logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool AWT 2240-400 - brak wirowania mimo wymiany programatora, co sprawdzić?

Puchacz 03 Lis 2004 21:30 9762 14
REKLAMA
  • #1 958927
    Puchacz
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Pralka nie Whirlpool AWT 2240-400 ma wirowania został juz wynienieniony programator i nadal to samo co moze byc wszystko juz sprawdziłem i nieznalazłem usterki prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 959021
    czarunio
    Poziom 16  
    Ocena: 56
    Może włącznik wirowania jest uszkodzony(o ile takowy jest)
  • #3 959555
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Nic nowego, każdy laik (przepraszam jeśli uraziłem) podejrzewa właśnie programator a rzadko to się psuje. Często sprawdza się przysłowie: "chytry dwa razy traci" (.....)
    "Wszystko juz sprawdziłem" - to znaczy CO? Co już sprawdziłeś? ...i jak??
  • #4 959612
    TFX
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    Czołem!Sprawdz kondensator ok.16uF,hydrostat(pykanie),rurke hydrostatu przy zbiorniku i filt odpływowy + pompe
    pozdrawiam TFX
  • REKLAMA
  • #5 961274
    Puchacz
    Poziom 11  
    elektryk2000 napisał:
    Nic nowego, każdy laik (przepraszam jeśli uraziłem) podejrzewa właśnie programator a rzadko to się psuje. Często sprawdza się przysłowie: "chytry dwa razy traci" (.....)
    "Wszystko juz sprawdziłem" - to znaczy CO? Co już sprawdziłeś? ...i jak??

Wszystko to znaczy silnik ,hydrostat , przelacznik wirowki i instalacjie.
    prosze o kokretna odpowiedz a nie jakies madrzenie sie !!! Z gory dziekuje
  • #6 961344
    elektryk2000
    Wlasnie jesli o konkretne odpowiedzi chodzi to nadal nie wiemy jak sprawdziles silnik? Podlaczyles silnik "na krótko" i działa? Czy tylko sprawdziłeś rezystancje uzwojeń? Jak powinna wirować to coś słychać? Jakieś buczenie czy cisza? Sprawdzałeś bez paska?
    Sprawdź jeszcze wyłącznik drzwi.
  • #7 974197
    Puchacz
    Poziom 11  
    elektryk2000 napisał:
    Wlasnie jesli o konkretne odpowiedzi chodzi to nadal nie wiemy jak sprawdziles silnik? Podlaczyles silnik "na krótko" i działa? Czy tylko sprawdziłeś rezystancje uzwojeń? Jak powinna wirować to coś słychać? Jakieś buczenie czy cisza? Sprawdzałeś bez paska?
    Sprawdź jeszcze wyłącznik drzwi.

wszystko sprawdziłem silnik pod łaczałem na krotko i chodzi po podłaczeniu
    do praleczki na wiruwce nadal nie chodzi poprostu cisza.Prosze nadal o jakas kaktetna odpowiedz a nie owijanie w bawełne zeby zyzstac pare punktow albo prossze sie przyznac ze nie znacie odpowiedzi!!!!!!!!!!!!!!
  • #8 974216
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 117
    Witam. Nie wiem skąd ta agresja u kolegi Puchacza. Skoro ktoś interesuje się tematem i prosi o konkretne odpowiedzi na konkretne pytania to chyba taka jest właśnie procedura "naprawy na odległość". Bez dokładnych danych z poczynionych kroków naprawdę trudno jest od razu ustalić przyczynę nawet prostej usterki. Jeżeli taka droga koledze nie odpowiada (a widzę że nie) to można znależć w książce telefonicznej numer do jakiegoś serwisu i ich poprosić o pomoc.
  • #9 974786
    elektryk2000
    Puchacz napisał:
    (....) Prosze nadal o jakas kaktetna odpowiedz a nie owijanie w bawełne zeby zyzstac pare punktow albo prossze się przyznac ze nie znacie odpowiedzi!!!!!!!!!!!!!!

Po pierwsze, nie odpowiadalem ci aby zyskac punkty. Mam w tej chwili wystarczajaca ilosc punktow a nawet duzo wiecej niz planuje wykorzystac w najblizszym czasie.

Po drugie, jak wszyscy na tym forum pisze bezinteresownie. Jednak gdy proby pomocy nazywasz "owijaniem w bawelne" i zarzucasz mi pisanie dla punktow to ja sie wyłączam.

Moze znajdziesz kogos naiwnego jeszcze kto ci odpowie narazajac sie na takie podsumowanie.
    Jesli nie - jak juz napisal Kolega wyżej -ksiazka telefoniczna w łapy i do roboty

PS
    Trafny nick obrałeś...
  • REKLAMA
  • #10 975030
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    :arrow: Puchacz. Wywal ten złom na szrot. Kto to widział żeby naprawiać taką hipermarketową jednorazówkę. Nie stać cię na nic lepszego? Wstyd.
  • #11 976337
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #12 976356
    reperator
    Poziom 18  
    Ocena: 92
    Kolego Puchacz agresja rodzi tylko agresję więc niesądzę by ktoś ci chciał pomagać ja pauzuję. Jestem serwisantem Whirlpola od wielu lat ale takiej usterki niewidziałem więc może coś przeoczyłeś. Miłego dzwonienia do serwisu życzę . Pozdrowienia
  • #13 976381
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 5490826
    operatorww
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    no i proszę u mnie zrobiło się dokładnie to samo , i za pomocą kilku prostych narzędzi zrobione ! zaraz po ściągnięciu lewego boku na samym dole bębna znajduje się mały zbiorniczek , do i z którego za pomocą gumowego wężyka pobierana i oddawana jest woda z pompki .... o jejuchna! sam kamień !!!!, zero przepływu . Wyczyszczony , przepłukany i gra jak ta lala
  • #15 5490840
    elektryk2000
    operatorww napisał:
    no i proszę u mnie zrobiło się dokładnie to samo , i za pomocą kilku prostych narzędzi zrobione ! zaraz po ściągnięciu lewego boku na samym dole bębna znajduje się mały zbiorniczek , do i z którego za pomocą gumowego wężyka pobierana i oddawana jest woda z pompki .... o jejuchna! sam kamień !!!!, zero przepływu . Wyczyszczony , przepłukany i gra jak ta lala

Brawo MISTRZU!!!!!!!!! Jesteś wielki!!!!!
    ;)

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Whirlpool AWT 2240-400 nie wiruje mimo wymiany programatora. W dyskusji sugerowano sprawdzenie wyłącznika wirowania, kondensatora około 16uF, hydrostatu wraz z rurką przy zbiorniku, filtra odpływowego oraz pompy. Silnik został sprawdzony poprzez podłączenie na krótko i działa, jednak przy podłączeniu do pralki wirowanie nie następuje, a podczas próby uruchomienia jest cisza. Zasugerowano również kontrolę wyłącznika drzwi. W końcowej części dyskusji pojawiła się praktyczna wskazówka dotycząca usunięcia kamienia z małego zbiorniczka i gumowego wężyka przy bębnie, co przywróciło prawidłowe działanie wirowania. Wątki dotyczą także trudności w diagnozie i naprawie sprzętu AGD na odległość oraz sugestii skorzystania z serwisu autoryzowanego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA