logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kamery BCS czy Novus do monitoringu 20m - stały czy zmienny obiektyw?

27 Gru 2014 22:53 2385 5
  • #1 14262182
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 14269820
    barda
    Poziom 9  
    Witam,
    Postaram się ogólnie odpowiedzieć na Pana pytanie. Otóż jeżeli weźmiemy pod uwagę przetwornik 1/3’’ i obiektyw 2.8mm to otrzymamy kąt widzenia poziomy 81,2 stopnie. Jeżeli dodamy do tego rozdzielczość pionową 1080p to do odległości:
    -3,4m możemy zidentyfikować obiekt,
    -6,7m możemy rozpoznać obiekt,
    -13,4m możemy prowadzić obserwację obiektu,
    -33,6m możemy prowadzić detekcję obiektu,

Praktyczne przedstawienie kryteriów wymiarów obiektów na ekranie przedstawiłem w załączniku w postaci tabelki z tym że nie jest uwzględniona detekcja obiektu (około połowa wielkości obserwacji obiektu).

Tak więc graficznie poziomy kąt widzenia będzie mniej więcej w ten sposób wyglądał: czerwone pole jest to kryterium „Badanie”, żółte pole jest to „identyfikacja”, zielone jest to „rozpoznanie”, jasno-niebieskie „obserwacja” a niebieskie „detekcja” obiektu. Wymiary kryteriów obiektu pola widzenia zaczerpnięte z normy 50132-7:2012.

Wybór kamery BCS czy Novus do monitoringu 20m - stały czy zmienny obiektyw?

Jeżeli gdzieś popełniłem błąd to bardzo proszę o sprostowanie.
    Załączniki:
    • Pole_widzenia_-_przyk__ady.pdf (201.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 14272214
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15530
    Kolego @barda te dane to tylko czysta teoria czy znasz je także z praktyki? Wpływ na jakość widzenia kamery ma wiele rzeczy, chociażby oświetlenie w obiekcie/na zewnątrz.

Do Autora - kamery będę montowane wewnątrz pomieszczenia, jakie warunki tam panują i co mają widzieć/na jakich odległościach?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 14273216
    mirekq
    Poziom 17  
    Ocena: 48
    Co do identyfikacji kątów itp, wypowiedzieli się koledzy wyżej .
    Na temat tych kamerek które wymieniłeś to ja wybrał był jakiegoś BCSa z końcówką AIR w nazwie w mojej ocenie cena/jakość wypadają bdb.
  • #5 14299116
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 14908113
    gkmaster
    Poziom 17  
    Ocena: 107
    Osobiście polecam kamery BCS-a z końcówą AIR - to kamery z procesorem Ambarella. Mają lepszą jakość obrazu niż poprzednie procesory.
    Kamery BCS-a mają bardzo przyjazny soft - nie trzeba się specjalnie wysilać aby je uruchomić. Pracują w niemal dowolnej przeglądarce (wystarczy pobrać "paczkę" z kodekiem który automatycznie wyświetli się po wpisaniu IP kamery).
    Standardowy adres kamery IP BCS-a to 192.168.1.108

Jeśli chodzi o kamery NOVUS-a to soft w nich jest zabójczy - pierwsze uruchomienie tej kamery to walka ze sterownikami, kodekami, net freamework itp. generalnie koszmar - chyba, że w najnowszych kamera poszli po rozum do głowy i zrobili to prostsze. Osobiście bardzo się zniechęciłem do ich systemów właśnie z uwagi na oprogramowanie. Podobnie było w systemie analogowym - co wypuścili nowy rejestrator to wrzucali nowe oprogramowanie do podglądu on-line - masakra. Jeśli ktoś rozbudowywał system analogowy o dodatkowy rejestrator to mogło się okazać, że podgląd z dwóch rejestratorów musi robić na dwóch różnych aplikacjach - paranoja. W BCS-ie bez względu na to jaki stary mamy rejestrator czy kamerę IP to wszystko można podglądnąć programem PSS albo nowym Smart PSS.

Obiektyw:
    Obiektyw zmienno ogniskowy stosuje się w miejscy takim w którym na chwilę projektowania nie jesteśmy wstanie oszacować co chcemy widzieć - jeśli przyjmujesz założenie, że i tak kamery rozkręcić na szeroki kąt widzenia to po co kupować regulowaną ogniskową. W każdej kamerze jest regulacja obiektywu i ostrości - generalnie po wyregulowaniu obraz zawsze będzie ostry w całym kadrze (nie ostry może być na brzegach tworząc tak zwane winietowanie ale dla normalnego użytkownika raczej nie zauważalne albo nie w takim stopniu aby przeszkadzało) Oczywiście im większe zbliżenie ustawisz na obiektywie tym mniejszy zakres obiektu będziesz obserwował.
    Obserwacja w nocy to zawsze temat rzeka i jeśli chcesz widzieć obiekt z 20m i z identyfikować kto to jest to zapomnij bo to raczej nie realne. W nocy będziesz widział, ze co najwyżej wszedł na podwórko człowiek a nie pies - taka może być identyfikacja. Aby zrobić profesjonalne rozwiązanie to trzeba by zastosować zewnętrzne promienniki które będą doświetlały scenę z boku a nie z nad/pod kamery.

Jak będziesz kupował "zestaw" rejestrator z wbudowanym PoE + dysk to zwróć uwagę ile portów PoE jest na rejestratorze i jaką mają wydajność mocy (ile WAT na port). dodatkowo rejestrator 16 kanałowy nie zawsze oznacza, że ma switcha PoE na 16 kanałów :). Jeśli na kanał będzie 5-6 WAT to o kamerach zewnętrznych z oświetlaczem zapomnij.
    Dysk - osobiście stosuję WD Purple - jak na razie nie miałem z żadnym problemów.
REKLAMA