logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki przewód miedziany do gniazdka w ścianie – przekrój 1,5 czy 2,5 mm²?

simonnr1 28 Sty 2013 13:45 3384 11
  • #1 11853158
    simonnr1
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, wiem, że dostanę opie.. i wykład że ja nie elektryk itd. ale nie stać mnie by wynająć kogoś i zapłacić i muszę to zrobić sam. 8 lat temu kupiliśmy mieszkanie w bloku i zaczęło się. Mieszkanie ma instalację aluminiową do bezpieczników, od już miedzianą i traf chciał, że ostatni rozkręciłem kontakt (podłączane - odkurzacz, sprzęt grajacy, suszarka itp.) a tam przypalony, a kabel łatany w taki sposób, że muszę wymienić go w ścianie od kontaktu do puszki 4 m 2 żyłowy ale o jakim przekroju 1,5 - 2,5 czy inny 450/750 W czy może 300/500 W (kolor czerwony), a potem np od puszki do puszki która łączy np 3 gniazdka taki sam czy silniejszy (niebieski) a jaki (zielony). Czy jest to gdzieś do przeczytania sprawdzenia by kiedyś los nie odezwał się z pretensjami. Pomóżcie proszę.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #2 11853232
    mart111
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Jeżeli to są gniazdka, gdzie mają być podłączane urządzenia typu: telewizor, odkurzacz itp. (czyli o małej mocy) to przewód 3x2.5 mm2 750V. Bo jeżeli któreś z gniazd jest wykorzystywane np. do kuchanki elektrycznej to już wtedy trzeba zrobić instalacje jaką przewidział producent i rozeznać instalacje na dopływie jaka jest. Z tego rysunku nie wynika, które to są puszki łączeniowe, a które gniazda 230V.
  • #3 11853256
    0ceanborn
    Poziom 25  
    Ocena: 79
    simonnr1 napisał:
    Witam, wiem, że dostanę opie..

Ależ oczywiście i to zasłużony, bo jak się coś robi to trzeba najpierw umieć.
    simonnr1 napisał:
    Mieszkanie ma instalację aluminiową do bezpieczników, od już miedzianą i traf chciał, że ostatni rozkręciłem kontakt (podłączane - odkurzacz, sprzęt grajacy, suszarka itp.) a tam przypalony, a kabel łatany w taki sposób, że muszę wymienić go w ścianie od kontaktu do puszki 4 m 2 żyłowy ...

Wymień na 3 żyłowy. W razie modernizacji instalacji na TNS nie będzie trzeba wymieniać tego odcinka.
    simonnr1 napisał:
    1,5 - 2,5 czy inny 450/750 W czy może 300/500 W

Tylko i wyłącznie 2,5mm².
    To nie ma znaczenia jakie robisz odgałęzienia. Liczy się bezpiecznik jaki poprzedza dany obwód (to wszystko co zasila dany bezpiecznik).

Upewnij się że jest to 16A i nie więcej.
    Izolacja 450/700V, nie zakładaj tandety 300/500.
  • #4 11853371
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 723
    mart111 napisał:
    odkurzacz itp. (czyli o małej mocy)

Odkurzacz to raczej urządzenie o większej mocy....
    0ceanborn napisał:
    Tylko i wyłącznie 2,5mm².

A jak będzie chciał podłączyć urządzenie o mocy 10kW to też 2.5mm2 ?? Lepiej byłoby napisać, nie mniejszy jak 2.5mm2 do gniazd ogólnego przeznaczenia..
  • #5 11853401
    mart111
    Poziom 11  
    PIsząc "małej mocy" miałem na myśli porównanie odkurzacza z np. kuchenką elektryczną (moc ok. 9-10kW). Ale racja lepiej napisać gniazdka ogólnego przeznaczenia :)
  • #7 11854902
    fighter
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Koledzy nasz kolega simonnr1 nie zabardzo odróznia oznaczenia na kablu voltów od watów a wy mu mówicie żeby instalacje wymieniał z szczegółami ?????

