logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sieć LAN pomiędzy dwoma kompami, jeden DOS 5.0, drugi WIN98

dk3000 12 Lut 2005 18:05 3423 10
REKLAMA
  • #1 1222248
    dk3000
    Poziom 2  
    próbuję zrobić sieć pomiędzy dwoma komputerami, jeden pracuje pod DOS 5.0 a drugi pod WIN98, oba komputery wyposażone są w sieciówki na skrętkę. Nie wiem jednak jak się do tego zabrać. Może ktoś robił już coś takiego? Do tej pory jedynie udało mi się połączyć je przez LPT Null-modem pod Norton Commanderem, ale przydałby się jednak lepszy transfer :) Proszę o jakieś wskazówki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1222315
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1586
    moze Novell ?
    z odpaleniem sieci pod DOSem bedzie zabawa (przydadza sie sterowniki do sieciowki) , pod Win98 robi sie prawie wszystko samo.
  • REKLAMA
  • #3 1222397
    dk3000
    Poziom 2  
    z Novellem nigdy jeszcze nie miałem do czynienia, jednak jak nie będzie prostszych rozwiązań to chyba się pobawię w to
  • Pomocny post
    #4 1222424
    WojtasJD
    Poziom 43  
    byc moze jest prostsze rozwiazanie ale z takim sie najczesciej spotkalem ; podaj co chcesz uzyskac laczac te kompy, co to za sieciowka, jesli Novell - rozejrzyj sie za 'Novell Client for DOS'.

Wykopalem byc moze interesujacy link 'DOS w sieci' :

http://www.wsp.krakow.pl/Pl-asc/papers/dosinet.html
  • #5 1222460
    dk3000
    Poziom 2  
    za pomocą tej sieci chcę kopiować pliki z/na komputer pod dosem,
    sieciówka na kompie pod dosem to RTL8019 PnP firmy Realtek a na kompie pod windowsem to jakaś dziwna, windows wykrył jako "zgodny z NE2000" :)
    dzięki za ten link
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1226281
    michaug
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    jest taka stronka na googlu szukaj "boot disk's" "boot disk" tego typu slowa, znajduja sie na niej sterowniki pod dosa do praktycznie kazdej karty sieciowej, ja mam gdzies taka dyskietke adres tez ale to raczej bedzie ciezko znalezc. A co do wykonania tak sieci to wszystko ladnie pieknie smiga widac wszystkie komputery nawet takie co maja zainstalowane xp/2000/me/linux wystarczy zmapowac dyski pod dosem komenda net use ..... i wszystko smiga odezwijs ie do mnie na maila to poszukam tego adresu bardzo fajna rzecz i od razu powiem ze jest go dosc ciezko znalezc, acha co do novella to raczej zapomnij bo do tego potrzebny byl by ci serwer.

edit:
    a oto i link http://www.nu2.nu/bootdisk/network/[/url]
  • Pomocny post
    #9 1226339
    WojtasJD
    Poziom 43  
    o to chodzilo ?:
    Bart's Network Boot Disk:
    http://www.nu2.nu/bootdisk/network/

Cytat:
    co do novella to raczej zapomnij bo do tego potrzebny byl by ci serwer

zawsze moze sobie takowy zrobic z tego komputerka DOSowego
  • Pomocny post
    #10 1226835
    Father
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Najsensowniejsze w przypadku dos-a jest postawienie sieci na LANTASTIC-u....
  • #11 1228212
    dk3000
    Poziom 2  
    Dzięki wszystkim,
    ale zrobiłem MSClient 3.0 i działa :)
    mam pod dosem dostęp do katalogów na kompie z windowsem :))

Podsumowanie tematu

✨ Omówiono problem utworzenia sieci LAN między dwoma komputerami: jednym z DOS 5.0, a drugim z Windows 98, oba wyposażone w karty sieciowe na skrętkę. Podkreślono trudności z konfiguracją sieci pod DOS-em, zwłaszcza konieczność posiadania odpowiednich sterowników do kart sieciowych. Zaproponowano użycie oprogramowania Novell z klientem Novell dla DOS, które jest popularnym rozwiązaniem, choć wymaga konfiguracji. Wskazano na dostępność sterowników DOS dla kart RTL8019 PnP firmy Realtek oraz kart zgodnych z NE2000, które są wykorzystywane w obu komputerach. Podano linki do zasobów z boot diskami i sterownikami sieciowymi dla DOS, m.in. Bart's Network Boot Disk. Sugerowano także alternatywę w postaci LANTASTIC jako sensowne rozwiązanie sieciowe dla DOS. Ostatecznie rozwiązaniem okazało się użycie MSClient 3.0, które umożliwiło dostęp do katalogów Windows 98 z poziomu DOS, zapewniając efektywną wymianę plików.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA