Witam. Ja gdy poprawiałem chłodzenie w swoim GeForce MX 400/200 (strasznie sie grzał), też miałem przyklejomy radiator z wentylatorem na procesor. Na Elektrodzie są opisy jak zdejmować przyklejony radiator, jak nie tu to w necie znajdziesz.
Czytałem o sposobie który kazał włożyc karte grafczna do lodówki na 20 min (tak zrobiłem) i radiator nie zszedł. Potem włożyłem go na godzine - też nic. Probowałem na siłe i też nic. W końcy wyczytałem sposób dzięki któremu oderwałem wreszcie ten radiator. Mianowicie należy:
- zatrzymać wentylator na grafie (odłaczyc go)
- powiedzieć aby druga osoba trzymała palec na radiatorze i włączyć jakaś wymagajacą gre lub 3DMarka
- kiedy kom zacznie przycinać i osobia towarzysząca nie bedziemogła utrzymać palców na radiatorze, należy natychmiast wyłączyć kompa z prądu
- szybko wyjąc grafe z kompa
- położyć na stół
- podważyć czymś radiator (najlepiej drewniana łyżka), a wmiejsce podważania połozyć kartę telefoniczą, aby nie uszkodzic płytki drukowanej .
Ja z moja grafą robiłem tak dwa razy (łącznie godzina i zdjałem przy tym sposobie). Za pierwszym razem odkleił sie lekko, ale nadal nie chciał puscić. Następnie nagrzałem go w komie i tam zdjałem bez podważania (prawie sam odpadł).
U mnie to podziałało, wiec mam nadzieje że u Ciebie też zadziała. Jak zdejmiesz radiator to wyczuść procesor najlepiej spirytusem lub dematuratem.
Pozdrawiam