logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć klej i zamontować nowe chłodzenie na Riva TNT 2 Ultra?

Luigi7 12 Lut 2005 10:16 1263 8
REKLAMA
  • #1 1220936
    Luigi7
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Moja riva tnt 2 ultra ma chłodzenie przyklejone klejem, wie ktoś jak można założyć nowe? Przy overclokingu mocno się nagrzewa.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1221041
    [2-0]Master
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    na 100% klejem a nie ma np obok takich gumowych "cycków" ? No to może spróbuj delikatnie jakimiś rozpuszczalnikami ale najlepiej jakbyś wiedział jaki to klej, może na stronie producenta będzie coś co go usuwa.
  • REKLAMA
  • #3 1221061
    Luigi7
    Poziom 16  
    klejem, na 100%
  • Pomocny post
    #4 1221067
    [2-0]Master
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Pobaw sie np acetonem ale wyłącznie na swoją odpowiedzialność ;)
  • #5 1297903
    Luigi7
    Poziom 16  
    A czym można by było to odkleić żeby nie uszkodzić karty?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1298062
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Witam. Ja gdy poprawiałem chłodzenie w swoim GeForce MX 400/200 (strasznie sie grzał), też miałem przyklejomy radiator z wentylatorem na procesor. Na Elektrodzie są opisy jak zdejmować przyklejony radiator, jak nie tu to w necie znajdziesz.
    Czytałem o sposobie który kazał włożyc karte grafczna do lodówki na 20 min (tak zrobiłem) i radiator nie zszedł. Potem włożyłem go na godzine - też nic. Probowałem na siłe i też nic. W końcy wyczytałem sposób dzięki któremu oderwałem wreszcie ten radiator. Mianowicie należy:
    - zatrzymać wentylator na grafie (odłaczyc go)
    - powiedzieć aby druga osoba trzymała palec na radiatorze i włączyć jakaś wymagajacą gre lub 3DMarka
    - kiedy kom zacznie przycinać i osobia towarzysząca nie bedziemogła utrzymać palców na radiatorze, należy natychmiast wyłączyć kompa z prądu
    - szybko wyjąc grafe z kompa
    - położyć na stół
    - podważyć czymś radiator (najlepiej drewniana łyżka), a wmiejsce podważania połozyć kartę telefoniczą, aby nie uszkodzic płytki drukowanej .

Ja z moja grafą robiłem tak dwa razy (łącznie godzina i zdjałem przy tym sposobie). Za pierwszym razem odkleił sie lekko, ale nadal nie chciał puscić. Następnie nagrzałem go w komie i tam zdjałem bez podważania (prawie sam odpadł).

U mnie to podziałało, wiec mam nadzieje że u Ciebie też zadziała. Jak zdejmiesz radiator to wyczuść procesor najlepiej spirytusem lub dematuratem.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 1298281
    PL_NukeR
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    troche to ryzykowne z grzaniem karty, ktos kto 1 raz to robi moze ja latwo ubic
  • #8 1299655
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Ja robiłem to pierwszy raz i też się bałem. Ale co miałem do stracenia, jak komp mi się cioł jak nie wiem bo sie procesor grzał? Miałem nawet resety a nie podkręcałem go! Klej zestarzał się chyba i stracił nieco na swoich właściwosciach. Pogodzilem się w pewnym stopniu nawet ze stratą karty -> bo po co mi taka na której nie moża nawet popracować bo reset? Ja byłe bardzo ostrożny i karta u osoby która ją teraz uzytkuje działa dalej i nie ma problemu z przegrzewaniem!
  • #9 1299686
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Witam
    mi wyszedł ten patent w wlożeniem do lodówni po 15 min. wystarczyło lekko podważyć i się radiatorek odkleił

Pozdrwiam
    artur

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Riva TNT 2 Ultra posiada chłodzenie przyklejone klejem, co utrudnia jego demontaż i wymianę na nowe, zwłaszcza przy problemach z przegrzewaniem podczas overclockingu. Zalecane metody usunięcia kleju to delikatne stosowanie rozpuszczalników, np. acetonu, jednak na własne ryzyko, gdyż mogą uszkodzić kartę. Inna metoda polega na schłodzeniu karty w lodówce przez około 15-60 minut, co może osłabić klej i ułatwić odklejenie radiatora. W przypadku trudności z odklejeniem, można spróbować podważyć radiator drewnianym narzędziem, zabezpieczając płytkę drukowaną kartą telefoniczną. Istnieje również ryzykowna technika polegająca na rozgrzaniu karty podczas uruchomionej wymagającej aplikacji 3D, co powoduje rozgrzanie kleju, a następnie szybkim odłączeniu zasilania i mechanicznym odklejeniu radiatora. Metody te wymagają ostrożności, gdyż niewłaściwe wykonanie może uszkodzić kartę graficzną. Podobne problemy i rozwiązania występują w innych modelach, np. GeForce MX 400/200.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA