Witam, poszukuję dobrej kamery do monitorowania obszaru ok 1,5 x 1,2 metra. Chodzi o monitorowanie przesyłek w firmie - etap pakowania. Ważne aby uzyskać jak najwięcej szczegółów. Np to iż towar nie jest uszkodzony, pęknięty itd. Jako dowód przeciwko firmą kurierskim które są wstanie wszystko zniszczyć. Pomieszczenie jest bez okien, obszar gdzie będą pakowane przesyłki to 1,5 x 1,2 metra może ciut mniej. Z mojego punktu im więcej pikseli tym lepiej.
Wykonałem sobie takie oto obliczenia:
kamera 5 mpx ma ok 2500 x 2000 pikseli czyli na szerokości 1,5 metra jeden piksel przypada na 6 mm - teoretycznie 0,6 cm ^2
1,5m = 1500mm / 2500px = 6 mm
To dla mnie za mało ale przy zmniejszeniu obszaru do ok 80cm jeden piksel przypada na 3 milimetry. To już powinno umożliwić odczytanie wiekszych liter 1 cm.
Teraz pytanie dla was czy lepiej wybrać kamerę z lepszym przetwornikiem "sony" 3mpx czy "aptina" 5mpx ? Czy może kamera jakiejś innej firmy?
Wykonałem sobie takie oto obliczenia:
kamera 5 mpx ma ok 2500 x 2000 pikseli czyli na szerokości 1,5 metra jeden piksel przypada na 6 mm - teoretycznie 0,6 cm ^2
1,5m = 1500mm / 2500px = 6 mm
To dla mnie za mało ale przy zmniejszeniu obszaru do ok 80cm jeden piksel przypada na 3 milimetry. To już powinno umożliwić odczytanie wiekszych liter 1 cm.
Teraz pytanie dla was czy lepiej wybrać kamerę z lepszym przetwornikiem "sony" 3mpx czy "aptina" 5mpx ? Czy może kamera jakiejś innej firmy?