logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz PA200L. Szukam schematu. Świeci się dioda zabezpieczenie.

jehowy 12 Lut 2005 13:49 1911 8
REKLAMA
  • #1 1221533
    jehowy
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Poszukuję schematu do owego wzmacniacza produkcji zakładów radio tele-mechaniki (chyba się nie pomyliłem). W dziale szukam schematu go nie znalazłem...
    Posiadam 4 sztuki takich i każdy uszkodzony, (świeci sie dioda zabezpieczenie) i nie wiem czy to naprawiać. Słyszałem opinię że są awaryjne. Może ktoś z użytkowników elektrody spotkał się z nimi i coś o nich napisze.
  • REKLAMA
  • #2 1222146
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Kiedyś naprawiałem coś podobnego - niestety nie pamiętam czy to napewno to - naprawa polegała na wymianie elektrolitów w zasilaczu na porządne . Jeden elektrolit siadał i niesymetryczne napięcie zasilania powodowało prąd stały na wyjściu i zadziałanie zabezpieczenia . Schematu niestety nie miałem.
  • REKLAMA
  • #3 1222929
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! A może byś fotkę zamieścił, może by to, co pomogło.
    Pozdrawiam
  • #4 1229642
    jehowy
    Poziom 19  
    zamieszczam fotke - może kogoś naprowadzi
    Załączniki:
    • Wzmacniacz PA200L. Szukam schematu. Świeci się dioda zabezpieczenie. 1.jpg (11.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1230044
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Co Ci kliszy brakło, trzeba było od razu zrobić środek, podobny do Forte 201, może to ta sama konstrukcja, tylko panel inny, nie orientujesz się czy to nie jest czasem układ mostkowy? Pokaż te bebechy jak wyglądają, opisz trochę jak to jest zbudowane, ile tranzystorów na radiatorze i jakie, ile tych płytek, jakie napięcie na zasilaczu, jak nie wiesz, to, na jakie napięcie są elektrolity, na ten temat to można by prace napisać, a Ty nic, no chyba, że chciałeś tylko pokazać, a nie naprawiać.
    Pozdrawiam
  • #6 1230208
    jehowy
    Poziom 19  
    Dobrze, oto szczegóły: (trzeba było tak wcześniej :) )
    - zasilanie to 2 trafa TS 180
    - 2 prostowniki diodowe + 2x10000uF w każdym zasilaczu, zasilacze dają napięcie 2x40V
    - to uklad mostkowy na tranzystorach serii BDP chyba 393 w obudowie TO220
    - na WY zabezpieczenie z przekaźnikiem i trafo radiowęzłowe 100V o mocy 200W
    Zamieszczam zdjęcie wnętrza (kliszy nie brakło nie ja je robiłem :) ).
    Załączniki:
    • Wzmacniacz PA200L. Szukam schematu. Świeci się dioda zabezpieczenie. 2.jpg (16.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1230373
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Jak to jest mostek, to musisz podejść do tego z każdego z osobna, wykręć bezpieczniki z jednaj końcówki, i zrób pomiar napięcia zasilania, czy jest równa symetria i czy na wyjściu nie ma napięcia, jak nie będzie, to podłącz się z głośnikiem bezpośrednio do tej końcówki i na masę i sprawdź czy działa? Nie wiem jak tam stoisz z elektroniką, ale można by wyjąć jedną płytkę i narysować ten schemat, to nie jest takie trudne.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 1231660
    jehowy
    Poziom 19  
    Pewnie że to nie problem. Większy problem to taki, że to w środku dosyć dobrze upakowane jest. I na wyjściu ma trafo, którego racze się pozbędę. W tej chwili jestem po za domem. Jak się za to wezmę za ten złom odezwę się. Pozdrawiam
    PS. może z tego zostanie tylko złom elektroniczny, a włoże do środka coś mocniejszego.
  • #9 1231760
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! No to teraz podniosłe mi adrenalinę, Ty chyba sobie sprawy nie zdajesz, co masz, kawał byka, i co tam wstawisz? Miniaturkę TDA7294, według tego to jest zabawka dla przedszkolaków, Ty chyba nie wiesz, co mostek potrafi, zakasaj rękawy i bież się do roboty, bo na pewno warto, a my Ci w tym pomożemy.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest schemat wzmacniacza PA200L produkcji zakładów Radio Tele-Mechanika, który ma problem z zapalającą się diodą zabezpieczenia. Użytkownik posiada cztery uszkodzone egzemplarze i zastanawia się nad ich naprawą, słysząc opinie o awaryjności urządzenia. W dyskusji zasugerowano, że przyczyną może być uszkodzenie elektrolitów w zasilaczu, co powoduje niesymetryczne napięcie i prąd stały na wyjściu, aktywujący zabezpieczenie. Wzmacniacz ma zasilanie z dwóch transformatorów TS 180, prostowniki diodowe, kondensatory elektrolityczne 2x10000uF, napięcie zasilania 2x40V oraz układ mostkowy na tranzystorach serii BDP 393 w obudowie TO220. Na wyjściu znajduje się zabezpieczenie z przekaźnikiem i transformator radiowęzłowy 100V o mocy 200W. Zalecane jest sprawdzenie symetrii napięć zasilania, pomiar napięcia na wyjściu oraz ewentualne rozebranie i narysowanie schematu płytki. Wzmacniacz jest konstrukcją solidną i warto podjąć próbę naprawy, zamiast zastępować go prostszymi układami jak TDA7294.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA