logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć skaner BE@rPaw 2448CS Plus przy 2 portach USB?

Yanush 12 Lut 2005 13:00 1938 17
REKLAMA
  • #1 1221383
    Yanush
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Witam!
    Do tej pory nie było problemu - miałem tylko NEO na jednym porcie USB a na drugim drukarke HP. Wczoraj "wzbogacilłem" się o skaner BE@rPaw 2448CS Pus (rownieżna USB)...
    Jak to połączyć, aby nie tzreba było przepinać kabli co w niedługom czasie może skutkować jakimiś niekontaktami, nie ukrywam, że to kłopotliwe (komp schowany).
    Czy istnieją jakieś "rodzielacze" USB (pod jaką nazwą je szukać), a jeśli tak to czy nie dochodzi do "kłótni" pomiędzy podłączonymi urządzeniami ?
    Dziękuję za wskazówki i pozdrawiam
    Yanush
    P.S.
    Jeśli to odgrywa jakąś rolę to podaję, że płyta główna to K7S5A, obudowa ModeCom z możliwością zamontowania dodatkowego USB na froncie (tylko nie wiem jak i gdzie to się wpina - chyba, że odbywa się to kosztem USB, które są z tylu obudowy ? :not:
  • REKLAMA
  • #2 1221402
    Kropaske
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Możesz zaopatrzyć się w HUBa jest to coś w rodzaju rozdzielacza np. na 2 lub 4 dodatkowe porty koszt ok. 20PLN najtańsze ...
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #3 1221409
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Są huby USB, np czteroportowe, ale lepiej będzie, jak kupisz sobie dwu- lub czterportową kartę portów USB 2.0. Jeżeli Twoja płyta główna ma 2 porty, to one są standardu 1.1. Więc instalując kartę portów standardu 2.0 uzyskujesz dużo większą szybkość transmisji. Nie ma to znaczenia dla urządzeń o standardzie 1.1 (np. modem do Neostrady), ale jest coraz więcej urządzeń USB szybkich, więc na pewno takie rozwiązanie Ci się przyda.
  • REKLAMA
  • #4 1221432
    Kropaske
    Poziom 18  
    Tak to by było lepsze rozwiązanie ale pamiętaj żeby sprawdzić czy twoja płyta ma możliwość podłączenia takiego urządzenia bo nie wszystkie mają ...

Poprawka: chodziło mi o podłączenie bezpośrednio w płytę główną (nie PCI) ... bo takie też są ...
  • #5 1221438
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Kropaske, nie rozumiem, o jakich możliwościach płyty piszesz? Hub jest urządzeniem zewnętrznym podłączanym do jednego z istniejących portó USB, zatem płyta główna nie ma już nic do rzeczy. Karta portów USB jest kartą PCI, więc wstawiasz ją w wolny slot i po wszystkim. No, chyba że nie masz już wolnych slotów PCI.
  • #6 1221450
    Kropaske
    Poziom 18  
    Chodziło mi o to, że są dodatkowe porty USB, które nie podłącza się w wejście PCI tylko jest inne podłączenie ... sam mam takie...
  • #7 1221459
    Yanush
    Poziom 18  
    jankolo napisał:
    Są huby USB, np czteroportowe, ale lepiej będzie, jak kupisz sobie dwu- lub czterportową kartę portów USB 2.0. Jeżeli Twoja płyta główna ma 2 porty, to one są standardu 1.1. Więc instalując kartę portów standardu 2.0 uzyskujesz dużo większą szybkość transmisji. Nie ma to znaczenia dla urządzeń o standardzie 1.1 (np. modem do Neostrady), ale jest coraz więcej urządzeń USB szybkich, więc na pewno takie rozwiązanie Ci się przyda.

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź !
    Ponieważ teraz jestem w pracy (psssssssssssstt ! :) ) i nie mam instrukcji do mojej płyty (ECS K7S5A) więc nie wiem czy ma ona dodatkowe wejście na tzw. (chyba tak to się nazywa) śledzia, który montuje się na froncie obudowy - zawiera 2 porty USB oraz audio? Może zna ktoś tą płytę?
    Pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję ... będę się skłaniał w kierunku karty portów :-)
    Yanush
  • #8 1221466
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Kropaske napisał:
    Chodziło mi o to, że są dodatkowe porty USB, które nie podłącza się w wejście PCI tylko jest inne podłączenie ... sam mam takie...

Chodzi tobie o śledzia.
    Niewszystkie płyty główne posiadają drugi kontroler usb wyprowadzeniami na płycie głównej.
  • REKLAMA
  • #9 1221475
    Kropaske
    Poziom 18  
    Właśnie o to mi chodziło ... a tak w ogóle to skąd się ta nazwa wzięła ...hmmm??
  • #10 1221480
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    USB - Universal Serial Bus
  • #11 1221490
    Yanush
    Poziom 18  
    jankolo napisał:
    Są huby USB, np czteroportowe, ale lepiej będzie, jak kupisz sobie dwu- lub czterportową kartę portów USB 2.0.

Znalazłem coś takiego:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41479595
    tylko poproszę o potwierdzenie czy to o to chodzi i czy będzie współpracować z moją ECS K7S5A...
    Dzięki !
    Pozdrawiam
    Janusz
  • #12 1221500
    Kropaske
    Poziom 18  
    Tak to jedna z możliwości, będzie działać na pewno, no chyba, że nie masz wolnego slotu PCI ;-) ...
    Pozdro...
  • #13 1222820
    maser81
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Kup dodatkową kartę z portami USB (jak się uda to 2.0, jak nie to 1). Zamontujesz i masz spokój.
    Rozdzielacze odradzam. Testowałem i dość często sygnalizował mi system przeciążenie portu i wyłączał port.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 1223977
    gader
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    wykorzystaj dodatkowe porty na plycie
    (pinu 9 i 10 nie podlacza sie)
    Załączniki:
    • Jak podłączyć skaner BE@rPaw 2448CS Plus przy 2 portach USB? usb.jpg (68.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 1224008
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Gader, płyta którą ma Yanush posiada dwa wbudowane porty USB. Te konektory, o których napisałeś są POWIELENIEM portów wbudowanych. Jeżeli podłączysz ten konektor taśmą do gniazd np. z przodu obudowy, to możesz korzystać albo z gniazd z przodu, albo z gniazd z tyłu. Nigdy razem.
  • #16 1224392
    gader
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    bzdura jak nie masz takiej plytki to sie nie odzywaj
  • #17 1256358
    jeryw
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    k7s5a posiada 2 USB na tylnym panelu oraz zlacze na plycie glownej do podpiecie dwoch USB na panelu z przodu obudowy lub na sledziu, wszystkie 4 USB moga pracowac rownoczesnie, ta plyta ma 4 USB
  • #18 1987424
    Yanush
    Poziom 18  
    jeryw napisał:
    k7s5a posiada 2 USB na tylnym panelu oraz zlacze na plycie glownej do podpiecie dwoch USB na panelu z przodu obudowy lub na sledziu, wszystkie 4 USB moga pracowac rownoczesnie, ta plyta ma 4 USB

Oczywiście jeryw i gader mają rację!
    Bardzo dziękuję za pomoc, przepraszam, że z taką zwłoką ale trzeba było sprawdzić, żeby komuś przyznać rację !
    Istotnie, płyta K7S5A ma 2 porty na sobie wyprowadzone na tył obudowy, ale i posiada jeszcze możliwość podłączenia dodatkowych portów i o to mi chodziło ponieważ mam w swojej obudowie (Modecom) na przodzie dodatkowe porty, do których chciałem podłączać cyfrówkę, aby nie musieć wysuwać kompa za każdym razem...
    Dziękuję serdecznie za okazaną pomoc a moderatora proszę o zamknięcie tematu ;-)
    Yanush

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omówiono problem podłączenia skanera BE@rPaw 2448CS Plus do komputera z dwoma portami USB, gdzie obecnie używane są porty dla modemu Neostrada i drukarki HP. Zaproponowano zastosowanie zewnętrznego koncentratora USB (huba) jako rozdzielacza portów, jednak wskazano, że może to powodować przeciążenia i problemy z sygnałem. Lepszym rozwiązaniem jest instalacja dodatkowej karty rozszerzeń USB 2.0 w wolnym slocie PCI, co zapewni większą prędkość transmisji i stabilność połączenia. Dyskutowano także o możliwości wykorzystania wbudowanych na płycie głównej ECS K7S5A portów USB oraz o podłączeniu dodatkowych portów USB na froncie obudowy poprzez specjalny śledź (konektor wewnętrzny). Płyta K7S5A posiada dwa porty USB na tylnym panelu oraz złącze na płycie do podłączenia dwóch portów na froncie obudowy, które mogą działać jednocześnie. Ostatecznie potwierdzono, że najlepszym rozwiązaniem jest montaż karty USB 2.0 lub wykorzystanie wbudowanych portów i podłączenie portów frontowych obudowy do płyty głównej, co eliminuje konieczność przepinania kabli i zapewnia wygodę użytkowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA