Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

pralka whirlpool AWT- 2074 nie działa silnik

czerwiecs 23 Jan 2013 23:59 2802 3
    czerwiecs
    Level 10  
    Witam Panowie,

Posiadam pralkę whirlpool AWT- 2074, szymbol sterownika EC4774.01 B (sterownik posiada 5 rzedzów kolektorów A,B,C,D,E). Problem polega na tym, iż podczas prania w pewnym miejscu, program zatrzymywał się i pralka przestała prać. Postanowiłem rozebrać programator i przeczyścić styki. Jednak przy rozkładaniu nie sprawdziłem czy numery przewodów odpowiadają numerowi kolektora. Nie mniej jednak po złożeniu porgramatora oraz podłaczenia przewodów (tj numer przewodu do numeru kolektora),efakt jest nastepujący. Pralka podczas normalnego prania podaje wodę kilkakrotnie w pewnych odstępach czasu, nie podgrzewa jej, silnik przy którymś z koleji załączeniu podawania wody uruchamia się na 2-3 sekundy a także w jednym z trybów wirowania co dowodzi ze silnik jest sprawny.

Nasuwają się mi takie pytania.
    Czy miał może ktoś podobną sytuację?
    Czy robił ktoś taki experyment z programatorem i czy isnieje możliwość złożenia programatora w inny sposób.
    Czy w programatorzy mogła sie wlączyć jakaś blokada.
    Czy posiada ktoś informacje, czy może istniej jakiś błąd w oznaczeniu przewodów?
    Czy posieda ktoś jakieś zdjęcia jak rozkręcić pralkę aby dostać sie do jej podzespołów tj zeby sprawdzić np grzelkę itp.?
    Czy ma ktoś na to jakieś rozwiązanie?

Może ewentualnie ma ktoś możliwość sprawdzić czy numery przewodów znajdują się w miejscu ich przeznaczenia czy nie są zamienione??

Dodam że podłączałem przewody zgodnie z dokumentacją tj. wykorzystane numery kolektorów na programatorze się zgadzają się z dokumentacją.

Będę bardzo wdzięczny za szybką odpowiedz, za jakieś materiały oraz pomoc w rozwiązaniu problem.

Pozdrawiam,
    czerwiecs
    adamo11111
    Level 12  
    W whirpoolach tak jest ze jak nie podgrzeje wody do ustalonej temp. to programator bedzie czekał aż zagrzeje wodę . jesli wykonasz skok na programatorze pralka skończy normalnie
    Ustaw program na plukanie albo wirowanie i zobacz czy pralka działa
    Jeżeli tak to:
    Na początek sprawdź grzałkę miernikiem

- jaki ma opór
    -upływność do masy
    -jeśli skrajne styki mają brak obwodu to grzałka jest uszkodzona. środkowy zacisk przykręcony śrubą jest podłączony do przewodu ochronnego - (żółto zielony)
    -czy dochodzi napięcie do grzałki-końcówki miernika podłącz na dwa skrajne przewody na stałe może przy pomocy kawałka izolacji.Ustaw pranie na np. 90 st. i obserwuj miernik.Jak pokaże się na nim napięcie,a wody nie zagrzeje to jest uszkodzona grzałka.
    -jeżeli pralka ma pranie na zimno to możesz go uruchomić i zobaczysz czy pralka przejdzie cały cykl jesli tak to grzałka do wymiany
    Pamiętaj, że grzanie może się załączyć nawet 10 min po rozpoczęciu programu.

Dodano po 7 [minuty]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1297846.html#6468413

Dodano po 1 [minuty]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1245939.html#6229879

Jeżeli grzałka sprawna to sprawdź jeszcze stan szczotek w silniku pralki
    czerwiecs
    Level 10  
    witam,
    Na początku chciałem podziękować za szyką reakcję:)
    Chwilowo nie mam mozliwości sprawdzenia co koledzy mi podpowiadają ponieważ jestem na wyjeździe.
    Natomiast mam pytanie, po raz pierwszy widzę taki wykres czasowy czy ktoś mógłby mi w kilku zdaniach wytłumaczyć jak się go czyta??