logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pendrive 16GB USB 2.0 - Spadek transferu, bardzo powolny transfer plików...

Czarny_3 26 Sty 2013 21:20 22164 16
REKLAMA
  • #1 11845721
    Czarny_3
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Siemka wszystkim! Mam mały problem... Właśnie kupiłem pendrive 16GB USB 2.0. Wszystko działa itp, ale... Transfer plików (szybkość przenoszenia plików... nie wiem jak to nazwać :)) jest bardzo powolna... Teoretycznie powinno być około 15MB/s... Jest około 3MB/s... Przez 10-12 sekund faktycznie, prędkość jest na poziomie 15MB/s po czym spada. Próbowałem już:

-formatować
    -zmieniać wielkość alokacji i systemu plików
    -optymalizacje wydajności

Jakieś pomysły? Podsyłam zdjęcie.

• REKLAMA
  • #2 11845965
    sebweb
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Jaka jest konfiguracja sprzętowa komputera na którym zapisujesz pliki? Zwłaszcza dotyczy to chipset -u, ilości pamięci RAM, procesora. No i wreszcie jaki to pendrive? Teoria wcale nie musi się pokrywać z rzeczywistością. Zwłaszcza gdy na przykład pen jest podróbką, było tak na przykład z podróbkami SONY i Kingston -a.

MfG
  • #3 11846007
    Czarny_3
    Poziom 9  
    Więc tak:

Intel G860 2x3GHz
    8GB ram
    płyta MSI H61
    dysk Samsunga HD321KJ
    pendrive EMTEC
  • REKLAMA
  • #4 11846200
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3575
    Czarny_3 napisał:
    ...pendrive EMTEC

A dokładniej, jaki to model?
    Wykonaj (także na innym komputerze) i porównaj z innymi wynikami USB Flash Drive Speed Tests:
    http://usbspeed.nirsoft.net/
  • #5 11846269
    sebweb
    Poziom 20  
    A testowałeś na tym komputerze inne pendrive -y? Czy przypadkiem nie doświadczasz problemów w zarządzaniem pamięcią RAM? Pliki podczas zapisu są dla jego przyspieszenia buforowane w pamięci, jeśli generuje ona błędy zapis może być bardzo wolny. Ale najpierw zastosował bym się na Twoim miejscu do rad przedmówcy...

MfG
  • #7 11846384
    sebweb
    Poziom 20  
    Weź pod uwagę też to iż szybkość kopiowania jest zależna od wielkości pliku. Zwłaszcza w przypadku przenośnych pamięci flash. Spróbuj jak wypadnie test kopiowania mniejszego objętościowo pliku.

MfG
  • REKLAMA
  • #8 11846424
    Czarny_3
    Poziom 9  
    Ja to rozumiem. Podesłałem zdjęcia, jak kopiowałem film z kamery, około 8GB, chodzi mi głównie o to, iż na początku prędkość jest okej (nawet dość duża), tylko potem gwałtownie spada do tych 3-4MB/sek. Skopiowałem teraz plik około 1GB. Podczas kopiowania zrobiłem chwilowe przerwy (5 sek pauzy). Po wznowieniu kopiowania, prędkość nagle się zwiększyła i znów spadała (moment zastopowania zaznaczyłem czerwoną kreską). Czy to normalne?

Pendrive 16GB USB 2.0 - Spadek transferu, bardzo powolny transfer plików... Pendrive 16GB USB 2.0 - Spadek transferu, bardzo powolny transfer plików... Pendrive 16GB USB 2.0 - Spadek transferu, bardzo powolny transfer plików...
  • #9 11846463
    sebweb
    Poziom 20  
    Spróbuj z inną pamięcią flash, będziesz miał jakiś punkt odniesienia. Na początku transfer jest szybszy gdyż dane wędrują do bufora w pamięci RAM. W miarę jak stamtąd przesyłane są do pendrive -a, średnia prędkość przesyłu spada. Faktycznie osiągi są mizerne, dlatego warto by było spróbować z innym penem aby znaleźć winowajcę takiego stanu rzeczy.

MfG
  • REKLAMA
  • #10 11846785
    tagievara
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    3 - 5 mb\s is normal speed for THIS PenDrive!
  • #11 11846953
    Czarny_3
    Poziom 9  
    Więc... Zrobiłem małe teściki pena Toshiby 2GB oraz SanDisk 8GB. Prędkości obu penów udało mi się zrobić za pomocą programu, ale SanDisk-owi (dobrze nazwę napisałem? ;D) nagle coś odwaliło i nie chciało go czytać... Zdziwił mnie b.duży (nagły, bez zatrzymywania) przyrost szybkości na Toshibie... Chyba aż za duży jak na USB 2.0... Po "teoretycznym" skopiowaniu PC zawiesił się na 5sekund, po czym kopiowanie się ukończyło i komputer "odwiesił". Czyli chyba jakiś błąd czy coś, nie znam się aż tak bardzo ;D. Tylko mnie ten pen SanDisk zdziwił, bo świecić - świeci, teoretycznie go wykrywa, ale... ale nie... Podsyłam zdjęcie.

Pendrive 16GB USB 2.0 - Spadek transferu, bardzo powolny transfer plików... Pendrive 16GB USB 2.0 - Spadek transferu, bardzo powolny transfer plików...
  • #12 11847608
    sebweb
    Poziom 20  
    Jak widzisz taka już jest specyfika tego pena EMTEC -a. Inne pamięci flash działają trochę lepiej, choć nie wiem czy te 2 MB/s różnicy warte są takiego ambarasu. PC zawiesił się bo przytkała się pamięć RAM, gdy już była dostępna wszystko wróciło do normy. :)

MfG
  • #13 11847810
    Czarny_3
    Poziom 9  
    No cóż... Miało być 15, jest max 4. :D Pen 16GB za 30zł... Cena mówi sama za siebie ;/ Dzięki za pomoc. Tylko się zastanawiam, jeżeli sprzedawca powiedział mi, że pen ma prędkość 15MB/sek to mogę iść i go oddać? Jak tak, to jaki potem kupić? Czy Kingston 16GB USB 3.0 DT111 za 45zł będzie dobrym wyborem?
  • #14 11847863
    tagievara
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    ; 45zł będzie dobrym wyborem?
    5++ mb\s
  • #15 11847876
    sebweb
    Poziom 20  
    Każdy produkt możesz oddać w okresie 7 dni od zakupu, nie podając przyczyny. Nawet jeśli nie podoba Ci się jego kolor. Oryginalny Kingston na pewno będzie lepszym wyborem, ale czy najszybszym możliwym tego Ci nie powiem. Warto poszukać testów pamięci flash w sieci, po to właśnie masz internet. :)

MfG
  • #16 13499255
    gosh1
    Poziom 9  
    Podepnę się pod temat bo ten sam problem. Zakupiłem pendrive KINGSTON 16GB Data Traveler SE6 z deklarowanymi przez sprzedającego maksymalnym prędkościami zapis 15MB/s, odczyt 23MB/s. Niestety wartości te osiągnął zmieniając wartości "Total length"=64MB w programie ATTO

Niestety nie wiedziałem, że przy kupnie trzeba posiadać specjalistyczną widzą, żeby wiedzieć, że podane prędkości wprowadzają w błąd co do wydajności pendriva, bo w rzeczywistości osiąga poniżej 4MB/s.

Co byście zrobili na moim miejscu, bo sprzedawca twierdzi, że pendriva jest zgodny z opisem, a że przeprowadził test który nie odzwierciedla rzeczywistej prędkości to nie jego problem. I tak zamiast super wydajnego pendrive mam totalny gniot.
  • #17 13500159
    Czarny_3
    Poziom 9  
    Ale kolega odkopał...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pendrivem 16GB USB 2.0 marki EMTEC, który osiąga znacznie niższe prędkości transferu plików niż deklarowane 15MB/s, wynosząc jedynie około 3MB/s. Po próbach formatowania, zmiany systemu plików oraz optymalizacji wydajności, użytkownik zauważa, że prędkość transferu początkowo jest wysoka, ale szybko spada. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby sprawdzić konfigurację sprzętową komputera, przetestować pendrive na innym urządzeniu oraz porównać wyniki z innymi pamięciami flash. Użytkownik testuje również inne pendrivy, takie jak Toshiba i SanDisk, zauważając różnice w prędkości. Na końcu rozważa zwrot EMTEC i zakup pendriva Kingston 16GB USB 3.0 DT111, który ma lepsze parametry.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA