A co konkretnie cie interesuje
nie mam pdfa po polsku, ale cos bym mogl moze opowiedziec ? na poczatek:
8 tranzystorow darlingtona z diodami na wyjsciahc kotodami polaczonymi razem do wyprowadzenia nr 10
sterowanie poziomem ttl (cmos) tranzystory bazowe 2.7k
prad kolektora 500mA, u=50V
Witam potrezbne mi są głównie wiadomosci budowa i zastosowanie i schemat .Ten scalak mam połączony do pcf 8574a.i taki schemat bardzo bym potrzebował a nie mam żadnego programu do rysowania.
bardzo nie jasno pytasz
codo budowy to juz chyba napisalem co w srodku scalaka siedzi (chyba ze chodzi o budowanie ukladow z tym ukladem /pytaj konkretniej!/)
reszte zrozumialem tak, ze potrzebujesz przykladowego schematu na ktorym bedziesz mial ten uklad razem z pcfem polaczony.
program do rysowania - eagle sciagnij i sobie zrob w 3 minuty
a zastosowania pcfa sobie mozna wymyslic najrozniejszy
z zalozenia mial sluzyc do obslugi silnikow krokowych (z tad te diody zabezpieczjace)
ale rowniez jakich kolwiek innych odbiornikow
chocby i diod swiecacych
✨ Układ ULN2803 to scalony zestaw ośmiu tranzystorów Darlingtona z diodami zabezpieczającymi na wyjściach, których katody są połączone razem do wyprowadzenia nr 10. Układ sterowany jest poziomem TTL lub CMOS, posiada bazowe rezystory o wartości około 2,7 kΩ, a maksymalny prąd kolektora wynosi 500 mA przy napięciu do 50 V. ULN2803 nie wymaga osobnego zasilania, działa jak standardowe układy TTL/CMOS, ponieważ tranzystory są zintegrowane wewnątrz. Typowe zastosowania obejmują sterowanie silnikami krokowymi, diodami LED oraz innymi odbiornikami wymagającymi większego prądu. Przykładowe schematy mogą łączyć ULN2803 z układami takimi jak PCF8574A, a do ich tworzenia polecany jest program Eagle. Napięcie zasilania układu sterującego to zazwyczaj 5 V. Wygenerowane przez model językowy.