logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Omega 3.0 V6 - Jakie listwy wtryskowe gazu wybrać?

pro-surf 22 Sty 2013 20:40 2712 6
REKLAMA
  • #1 11826798
    pro-surf
    Poziom 9  
    Witam

Posiadam Opla Omege z 95r z silnikiem 3.0 v6 jest tam założona instalacja gazowa elpigaz stella reduktor vega i wtryski elpigaz. ostatnio byłem u gazownika w celu kalibracji gazu niestety dowiedziałem sie ze listwy wtryskowe padły i chciałbym je wymienic na nowe.
    Moje pytanie brzmi jakie bedą najlepiej pracowały i jake bedą miały najlepszy stosunek jakości do ceny, przy okazji chciałbym zregenerowac reduktor (opłaca sie?) czy odrazu nowy ??

dziekuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 11827411
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    Wtryski możesz dać raczej dowolne. Hana 2001 pojedyncze lub na listwie to wydatek 500zł (sam zakładałem miesiąc temu znajomemu), ewentualnie MagicJety choć opinie o nich są różne. Pojawiły się polskie wtryski Blade'y, cena kusząca bo 40zł za sztukę, całe bardzo małe, lekkie i niestety plastikowe. Ponieważ to nowy produkt to opinii jest mało. OMVLi Fast Regów nie widziałem w wersji na 3 gary ale zawsze można wziąć na 4 i zaślepić jeden. Koszt 140zł za listwę.
    Co do reguktora to jeśli sam to zrobisz to się opłaci o ile zestaw naprawczy nie wyjdzie zbyt drogo. Jak oddasz do warsztatu to pewnie wyjdzie jak za nowy. Poszukaj części to będziesz wiedział.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 11827422
    manio123
    Poziom 34  
    Ocena: 268
    Nie napisałeś jakie masz wtryskiwacze ( elpigaz to nazwa ogólna) , ale z pewnością z niższej półki o czym świadczy nazwa slella, więc je też możesz zregenerować przez wymianę tłoczków, sprężynek i odbojników. Wymaga to jednak kalibracji wtryskiwaczy po regeneracji i ustawienia od nowa instalacji. Podobnie z reduktorem , raczej sobie nie poradzisz z samodzielną regeneracją i ponownym ustawieniem , roboty sporo i brudna, a efekt nie zawsze zadowalający. Jeśli planujesz samodzielną naprawę ( z pomocą forum) to kup nowy reduktor i listwy omvl fast są tanim odpowiednikiem tego co masz teraz , przy dość dobrej jakości, choć oczywiście są lepsze ale już 2-3 razy droższe.
  • #4 11827445
    psooya
    Poziom 38  
    Tylko trzeba zaślepić jeden zawór. Swoją drogą kiedyś gdzieś na zdjęciach widziałem Fasty w wersji na 3 i na 2 gary. Wiesz może czy to jest osiągalne gdzieś ? Przy OMFLach rozważyłbym eksperymentowanie i założył Blady :-)
  • REKLAMA
  • #5 11828431
    dino777
    Poziom 26  
    Ocena: 122
    psooya napisał:
    Tylko trzeba zaślepić jeden zawór.

a po co??? wystarczy nei podpinać i zawsze ma się jeden w zapasie :D :D
  • REKLAMA
  • #6 11828721
    psooya
    Poziom 38  
    Dla bezpieczeństwa! Wystarczy zalutować mosiężną dyszę uprzednio ją wykręcając z wtrysku. Nigdy bym się nie zgodził na taki montaż w swoim aucie. Zaślepienie wcale nie oznacza utraty zapasowego wtrysku który i tak się zapewne na nic nie przyda.
    W zestawie są 2 rozmiary dysz. Niewykorzystane przecież można poświęcić i zaślepić jedną na stronę. Ale jak tak uważacie, to jak coś pie******** to ino raz.
  • #7 11850305
    pro-surf
    Poziom 9  
    Planuje kupic wtryski magic jet na 3 cylindry i jednak kupie nowy reduktor (nie bede bawił sie w regeneracje) reduktor magic jet III tłokowy czy to dobry zestaw ? i czy bede musiał wymienic elektrozawor? czy podejdzie ten ktory mam teraz przy moim reduktorze?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Opla Omege z 1995 roku z silnikiem 3.0 V6 i instalacją gazową Elpigaz. Po wizycie u gazownika dowiedział się, że listwy wtryskowe są uszkodzone i planuje ich wymianę. W dyskusji pojawiły się różne propozycje dotyczące nowych wtryskiwaczy, w tym Hana 2001, MagicJet oraz polskie wtryski Blade. Użytkownicy sugerują, że regeneracja reduktora może być opłacalna, ale wymaga kalibracji, co może być trudne do wykonania samodzielnie. Ostatecznie autor planuje zakup wtryskiwaczy MagicJet na 3 cylindry oraz nowego reduktora MagicJet III, zastanawiając się nad koniecznością wymiany elektrozaworu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA