3.1 Systemy telewizji przemysłowej /CCTV/
– budżet: zgodnie z tym co podałem w przykładach, 1000 zł na 1 kamerę (pozostały sprzęt już mam, w tym rejestrator, switch itd.). Na ten moment używam 8-iem kamer BCS-TIP3200IR-E-IV i nie jestem z nich zadowolony, ponieważ rejestrację da się odczytać tylko w bardzo sprzyjających warunkach atmosferycznych, lub, określę to odwrotnie, nie da się odczytać (lub z dużymi trudnościami) tablicy rejestracyjnej, gdzie powinno to być bez kłopotu. Uważam, że minimalna jakość kamery jaka powinna być to wspomnaina w pierwszym poście kamera 4MPx, dlatego moim gównym pytaniem jest czy te 5MPx są lepsze czy nie. Ta wspomniana 4MPx potrafi odczytać w deszczowe popołudnie tablicę rejestracyjną samochodu przejeżdżającego obok budynku (bezpośrednio obok drogi, sprawdzone na innym obiekcie), podczas gdy na mojej działce, gdyby nie gęste rozmieszczenie kamer, które mam obecnie założone, to nie odczytałbym rejestracji już w kilku podobnych przypadkach (nawet w łatwiejszych dla kamery warunkach).
– wymagania stawiane systemowi, w jakim celu zakładany jest monitoring (monitorowanie terenu otwartego, płaska, utwardzona działka, od jednej strony oświetlona latarniami ulicznymi, prawdopodobnie będzie zastosowanych kilka doświetlaczy IR, ponieważ kupiłem na próbę 2 sztuki)
– ilość kamer: 32, za kilka lat pewnie 64, natomiast wówczas prawdopodobnie cały system będzie modernizowowany lub dokupiony nowy zestaw 32 kamer (zakładam, że będzie to korzystniejesze ekonomcznie w przyszłości)
– szerokość obserwowanej sceny i maksymalną odległość od kamery: kamery zamontowane są na słupkach na wysokości ok. 3.5-4m, obserwowana scena (odległość od kamery) ok. 5m-kilkadziesiąt m
– warunki oświetleniowe: działka nieoświetlona, jedynie latarnie drogowe ok. 8m od ogrodzenia
– minimalny czas zapisu /archiwizowania/ nagrań: nieistotne, mam 8TB dysk, na razie jest dość
– dostęp do nagranego materiału; zdalny, lokalny na monitorze, na TV lub innych multimediach: nie dotyczy
– szczegółowość (rozpoznanie twarzy, tablic rejestracyjnych, sylwetki, widok ogólny): im lepsza w podanym przedziale cenowym, tym lepiej
– zdjęcie lub rysunek terenu, który ma zostać objęty monitoringiem: prosotokątna działka 50m x 150m, ale monitorowane na ten moment będzie 50m x 30m
Tak więc moim pytaniem jest przede wszystkim która z podanych w pierwszym poście kamer będzie lepsza lub ewentualnie propozycja innej kamery do ok. 1000 zł?
Zastanawiam się również nad BCS-TIP4201IR-AI 2MPx Starvis Starlight, właśnie ze względu na Starlight - ponoć to rewolucja. Ale martwią mnie te 2MPx