logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LaCie Porsche Design P′9221 - uszkodzony-opóźniony zapis nie powiodł

ninja_ziom 26 Sty 2013 19:05 1254 3
REKLAMA
  • #1 11844934
    ninja_ziom
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    są już podobne tematy ale albo tylko "podobne" albo nic z tego nie rozumiem :( i nie potrafię poradzić sobie z dyskiem.
    Mój problem przedstawia się następująco:
    dysk był sprawny 100%,aż nagle "zawisł" podczas oglądania filmu,nie pomógło zakończenie zadania w menadżerze,nie pomógł reset,nie mogłem również użyć opcji-bezpieczne odłączenie sprzętu,więc odłączyłem dysk.

Po podłączeniu dysku widać wszystkie foldery niektóre puste(ale to się zmienia po ponownym podłączeniu-raz są raz nie),ale na niektórych są wszystkie dane z tym,że nie można ich odczytać.

I teraz PROŚBA jak odzyskać te dane?Nie zależy mi na dysku tylko na zdjęciach,które na nim są (mam nadzieję :( ) , 250 GB zdjęć i filmów z kamery.

Co jakiś czas wyskakuje dymek(windows xp sp3) system windows-opóźniony zapis nie powiódł się.
  • REKLAMA
  • #2 11845044
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Jeśli W tej obudowie jest dysk SATA to go wyjmij i podłącz do jakiegoś PC za pomocą taśmy SATA.
  • REKLAMA
  • #3 11845396
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3564
    Do odzysku zdjęć i innych plików użyj np. programu PhotoRec z CD Parted Magic:
    Parted Magic
    Po załadowaniu Linuxa i następnie włożeniu wtyku z dysku zewnętrznego do portu USB odczekaj chwilę (płyta się ponownie wsunie do napędu i nastąpi doinstalowanie sterowników) w celu zobaczenia czy ten dysk i jego dane od razu będą widoczne w "Mount Devices".

WAŻNE: Z samego początku sprawdź SMART tego dysku!.
    CrystalDiskInfo
    (w programie przełącz: Funkcje> Advanced feature>Wartość Raw>10[DEC]).
    S.M.A.R.T. Technologia monitoringu i raportowania stanu dysku
  • #4 12963026
    ninja_ziom
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Problem rozwiązany,okazało się że po wyjęciu obudowy i podpięciu pod taśmę wszystko jest ok.Tak więc padła obudowa tego dysku.

Dziękuję za zainteresowanie się tematem i wszelka pomoc.

Pozdrawiam
REKLAMA