Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki budżetowy migomat wybrać?

Przemek82 22 Jan 2013 21:29 4590 4
    Przemek82
    Level 12  
    Sprzęt będzie używany głównie do spawania profili 3mm i blach samochodowych, bardzo rzadko coś grubszego (max.10mm zawias bramy, przęsło balustrady itp.).
    Używanie hobbystyczne.
    Zasilany będzie z linii 230V z bezpiecznikiem głównym 25A.
    Rozmiarowo żeby dało się ją samodzielnie załadować do bagażnika i bezproblemowo przewozić (z butlą sobie poradzę).
    Szpula nie musi mieć 15kg. Nie musi mieć kółek do transportu.
    Budżet ok.1100zł bez butli za to chętnie z reduktorem, coś mogę dorzucić.
    Szczerze zdaję sobie sprawę, że w tych pieniądzach i warunkach szału nie będzie, ale też nie chcę typowego no-name chińskiego kibla z aluminiowym nawojem, bez dławika i podajnikiem drutu na silniku od walkmana.
    Na razie zastanawiam się nad Bester Magpower 155, choć parę osób polecało również Profimig 180.
    Jeśli macie koledzy doświadczenie w temacie bardzo bym prosił o polecenie czegoś takiego.
    box.mann
    Level 23  
    Mam dwa. Niby najtańsze. Pierwszego Shermanna kupiłem na aukcji (nowy) za 439zł. Drugiego Bimaxa za 999zł w wyprzedaży. Bimaxa używam do ram np. w ciężarówkach, grubych rur stalowych itp. Shermanna do samochodów osobowych. Nie wiem dlaczego, ale jakoś lepiej mi się nim spawa cieńsze blachy. Akurat kończę wymianę dachu w renaulcie Thalia po dachowaniu. Migomacik za 439zł pospawał wszystko. Słupek środkowy u dołu i na górze, słupki szyby przedniej, błotniki tył i masę innych. Ładnie zalewa, nie pluje. Jestem zadowolony. Jak do takich zastosowań to wart był ceny. Naprawdę! Gdy kupowałem miga - wszyscy mi odradzali. Mówili że tą zabawką nie pospawam nic! G...o prawda! Mam go już 2,5 roku i wymienił kilkanaście dachów w samochodach. Zero problemów, zero awarii. Shermann widoczny w tle obok auta. Serio polecam. Spawa bez gazu w osłonie arg. Zresztą - drugi też

Jaki budżetowy migomat wybrać? Jaki budżetowy migomat wybrać?
    Przemek82
    Level 12  
    Shermana jako markę już mi polecano. Twój to nie jest przypadkiem 130F? Jakoś słabo mi się widzi drut samoosłonowy przy blacharce. Jednak trochę żużlu będzie. No i chyba będzie trochę za słaba, żeby pospawać płot. Z kolei ten telwin w tej cenie byłby idealny, ale poszedł w górę. Przeglądając jednak ich ofertę natknąłem się na BIMAX 4.165. Parametry z tabelki i cena prawie jakby specjalnie dla mnie. Ale może ktoś jeszcze się wypowie w temacie :-)
    box.mann
    Level 23  
    Tak, jest to 130F. Z nim jest jedynie jeden problem. Powierzchnia np. blach musi być czyściuteńka. Wtedy spawa bardzo dobrze. Czasami są problemy gdy w miejscu w którym chcesz dokonać spawu pozostaje gruba warstwa np. lakieru samochodowego. Wszystko jest uzależnione od tego - do czego chcesz to używać. Wiadomo - od miga za 400 kilka złotych nie ma co wymagać kompletnego profesjonalizmu. Ja sobie radzę w ten sposób że praktycznie zawsze czyszczę (szlifuję) spawaną powierzchnię. Shermann z płotem, balustradą itp. poradzi sobie bez najmniejszego problemu. Grubsze spawa lepiej. Sądzę nawet że do cienkich blach samochodowych za bardzo się nie nadaje. Kwestia przyzwyczajeń i czasu poświęconego na pracę. Z widoczną na foto Thalią walczę 2 tydzien po 60-90min dziennie. Shermanem wyspawałem już wszystko więc myślę że aż tak zły to on nie jest. Auto 2 tyg. temu wyglądało tak:

Jaki budżetowy migomat wybrać?

Sherman dał radę ze słupkiem z lewej przy progu i pod dachem, kawałek podłogi, oba słupki dachu przy przedniej szybie, prawy słupek pod dachem i dach w ok. końca tylnych błotników. Czy robi żużel? Tylko wtedy gdy źle ustawisz podawania drutu (za wolno lub za szybko) i gdy spawasz za małym prądem.
    Przemek82
    Level 12  
    A jak jest z wydajnością jeśli chodzi o zużycie drutu? Wiem, ze ekonomicznie to wyjdzie na pewno drożej niż z co2 (choć przy moim hobbystycznym zastosowaniu, raczej nie pójdę z torbami ;-) ), ale jednak dużą zaletą będzie praktycznie nieograniczona mobilność - coś za coś.
    I jeszcze jedno, natknąłem się na opisy, ze drut samoosłonowy drutowi samoosłonowemu nierówny. Jest to prawda, że niektórymi praktycznie nie da się spawać? Masz jakieś sprawdzone marki?