logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie zdjąć przyklejony radiator z MSI GeForce FX5200?

opiate 29 Mar 2005 12:33 2231 9
REKLAMA
  • #1 1357907
    opiate
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witam.
    MaM takie pytanie. Kupiłem, dość dawno, kartę graficzną MSI GeForce FX5200 i zastanowił mnie brak wiatraczka na radiaterze. Ale w czym problem. Chciałep kupic sobie cooler na giełdzie, ale okazało się że radiator jest przyklejony do chipsetu. Czytałe gdzieś że można go oderwać ale boję używac siły. Jak to zrobić żeby nie urwać też chipsetu???
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1358342
    Arczi82
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Kup zyletke w sklepie i delikatnie podetnij w okiolo a pozniej oderwiej nie powinno byc problemu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1358422
    Kwacho
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Włuż karte w torebkę antystatyczną , szczelnie zaklej i włuż do zamrażarki. Potrzymaj w niej kilkanaście godzin. Klej w niskich temperaturach traci właściwosci. Radiator możesz podważyć np. nożem. Resztki kleju można wyczyścić spirytusem. Ja tak zrobiłem i karcie nic sie nie stało.
  • #4 1358452
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Nie ryzykuj z zamrażalnikiem.
  • REKLAMA
  • #5 1358466
    pan_slonik
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    a czasem nie jest prosciej odkrecic wentylator z tego kupionego i przykrecic go do tego przyklejonego na karcie? ?????
  • #6 1358639
    opiate
    Poziom 17  
    Z montowanoem wentylator do radiatura już kombinowałem i działa, ale musziałem go przykleić bo rozstaw żeberek wynosi prawie pół centymetra, a klejenie jest dość liche ze wzgędu na małą powierzchnię (żeberko ma 1mm grubości). Radiator chciałbym odkleić bo myślę troche o overlickingu karty i zamontowaniu jakiegoś lepszego systemu chłodzenia. W sytuacji gdy nie będę mógł zdjąć firmowego radiatura nic nie zamontuję.
  • Pomocny post
    #7 1358750
    pan_slonik
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    nozyk tapicerski i spróbój delikatnie podwazyc. jezeli nie pójdzie to zagrzac karte dosc dobrze (tylko nie przesadz) i tak samo nozyk. jelini nadal nie pojdzie to tak jak radzil kolega. do zamrazarki wtedy juz musi pójsc. przeciez nie jest on przyspawany :)
  • #8 1360653
    opiate
    Poziom 17  
    Chiba pokombinuję ze scyzorykiem, bo nie mam wyczucia jeszcze i mogę niechcący przypalic kartę. Dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 1363266
    T_E_D_I
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Zamiast odrywać i przyklejać ponownie jakimś klejem,zamontuj wentylator obok żeby dmuchał na kartę a radiator zostaw.Lepiej na tym wyjdziesz bo klej może się oderwać z większym radiatorem i wentylatorem.Mam tą samą kartę i ten radiator jest bardzo duży,tylko go chłodzić.
  • #10 1987478
    opiate
    Poziom 17  
    Witam.
    Udało mi się oderwać radiator siłą, tzn. obracając delikatnie w prawo i w lewo. Resztki kleju zmyłem zmywaczem do paznokci, uważając by nie pomazać płytki drukowanej (nie wiem jak to tworzywo reaguje na aceton). Założyłem cooler firmy pentagram Freezone XC-80 AlCu, gdyż jest on przktycznie bezgłośny. Dziękuję za porady.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Karta graficzna MSI GeForce FX5200 posiada radiator przyklejony do chipsetu bez wentylatora. Aby bezpiecznie zdjąć radiator, zalecane metody to delikatne podważanie ostrym narzędziem, np. żyletką lub nożykiem tapicerskim, z wyczuciem, aby nie uszkodzić chipsetu. Alternatywnie można schłodzić kartę w zamrażarce, co osłabia klej, ułatwiając demontaż. Po zdjęciu radiatora resztki kleju usuwa się spirytusem lub zmywaczem do paznokci, zachowując ostrożność wobec płytki drukowanej. Po demontażu można zamontować lepszy system chłodzenia, np. cooler Pentagram Freezone XC-80 AlCu, który jest praktycznie bezgłośny. Niektórzy sugerują pozostawienie oryginalnego radiatora i dołożenie wentylatora dmuchającego na kartę, aby uniknąć problemów z klejem i montażem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA