logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spuszczanie wody z instalacji co w mieszkaniu (system otwarty)

lukaszek_0583 25 Sty 2013 23:00 30999 27
REKLAMA
  • #1 11841865
    lukaszek_0583
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam, w zeszłym roku miałem wykonywaną instalację centralnego ogrzewania w mieszkaniu. Instalacja jest na paliwo stałe, kotłem jest piec kominkowy z płaszczem wodnym. Niestety w instalacji nie mam zaworu spustowego. nie wiem zatem jak spuścić całą wodę z instalacji (muszę wprowadzić kilka zmian m.in. przenieść kocioł). Mam zatem pytanko- istnieje możliwość spuszczenia wody z całej instalacji wykorzystując jeden z kaloryferów i jego dolny zawór? Jeśli nie, to proszę o informację jak mógłbym spuścić tę wodę, bo myśle i myśle i nie umię wymyślić.
    na rysunku przedstawiony schemat instalacji przy kotle.
    [Spuszczanie wody z instalacji co w mieszkaniu (system otwarty)
  • REKLAMA
  • #2 11841888
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Oczywiście że można. Za pomocą śrubunku przy zaworze powrotnym. Ale podczas takiego spuszczania dobrze jest mieć kompresor bo podpiąć go do innego grzejnika aby pod ciśnieniem wypompować całą wodę z układu.
  • #3 11842102
    lukaszek_0583
    Poziom 11  
    W0jtek92 napisał:
    Oczywiście że można. Za pomocą śrubunku przy zaworze powrotnym. Ale podczas takiego spuszczania dobrze jest mieć kompresor bo podpiąć go do innego grzejnika aby pod ciśnieniem wypompować całą wodę z układu.

czyli w miejscu, gdzie jest podłączenie wody do grzejnika, czy też może być po drugiej stronie grzejnika( ma on możliwość podpięcia z 2-óch stron i z drugiej na górze jest odpowietrznik, a na dole zaślepka), jak odkręce zaślepkę?
  • #4 11842115
    W0jtek92
    Poziom 39  
    A ile masz grzejników w instalacji? Najpierw spuść ciśnienie tz tyle wody ile się tylko da poprzez śrubunek w grzejniku na zaworze powrotnym. Kompresor jest tylko pomocą w całkowitym opróżnieniu instalacji z wody. I dobrze by było podpiąć go do innego grzejnika jeśli taki jest w instalacji. Bo podpięcie go do grzejnika przez który spuszczasz wodę jest bez sensu.
  • #5 11842885
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 11843186
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Śrubenek zdążysz dokręcić w przypadku gdy nie będziesz miał już miejsca na wode w pojemniku który podkładasz do spuszczenia. A korek? Ma krótki gwint, odkręcisz zbyt wiele i wyskoczy. Palcem wycieku nie zatamujesz. No i będziesz pływał z całą wodą z układu;)... Po to śrubunek.
  • #7 11843311
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 11843581
    jas67
    Poziom 22  
    Ocena: 116
    W0jtek92 W takim układzie bez problemu palcem zatamujesz wyciek.
  • REKLAMA
  • #9 11843880
    W0jtek92
    Poziom 39  
    A czy szczelnie zatamujesz? I gdy to zrobisz i nie masz drugiej Osoby obok to jak opróżnisz pełne naczynie z wodą? Wypijesz te wodę w przypadku gdy łazienka bądź kuchnia gdzie jest kanalizacja znajduje się 2 pomieszczenia obok? A laik nie musi wiedzieć że dobrze jest robić to we Dwoje.. Pomyślcie Panowie;)
  • #10 11846021
    lukaszek_0583
    Poziom 11  
    dziękuje za odpowiedzi. na pewno skorzystam. Mam jeszcze jedno pytanie- ktoś polecił mi zamontowanie "na piecu" odpowietrznika automatucznego. jak go montować, czy rzeczywiście trzeba oraz w jaki miejscu?
  • #11 11846047
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Jeśli według schematu ten kwadrat nad kotłem to naczynie przelewowe to odpowietrznik jest zbędny.
  • #12 11846119
    lukaszek_0583
    Poziom 11  
    W0jtek92 napisał:
    Jeśli według schematu ten kwadrat nad kotłem to naczynie przelewowe to odpowietrznik jest zbędny.
    To jest otwarte naczynie , więc chyba przelewowe. Czyli wogóle nie zaleca się stosowania odpowietrznika, nawet ręcznego? Ps. a w jakim miejscu powinienem zamontować jakiś kranik do spuszczania wody z instalacji? bo teraz go nie mam a w razie czego wolałbym mieć, niż kombinować.
  • #13 11846157
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Skoro to otwarte naczynie to powietrze wyjdzie właśnie nim. Nie potrzebujesz odpowietrznika. A zawór spustowy montuje się w najniższym punkcie instalacji. Najczęściej przy kotle. Ale jeśli grzejniki są niżej niż kocioł to nawet na instalacji przy nich dobrze mieć taki zawór.
  • REKLAMA
  • #14 11846210
    lukaszek_0583
    Poziom 11  
    kocioł ma dwa wyjścia, i każdy jest wyżej niż powrót z kaloryferów. chce zdemontować jeden kaloryfer, wcale nie najbliższy kotła. czy w tym miejscu mogę zamontować taki zawór?
  • #15 11847118
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Tak. Oczywiście że możesz. ;)
  • #16 11887060
    lukaszek_0583
    Poziom 11  
    Cześć, no i przeniosłem wszystko tak jak chciałem. Mam jednak problem, Albo cieknie mi ze śrubunku na górnym zaworze pieca, albo strasznie się on poci ( tzn. przez noc wykapało niedużo, około 20ml). Tylko czy tak może być? Bo jak zabuduje wszystko to nie bede wiedział co i jak się tam dzieje.
  • #17 11887112
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Ocena: 181
    lukaszek_0583 napisał:
    Cześć, no i przeniosłem wszystko tak jak chciałem. Mam jednak problem, Albo cieknie mi ze śrubunku na górnym zaworze pieca, albo strasznie się on poci ( tzn. przez noc wykapało niedużo, około 20ml). Tylko czy tak może być? Bo jak zabuduje wszystko to nie bede wiedział co i jak się tam dzieje.
    IMHO cieknie, śrubunki mają to do siebie że jeśli są gdzieś naciągnięte lub krzywo zrobione rury to śrubunek nie jest równo spasowany i cieknie. Możesz spróbować go dociągnąć kluczem, ale może to być niewystarczające.
  • #18 11889618
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Jaki to srubunek? Zaciskowy z mosiądzu? Czy może mosiężny z oringiem? A moze ocynkowany? Jesli tak to jaka jest tam uszczelka? Gumowa czy z fibry?
    Pozdrawiam.
  • #19 11890557
    lukaszek_0583
    Poziom 11  
    Witam, tak na pierwszy rzut oka to jest to takie coś
    http://allegro.... ale zrobię dzis fotkę i umieszcze, może się uda wraz z kropelką co cieknie.

kurcze, najgorsze ze nie mam zadnych zaworów w pobliżu tego śrubunku, będe musiał spuszczać wodę z całej instalacji żeby go dokręcić lub wymienić uszczelkę.
    Moderowany przez mirrzo:

Usunąłem link do aukcji

• REKLAMA
  • #20 11890687
    lukaszek_0583
    Poziom 11  
    taki:) Spuszczanie wody z instalacji co w mieszkaniu (system otwarty)
  • #21 11894371
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ok. A wieć mosiądz. A teraz pytanie. Czy ma on taka uszczelke w środku jak ten czy nie? Bo jeśli nie to jest to śrubunek zaciskowy. A jego trudniej uszczelnić. Próbowałeś go delikatnie odkręcić a następnie dokręcić do oporu?
  • #22 11898356
    lukaszek_0583
    Poziom 11  
    póki co, to próbowałem to tylko dokręcać, nie luzowałem - a wygląda to tak jak na zdjęciu. Spuszczanie wody z instalacji co w mieszkaniu (system otwarty)
  • #23 11898927
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Srubunek jest ocynkowany. Spuść wodę z CO. I odkre ć śrubunek. Sprawdź stan uszczelki. Jeśli się przecieła lub podwineł wymień ją na nową fibrową uszczelkę. A najlepiej daj dwie takie uszczelki.. No i dobrze skontruj.
    Pozdrawiam.
  • #25 11899279
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    Cos mi sie widzi ze te zoltawe odblaski na zdjeciu to tylko efekt kamery ktora bylo zrobione zdjecie.
    Sadze ze srubunek jest ocynk i uszczelnienie jest na stozku.
    W takiej sytuacji swietnie zdaje egzamin przesmarowanie stozka srubunku kitem szklarskim, rozrzedzonym pokostem, w UK uzywanym do uszczelniania instalacji niskocisnieniowych.
    Czesto wystarcza wtedy porzadne dokrecenie rekoma.
  • #26 11899720
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 11949920
    lukaszek_0583
    Poziom 11  
    Witam po raz kolejny. Mam następujące pytanie: kolega ma instalację wykonaną w miedzi, niedawno, niestety piec został ustawiony "nie tak jak chciał" - podczas robót nie mógł doglądać i teraz firma zażyczyła sobie za przeróbkę dodatkowe pieniądze. Mogę mu to oczywiście zrobić, ale on mnie przekonuje, iż można "na chama" obrócić piec, jak jest wszystko polutowane ( chodzi mu o przestawienie skrętne całości o ok. 2cm). Ma on rację, czy raczej ja, mówiąc że nie da rady i mu sę luty rozejdą? z góry dzięki za info. Pozdrawiam
  • #28 11949973
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Gdy zrobi to na siłe to naciągnie rury. I w efekcie mogą one strzelić na lutach.. Więc nie ma on racji. Bo to ryzykowna operacja..

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem spuszczania wody z instalacji centralnego ogrzewania w mieszkaniu, gdzie brak jest zaworu spustowego. Użytkownik zapytał, czy można wykorzystać dolny zawór kaloryfera do spuszczenia wody. Odpowiedzi sugerowały użycie śrubunku przy zaworze powrotnym oraz ewentualne podłączenie kompresora do innego grzejnika w celu lepszego opróżnienia instalacji. Wskazano również na możliwość odkręcenia korka z drugiej strony grzejnika. Użytkownik dopytywał o montaż odpowietrznika automatycznego oraz zaworu spustowego, który powinien być umieszczony w najniższym punkcie instalacji, najczęściej przy kotle. W końcu, poruszono problem cieknącego śrubunku, sugerując sprawdzenie uszczelki oraz ewentualną wymianę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA