logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuje układu miękkiego startu do toroida sprawdzonego

bikermaniak 15 Lis 2007 11:48 1969 7
REKLAMA
  • #1 4483296
    bikermaniak
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Szukam takiego układu do toroida 500VA, zależy mi by to nie był banalny układ na przekaźniku z zapalającym się rezystorem w razie awarji przekaźnika, poszukuje układów na triaku/optiotriaku lub jeszcze inne lepsze rozwiązanie które polecacie z góry dzięki. PS: jak by co to używałem opcji szukaj ale konkretnego układu nie znalazłem...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4484640
    bikermaniak
    Poziom 11  
    bardzo ciekawa strona tylko jak sprawdzić ich ceny i czy sam testowałeś te urządzenia, osobiście to podoba mi się ten pierwszy układ i to jeszcze cyfrowy jaki HiEnd!
  • #4 4484804
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    bikermaniak napisał:
    bardzo ciekawa strona tylko jak sprawdzić ich ceny ...

proponuje zadzwonić, wysłac maila z zapytaniem ofertowym na adresy podane w zakladce "kontakt"
    bikermaniak napisał:
    ...i czy sam testowałeś te urządzenia,...

niestety nie , :cry:
  • REKLAMA
  • #5 4484818
    ZGG
    Poziom 27  
    Ocena: 171
    A w opisie ukłądu U2008 czytałeś. ma wolny start. I po zmianie pojemnosci będzie powoli załączał ci trafo.
  • #7 4484971
    bikermaniak
    Poziom 11  
    to warte uwagi układy i skontaktuje się z nimi jakie mają ceny, ale pierwszy będzie bardziej się komponował z moją przyszłą zabudową wzmaka Holton400 do suba aktywnego a przyda się bo ochroni baterie kondensatorów
    na napięcie 80V i czekam na kolejne tak dobre układy softstartu
  • REKLAMA
  • #8 4874985
    andrew2u
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Kolega sobie niezle zazartował z tymi układami soft startu do przemysłu kolejnictwa. Lubie sie posmiac Ale trzeba w zasilanie włozyc rezystor z 20ohm i po kilku sekundach go zewrzec .
    Oczywiscie automatem .

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest układ miękkiego startu do transformatora toroidalnego 500VA, który nie opiera się na prostym przekaźniku z rezystorem zapalającym się przy awarii. Preferowane są rozwiązania oparte na triaku, optotriaku lub inne bardziej zaawansowane metody. W dyskusji zaproponowano kilka źródeł i układów, m.in. cyfrowy softstart dostępny na stronach elester-pkp.pl oraz energoelektronika.pl. Wspomniano układ U2008, który umożliwia wolny start transformatora poprzez zmianę pojemności, co pozwala na stopniowe załączanie. Jeden z linków prowadzi do przykładowego układu softstartu do silnika, który można zastosować również do transformatora. Zwrócono uwagę na konieczność zastosowania rezystora około 20Ω w zasilaniu, który po kilku sekundach jest automatycznie zwierany, co jest klasycznym rozwiązaniem softstartu. Autor planuje wykorzystać wybrany układ do zabezpieczenia baterii kondensatorów przy napięciu 80V w systemie audio z wzmacniaczem Holton400 i subwooferem aktywnym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA