logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić pilota IR do wyzwalania migawki Canon EOS 30/33?

mavtm 13 Lut 2005 18:20 2010 2
REKLAMA
  • #1 1225395
    mavtm
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam.
    Czy ktoś spotkał się może ze schematem układu do wyzwalania aparatu fotograficznego Canon EOS 30 bądź EOS 33 za pomocą podczerwieni?
    Oryginalne urządzenie to Canon Wireless Remote Control RC-1. Służy do sterowania aparatem za pomocą podczerwieni. Aparaty EOS30/33 mają w uchwycie wbudowany odbiornik podczeriweni.
    Jestem ciekaw czy ktoś kiedyś próbował sobie zrobić takie urządzenie. Nie chodzi mi o sterowanie funkcjami aparatu, wystarczy jak byłaby możliwość wyzwolenia migawki.

Aparaty te mają jeszcze gniazdo pozwalające dołączyć sterowanie poprzez przewód. Może takie urządzenie byłoby prostsze i bardziej reale do wykonania.

Pozdrawiam. Marek
  • REKLAMA
  • #2 1697284
    rob_k
    Poziom 12  
    Po pierwsze - zarówno pilot RC-1, jak i RC-5 nie mają możliwości sterowania funkcjami aparatu.
    Pozwalają jedynie wyzwalać migawkę:
    - RC-1 natychmiast lub z 2 sek. opóźnieniem,
    - RC-5 tylko natychmiast.

Po drugie - owszem byli tacy, np. http://nixz.neostrada.pl/fotomania/pilot.html Niestety chce za to pieniądze :cry::cry::cry:

Po trzecie - sam zastanawiam się nad złożeniem pilota radiowego, podłączanego do gniazda wężyka spustowego.
    Nie powinno być zbyt skomplikowane, w końcu chodzi tylko o sterowanie systemem autofocusa i wyzwalaniem migawki.
    Inną zaletą byłby znacznie większy zasięg niż piloty na podczerwień.

Pozdrawiam. Robert
  • #3 2581047
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Witam,
    Mam nadzieję, że nikt nie obrazi się za odgrzebanie starego tematu... Znalazłem bowiem coś takiego:
    http://sappa.livejournal.com/12318.html
    Użyty tam PIC12C508 ma niestety pamięć OTP, dlatego myślę warto przeprojektować ten układzik na procesorki ATTINY, przy okazji zmieniając zasilanie na 3V.
REKLAMA