logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

89C2051 i Willem. Przy odczycie zawsze jest F7... w buforze. Przystawka MCS-51.

kleki 12 Lut 2005 20:52 2398 6
REKLAMA
  • #1 1222853
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Przystawka MCS-51 - Mam taki problem : przy odczycie 89C2051 jest F7 F7 F7 .... w buforze. Programuję - kicha - znów F7 F7 F7 ... Na innym procku (funkiel n ówka prosto z taśmy jeszcze ciepły) prawie to samo, tylko 00 00 00 ... Z to 89C51 - fantastycznie - czyta, pisze... Pewnie mam ujarane te małe AT-eki, ale nie mam 100% pewności. No w końcu fabrycznie nowy.... Przetabiał to już ktoś?
    pozdro

No to galanto - 89C51 też mam problem z zaprogramowaniem. 12.5V jest, DIP-a dwa razy sprawdzałem. Haltuje się programowanie, a przy odczycie mam 00 00 00 ...

Co trzeba z tym fantem zrobić? Macie jakieś pomysły?
    help...
  • REKLAMA
  • #2 1223202
    gwolf
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Willem pali układy. W moim przypadku było podobnie też chciałem zaprogramować 2051 (prosto ze sklepu) i nic z tego nie wyszło.
    Czasem zdarza się że coś się udazaprogramowac, ale ogólnie tym programatorem cudów nie zdziałasz
  • REKLAMA
  • #3 1223718
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    kleki napisał:
    ... 12.5V jest, DIP-a dwa razy sprawdzałem....

gdzie jest ? jak je sprawdzasz ?

gwolf napisał:
    Willem pali układy. W moim przypadku było podobnie też chciałem zaprogramować 2051 (prosto ze sklepu) i nic z tego nie wyszło.
    Czasem zdarza się że coś się udazaprogramowac, ale ogólnie tym programatorem cudów nie zdziałasz

bo w wiekszosci wypadkow jest zle zmontowany, osoba skladajaca nie zna podstaw, rozklada rece po pierwszym niepowodzeniu itd.
    Chcesz uniknac niespodzianek, miec urzadzenie na zasadzie podlacz i dzialaj ze wsparciem technicznym to licz sie z wydaniem sporej kasy.
  • #4 1226331
    marky1
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    CZy po wybraniu typu procka używasz "electronic ID" (guzik z symbolem ID). Czy podaje poprawnie typ procka ? jeśli nie, to musisz sprawdzić przejściówkę. Jeśli podaje poprawnie, to możesz mieć problem z przetwornicą 12V - nie wydala prądowo. Willem jest dopracowaną konstrukcją, jeśli coś nie działa to tak jest jak napisał kolega WojtasJD.
  • REKLAMA
  • #5 1228403
    kleki
    Poziom 28  
    Jest tak :
    - ID było cacy, do pierwszego programowania.
    - WILLEM jest spoko, tylko trzeba go dobrze obadać pod względem zgodności ze schematem ideowym.
    - DIP jest koło ZIF-y (12-to krotny przełącznik). Sprawdza się go na przejście i rozłączanie.
    - Mój WILLEM pochodzi od sprawdzonej firmy, więc o wadzie fabrycznej mówić nie można.
    - Problem tkwił w kondensatorze 33µ/35V. Programator przenosiłem w walizce i widocznie czymś został trącony. Puścił lut. Dzięki temu raz było 12,5V Uprog, a czasem ponad 18V. To właśnie Uprog jarało procki. Widać z tego przykładu jasno, że układ MC34063 (SMPS) potrzebuje stabilnego źródła zasilania.

Dziękuję za sugestie.
    pozdro
  • REKLAMA
  • #6 1229247
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    WojtasJD napisał:
    Chcesz uniknac niespodzianek, miec urzadzenie na zasadzie podlacz i dzialaj ze wsparciem technicznym to licz się z wydaniem sporej kasy.

Jeśli ktoś myśli o urządzeniu uniwersalnym do wszystkiego, to prawda. Jednakże dla prostych układów jak np. AT89C2051 wystarczają czasami konstrukcje dla nich przeznaczone. O np. taka:
    Programator AT89Cx051
    Sprawdzona praktycznie, prosta i posiadająca wsparcie na tutejszym Forum.
    Pozdrawiam.
  • #7 2011389
    kleki
    Poziom 28  
    Dziękuję. Temat zakończony.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programowania mikrokontrolerów AT89C2051 i AT89C51 za pomocą programatora Willem z przystawką MCS-51. Przy odczycie 89C2051 w buforze pojawia się ciąg F7 F7 F7, a na innym egzemplarzu 00 00 00, co wskazuje na błędy programowania lub uszkodzenie układów. AT89C51 działa poprawnie. Przyczyną problemów może być niestabilne napięcie programowania (Uprog), generowane przez przetwornicę impulsową MC34063 w programatorze Willem. Uszkodzony kondensator 33µF/35V powodował skoki napięcia od 12,5V do ponad 18V, co prowadziło do uszkodzenia mikrokontrolerów. Zaleca się sprawdzenie zgodności schematu ideowego programatora, stabilności napięcia programowania oraz poprawności montażu. Alternatywnie, dla prostych układów jak AT89C2051, można użyć dedykowanych, prostszych programatorów z wsparciem technicznym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA