logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Still R70 - jak wykryć zwarcia międzyzwojowe w wirniku generatora DC?

marek_ka 29 Sty 2013 14:46 4008 3
REKLAMA
  • #1 11858459
    marek_ka
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Witam, ma ktoś pomysł jak sprawdzić wirnik generatora DC na obecność zwarć międzyzwojowych?

Jutro będę wymontowywał generator. Komutator wygląda nieciekawie.
  • REKLAMA
  • #2 12565600
    daniel cókerek
    Poziom 2  
    Witam proszę o opisanie jakie są objawy z tym generatorem. Mam Still-a R70 30T na gaz, i mam problem z odpalaniem, nie kręci generator. Po przekręceniu kluczyka styki zasilające generator się zamykają i od razu otwierają, wygląda to na zwarcie. Miałem już taki problem kiedyś wpadła śrubka i robiła zwarcie między przewodem zasilającym generator a obudową generatora. Teraz przeszukałem wszystko i wygląda ok i nie wiem co może być nie tak.
  • REKLAMA
  • #3 12606220
    tomaszk23
    Poziom 16  
    Ocena: 71
    podłącz zasilanie prądu stałego do wirnika zgodnie z rozstawem szczotek (w strefie) weź multimetr lub woltomierz kocówkami dotykaj sąsiednich działek .Jeśli wskazanie narzędziarza pomiarowego jest takie samo to teoretycznie zwarcia niema. kolejne urządzeni do sprawdzania zwarć zwojowych to analyzer widmowy BAKER 65 R np. sposób nr3 . sprawdzanie zwarć za pomocą brzęczyka i stalowego brzeszczotu.
    Jeśli to nie pomaga Tobie ich zlokalizować wyjmij wirnik i zanieś do elektromechanika.

Zwarcie może występować także miedzy działkami od komutatora , powód pył szczotkowy, słaba izolacji miedzy działkami komutatora.
    To można usunąć poprzez mycie specjalnym płynem i suszeni lub za pomocą brzeszczotu stalowego wypiłowując.
  • #4 12607050
    marek_ka
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Temat zamknięty.
    Przeszlifowałem komutator, pogłębiłem izolację, dałem nowe szczotki. Na podniesionych kołach obserwowałem pracę generatora. Nie iskrzył, prawidłowo napędza silnik jazdy.
REKLAMA