Jak to napisał simonnr1 kiedyś los może odezwać się z pretensjami, oby nie.
  • #8 11854973
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 509
    simonnr1 napisał:
    nie stać mnie by wynająć kogoś i zapłacić i muszę to zrobić sam.
    No to trzeba poświęcić czas i się czegoś nauczyć. Na razie prezentowana w tym temacie wiedza nie pozwala na bezpieczne wykonanie tych prac.

simonnr1 napisał:
    aluminiową do bezpieczników, od już miedzianą
    Aluminiowa jest instalacja przed bezpiecznikami (od strony zasilania) czy aluminiowa jest instalacja przed bezpiecznikami patrząc od strony gniazdek? Ze opisu to nie wynika. Przypominam, że aluminium nie można łączyć z miedzią bezpośrednio.
  • #9 11854995
    mart111
    Poziom 11  
    Kolega ma chyba od bezpieczników już miedź z tego co ja zrozumiałem, ale dziwi mnie to, że miedź a ktoś położył przewód 2-żyłowy? Hmm... czekamy na konkretny opis instalacji co do rodzaju położonych przewodów.
  • #10 11855012
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 509
    mart111 napisał:
    Kolega ma chyba od bezpieczników już miedź z tego co ja zrozumiałem, ale dziwi mnie to, że miedź a ktoś położył przewód 2-żyłowy? Hmm... czekamy na konkretny opis instalacji co do rodzaju położonych przewodów.
    Poziom pytań kolegi sprawia, że wolę się upewnić w którą stronę jest "od" bezpieczników. Przewodem dwużyłowym miedzianym wykonywano wiele instalacji w budynkach - nie są tak popularne jak aluminium i jak trójżyłowe miedziane, ale spotyka się je dość często. Co więcej, niestety cały czas są dostępne np. w marketach budowlanych i ludzie nie kupują ich do remontu, a do rozbudowy/modernizacji instalacji.
  • #11 11855174
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6575
    TWK napisał:
    Poziom pytań kolegi sprawia, że...

...automatycznie włącza się niechęć na udział w tego typu tematach. Zwłaszcza czytając:
    simonnr1 napisał:
    nie stać mnie by wynająć kogoś i zapłacić i muszę to zrobić sam

...przypomina mi się zawsze ten tekst:
    "nie stać mnie bylo na operację teściowej to zoperowałem ją sam - fakt że zeszło jej się, ale nie dość że kasa została to jeszcze spokój mam gratis" :twisted:
  • #12 11855296
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 521
    simonnr1 napisał:
    Witam, wiem, że dostanę opie.. i wykład że ja nie elektryk itd. ale nie stać mnie by wynająć kogoś i zapłacić i muszę to zrobić sam.

Tu nie chodzi o opie... ale o Twoje bezpieczeństwo więc jednak lepiej uzbieraj troszkę grosza i wezwij fachowca. Poszukaj wśród znajomych może ktoś ma uprawnienia i nie będzie z Ciebie zdzierał. Podstawa to bezpieczeństwo a poziom Twojej wiedzy na temat instalacji jest znikomy. (bez obrazy).

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wymiany przewodów elektrycznych w mieszkaniu z instalacją aluminiową i miedzianą. Użytkownik zapytał o odpowiedni przekrój przewodu do gniazdek, sugerując 2-żyłowy kabel o przekroju 1,5-2,5 mm². Odpowiedzi wskazują, że dla gniazdek ogólnego przeznaczenia zaleca się stosowanie przewodu 3x2,5 mm² o izolacji 450/750V. Podkreślono również znaczenie bezpieczeństwa i konieczność konsultacji z fachowcem, zwłaszcza w kontekście różnic w instalacjach aluminiowych i miedzianych oraz ich połączeń. Wskazano na ryzyko związane z używaniem przewodów o niewłaściwych parametrach oraz na potrzebę dokładnego zrozumienia instalacji przed przystąpieniem do prac.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA