logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool AWT 2241-400 - Pralka nie grzeje wody mimo sprawnej grzałki

pyjte 23 Sty 2013 11:23 3000 9
REKLAMA
  • #1 11828808
    pyjte
    Poziom 10  
    Witam.
    Tak jak w temacie. Podczas prania , czy to na 30 stopni czy na 90 woda jest zimna. Sprawdzałem przed płukaniem. Gdy zaczyna pranie to na samym początku jest przerwa w cyklu prania na nagrzanie wody. Woda wogóle się nie nagrzewa i muszę ręcznie przestawić programator. Ale gdy zdemontowałem grzałkę i podłączyłem "na krótko" to zagrzałem wodę we wiaderku. Co może być przyczyną takiego zachowania pralki?
  • REKLAMA
  • #2 11828938
    rafaelo14
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Jak w tym modelu wygląda czujnik temperatury?. Najprościej po przewodach dojdź do modułu(programatora, jak zwał tak zwał) i sprawdź na stykach czy pojawia się napięcie w czasie kiedy ma grzać, oczywiście po przewodach od grzałki.
  • REKLAMA
  • #3 11829088
    pyjte
    Poziom 10  
    Whirlpool AWT 2241-400 - Pralka nie grzeje wody mimo sprawnej grzałki W załączniku przesyłam zdjęcie czujnika temperatury. A czy jest jakaś możliwość sprawdzenia tego właśnie czujnika w warunkach domowych?

Mod. ROBSON33
    Należy poprawnie wkleić foto zgodnie z tą instrukcją
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
    Proszę poprawić post nie usuwając powyższego wpisu .
    Załączniki:
    • Whirlpool AWT 2241-400 - Pralka nie grzeje wody mimo sprawnej grzałki 2922386171.jpg (80.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 11830183
    rafaelo14
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    tak, sprawdź miernikiem czy mają przejście, lub sprawdź napięciowo. Sprawdziłeś czy napięcie dochodzi do tego miejsca? Tak jak sugerowałem wcześniej?
  • #5 11830479
    pyjte
    Poziom 10  
    Sprawdziłem zwykłą świecącą probówką i napięcie do grzałki dochodzi. Sprawdziłem również czujnik temp. i napięcie z niego wychodzi. Ale kiedy następuje wstrzymanie cyklu prania na zagrzanie wody to napięcie też dochodzi do grzałki ale nie słychać jak pracuje programator. Czekałem ponad 10 min. i programator nie drgnął a woda dalej zimna. Czyli chyba winna programatora? Chociaż pralka wykonuje cały cykl prania i jedynie zatrzymuje się w wyżej opisanym momęcie. I jeszcze jedna dziwna rzecz. Napięcie do grzałki dochodzi nawet kiedy pralka wypompowywuje wodę. Czy tak ma być, czy grzałka nie powinna włączać się w określonym czasie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 11831058
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1495
    pyjte napisał:
    Sprawdziłem zwykłą świecącą probówką

źle sprawdza się miernikiem w ostateczności ,żarówką z dwoma przewodami
  • REKLAMA
  • #7 11832262
    pyjte
    Poziom 10  
    Ok może i źle sie tym mierzy. Jutro będę miał dopiero miernik. Ale co z innymi objawami? Z tym że się zatrzymuje programator. Czy to że grzałka nie grzeje to może być tego przyczyna?
  • #8 11832335
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 11833524
    zbigniew3107
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    Sugeruję sprawdzić programator pod kątem " zimnych lutowań " a co do neonówki nie jest to urządzenie godne zaufania . Cykl prania, puści programator dopiero po zagrzaniu wody ale wszystko zależy od programu jaki producent zastosował . Czy neonówka "działa na obydwu stykach grzałki .
  • #10 11846899
    pyjte
    Poziom 10  
    Dzięki wszystkim za rady. Sprawdziłem miernikiem grzałkę i jest ok tak samo jak regulator temp. Skończyło się na wymianie programatora, i narazie pralka działa. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Whirlpool AWT 2241-400, która nie nagrzewa wody mimo sprawnej grzałki. Po sprawdzeniu napięcia do grzałki oraz czujnika temperatury, okazało się, że napięcie dochodzi, ale programator nie działał prawidłowo, co powodowało zatrzymanie cyklu prania. Po wymianie programatora pralka zaczęła działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA