega nie gniewa ale to są poważne błędy.
    Pozdr
    slawo1
  • #6 1220051
    Mariusz Z.
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    Jeżeli były obrabiane lub docierane gniazda zaworów to nie można przekroczyć pewnego nadwymiaru bo grzybek zaworu bedzie się chował głębiej w gniazdo a drugi koniec zaworu będzie wyżej wystawał i może się pojawić taki efekt. Bardzo duże znaczenie może miec też grubość uszczelki pod głowicą.
  • REKLAMA
  • #7 1224826
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2060
    EEE z tą uszczelką to chyba lekka przesada to jest OHC z tymi zaworami trochę też od tego jest regulacja zaworów śruby, płytki albo hydraulika. Więc albo rozrząd albo regulacja luzu.
  • #8 1224846
    tomekb
    Poziom 26  
    witam
    w tym silniku nie ma hudrauliki ani typowej regulacji (śrubkowej) tylko
    są płytki, które trzeba zeszlifowac na rzadany rozmiar na stołowej szlifierce magnesowej bo oryginalne płytki są b.drogie
    podejrzewam ze przyczyna usterki moze być zle ustawionym rozrzadzie lub w braku luzów zaworowych
    pozdro
    T
  • #9 1224899
    citron_bx
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Zmień mechanika i to szybko . A jak nie to już możesz szukać nowego silnika tylko broń tego silnika przed tym mechanikiem!!!!!!!!!!!!!!
  • Pomocny post
    #10 1225495
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W Oplu 1.7 TD po wymianie uszczelki pod głowicą pojawia się problem pękających dźwigienek zaworowych, które są luźne i nie sztywne. Dyskusja wskazuje, że przyczyną może być błędne ustawienie rozrządu, co powoduje kolizję tłoków z zaworami i uszkodzenia dźwigienek. Regulacja luzów zaworowych jest kluczowa, jednak w tym silniku nie ma hydrauliki ani regulacji śrubkowej, lecz stosuje się płytki szlifowane na wymiar. Obróbka gniazd zaworowych i grubość uszczelki pod głowicą mają mniejsze znaczenie dla tego problemu. Zaleca się sprawdzenie i poprawne ustawienie rozrządu oraz zmianę mechanika, gdyż obecny prawdopodobnie popełnił poważne błędy montażowe. Uszczelka i naprawa gniazd nie powodują bezpośrednio pęknięć dźwigienek, natomiast nieprawidłowy rozrząd może prowadzić do takich uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA