logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić dysk na partycje w HP Pavilion g6 z Windows 8?

Kariba123 26 Sty 2013 18:58 4629 9
  • #1 11844886
    Kariba123
    Poziom 2  
    Witam,zakupilam dzis laptopa HP Pavilion g6-2292sa

IntelŸ Core™ i5-3210M processor
    Windows 8
    Memory: 6 GB
    Hard drive: 1 TB

Prosze o pomoc poniewaz czytalam na forach iz osoba ktora tego nigdy nie robila nie powinna sie za to sama zabierac :/

Problem polega na tym iz chcialabym podzielic dysk na ktorym jest juz wgrany system WIN 8,na conajmniej 2 -3 partycje a nie mam o tym zielonego pojecia,bo nigdy tego wczesniej nie robilam.

Nie posiadam zadnej plytki z Win8,wiec prosze o instrukcje jak to zrobic na wgranym juz systemie.

Bede wdzieczna jezeli ktos znajdzie chwile i wytlumaczy mi co robic krok po kroku (łopatologicznie) .

Czy lepiej to zrobic poprzez narzedzia Win(zarzadzanie dyskami) czy przez jakis program?

Znalazlam szczegolowo wytlumaczony podzial na partycje Win 7 tutaj: http://www.conowego.pl/porady/poradnik-podzial-dysku-na-partycje-w-windows-7-2638/

Czy w Win8 wyglada to tak samo?
  • Pomocny post
    #2 11844991
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Nic nie dziel na partycje. Utwórz najpierw DVD recovery. Jak to zrobić jest w instrukcji. Nie można grzebać w partycjach nie mając kopi zapasowej ani DVD instalacyjnego systemu bo może się okazać ,że zostaniesz bez systemu. Gwarancja nie obejmuje systemu. W razie uszkodzenia systemu wgrają w serwisie odpłatnie.
    Po zmianie układu partycji przywracanie z recovery może nie działać.
    Najpierw DVD recovery i kopia systemu a potem zmiana partycji a nie odwrotnie.
    Pozdrawiam
  • #3 11845049
    Kariba123
    Poziom 2  
    Dziekuje,jestem podkreslam"zielona" w tych sprawach,wiec prosze o wyrozumialosc.

Niestety nie posiadam zadnej szczegolowej instrukcji do tego laptopa ,w ktorej jest napisane jak zrobic DVD Recovery ani kopie systemu ,ale poszukam moze znajde w internecie jakas :/

Jak bede miala juz zrobione dvd recovery i na plycie system to jakie sa nastepne czynnosci-dzialania dazace do podzialu partycji?
  • Pomocny post
    #6 11845188
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Bez kopi zapasowej nic nie zmieniaj bo potem jest dużo kręcenia z przywracaniem ręcznym systemu pod warunkiem ,że pliki obrazu są nie uszkodzone. Dużo jest takich przypadków , że najpierw zabawa z partycjami a potem ratunku i żmudny proces ręcznego odzysku.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2193987-0.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2481962.html
    Pozdrawiam
  • #7 11845209
    Kariba123
    Poziom 2  
    Ok,dzieki za wskazowki kochani, bede dzialac,zabieram sie za doksztalcanie na temat robienia kopii zapasowych.

Znalazlam rowniez cos tutaj,zerknijcie czy to jest to czego potrzebuje:

http://h10032.www1.hp.com/ctg/Manual/c01662145.pdf

Wrazie jakichkolwiek napotkanych problemow odezwe sie .
    Pozdrawiam
  • #8 11917224
    atr1
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Jeśli mogę to chcę o coś zapytać.

Zamówiłem właśnie kuzynce paviliona g6 z win 8 na pokładzie.
    Standardowo jedna partycja z systemem oraz Recovery.
    Chciałem z dysku c odciąć troche miejsca i utworzyć nową partycję na dane.

Niestety coś jest nie tak z tym Win 8 albo z tym HP.
    Próbowałem podzielić partycję dwoma programami Easeus Partition Master i Acronis Disc Director 11 ( na innych kompach z win xp, 7 nigdy nie było problemu).
    Za każdym razem Coś się sypie i muszę robić reinstalkę Windy z płyt.

Zawsze jak komp się resetuje po to aby utworzyć partycje to w pewnym momencie wyskakuje błąd i nic się nie da zrobić tylko przywrócić Windę z płyt.

Ma ktoś pomysł jak bezpiecznie i skutecznie w Win 8 podzielić jedną dużą partycję systemową na dwie?

Będę wdzięczny za pomoc
  • #9 11920336
    Apache12
    Poziom 10  
    Najpierw wykonaj defragmentację dysku a potem dziel na partycje. Radziłbym skorzystać z wbudowanego Zarządzania dyskami
  • #10 11923726
    atr1
    Poziom 10  
    Miałeś rację.
    Zarządzanie dyskami pomogło.
    Człowiek się męczy jakimiś programami, a tu takie proste rozwiązanie.
    Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił laptopa HP Pavilion g6 z systemem Windows 8 i chce podzielić dysk twardy na partycje. W odpowiedziach podkreślono, że przed przystąpieniem do podziału należy wykonać kopię zapasową systemu oraz utworzyć DVD recovery, aby uniknąć problemów z przywracaniem systemu w razie awarii. Zaleca się korzystanie z wbudowanego narzędzia Zarządzanie dyskami w Windows 8, co okazało się skuteczne w przypadku innych użytkowników. W przypadku problemów z podziałem partycji, sugerowano defragmentację dysku oraz unikanie zewnętrznych programów do zarządzania partycjami, które mogą powodować błędy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA