logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pilot do lustrzanki cyfrowej Nikon D50

leon007 12 Lut 2008 16:33 10763 24
REKLAMA
  • Pilot do lustrzanki cyfrowej Nikon D50
    Witam!
    Chciałem zaprezentować pilot do lustrzanek cyfrowych firmy Nikon serii Dxx.
    Wiązkę jaką należy wysłać ściągnąłem z http://www.bigmike.it/ir-control.html
    Na tej stronie jest też program na AT2313 napisany w assemblerze. Ja do swojego pilota program napisałem w C, do odmierzania czasu wykorzystuje on timer. Zgodnie z notą AT90s2313 chcąc zasilać mikrokontroler z baterii 3V należy użyć wersji niskonapięciowej z suffixem 4, a nie 10. Ja mając pod ręką tylko wersję 5V chciałem zastosować 2 baterie 3V połączone szeregowo, jednak przeprowadzone próby wykazały, że układ działa na jednej baterii, prawdopodobnie kosztem zasięgu.
    Testy wykazały, że pilot działa z odległości około 4m (co w zupełności mi wystarcza), zasięg można zwiększyć zmniejszając wartość rezystora ograniczającego prąd diody IR.
    Pilot był testowany wyłącznie z aparatem D50, ale powinien działać z każdym, do którego pasuje pilot Nikon ML-L3.
    Sens ekonomiczny własnoręcznej budowy takiego pilota, gdy nie mamy zbędnych elementów, które możemy użyć, nie jest zbyt duży. Na allegro możemy już za około 30zł mieć taki nieoryginalny pilot (około 80zł kosztuje oryginalny nikona).
    Płytka zaprojektowana pod obudowę ABS-12 dostępną np. w TME. Ja wykonałem na uniwersalce, bo nie chciałem nic wydawać na to urządzenie.

Schemat:
    Pozdrawiam
    Michał Ciąćka
    Załączniki:
    • nikon_hex_c_brd_sch.rar (94.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    leon007
    Poziom 14  
    Specjalizuje się w: automatyka i robotyka
    leon007 napisał 104 postów o ocenie 394, pomógł 1 razy. Mieszka w mieście Kalisz. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 4797756
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Do tego zastosowania spokojnie wystarczyłby 8-nóżkowy ATTINY13 i jego wewnętrzny generator RC. Rozumiem, że zrobiłeś go z tego co miałeś pod ręką i tym podyktownay był wybór mikrokontrolera...
  • #3 4797827
    leon007
    Poziom 14  
    Ocena: 394
    Dokładnie, a do tego jestem w trakcie realizacji innego, większego projektu na at90s2313, w którym napisany program wykorzystywany jest jako funkcja.
  • #4 4798599
    diodak32
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Pomysł ciekawy, lecz zaobserwowałem mały błąd na zamieszczonym schemacie. Dioda IR powinna być podłączona anodą do VCC, a nie GND (jeśli sterowanie odbywa się logicznym "zerem"). Ewentualnie należy zamienić katodę z anodą, jeśli dioda ma emitować IR gdy na PD0 jest logiczna "1".

Zatem pytanie do autora - jak właściwie powinien wyglądać schemat ?
  • #5 4798721
    leon007
    Poziom 14  
    Oczywiście zrobiłem byka! Dzięki za zwrócenie uwagi!
    Dioda sterowana jest stanem wysokim, więc należało zamienić anodę z katodą. Schemat już poprawiony, należy pamiętać o zmianie na płytce.
  • REKLAMA
  • #6 4799084
    Szopler
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    Mógł to zrobić w SMD, i wszystko zmieściło by się pod baterią...
    Albo nawet dać mniejszą baterię i zrobić pilot- pierścionek cały czas na ręce, tylko wcisnąć kciukiem ;).
  • #8 4799120
    luki222
    Poziom 11  
    też kiedyś myślałem o czymś takim do swojego aparatu (canon eos 400d) pytanie tylko skąd wziąć kody to ustawiania focus'u i zwalniania migawki
  • REKLAMA
  • #9 4799522
    pier
    Poziom 24  
    Ocena: 1893
    Mam pytanko: czy ten program będzie działał z procesorkiem attiny2313?
    Jeśli nie to prosiłbym autora o przerobienie programu pod ten procesor.
    Pozdrawiam.
  • #10 4799989
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    Szkoda ze tylko 1 przycisk (chyba ze aparat nie rozpoznaje wiekszej ilosci kodow). Sam mam taki pilocik (do innego aparatu) i oprocz "spustu" jest jeszcze kilka przydatnych opcji.

---edit---
    http://lirc.sourceforge.net/remotes/nikon/ML-L3
    Prosze bardzo pelen zestaw kodow :-)

---edit2---
    A jednak nikon ma tylko przycisk "spustowy" w pilocie. To koles odczytal kod 20 razy aby wyeliminowac blad ;-)
    Cytat:
    I read out the one Button 20 times, for the case that some codes will not work.
  • #11 4800355
    leon007
    Poziom 14  
    Cytat:
    kiedyś myślałem o czymś takim do swojego aparatu (canon eos 400d)

Do canonów widziałem kilka rozwiązań, ale sterowania kablowego.
    Cytat:
    czy ten program będzie działał z procesorkiem attiny2313?

Zapomniałem, że at90s2313 nie jest już produkowany i trudno go dostać.
    Program powinien działać, trzeba zastosować tylko ten sam rezonator i ustawić odpowiednio fuse bity, aby procesor z niego korzystał, bo z tego co pamiętam, to fabrycznie ustawiony jest na wew. oscylator. Dla pewności dodaję hexa skompilowanego dla attiny2313.
    Cytat:
    Szkoda ze tylko 1 przycisk (chyba ze aparat nie rozpoznaje wiekszej ilosci kodow).

Są piloty posiadające jeszcze funkcę zoomu. W lustrzankach odbywa się to mechanicznie, nie ma do tego silnika. Poza tym funkcja ta nie ma sensu (tak samo jak inne, oprócz spustu z pilota), bo kadr zawsze ustawie się będą przy aparacie, a nie przez pilota. Z tego co się orientowałem, to żeby dostać się do zdalnego ustawiania przesłony, migawki, balansu, itp. trzeba to już robić przez usb.
    Załączniki:
    • nikon.rar (494 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 4801231
    mxmxmxmxmx
    Poziom 16  
    Korzystając z okazji: Wie ktoś może jak ma wyglądać ramka dla Canona??(np EOS400D)
  • REKLAMA
  • #14 4801545
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    Nie chodzilo mi o ustawienia ekspozycji z pilota. W swoim mam przycisk spustu, spustu z timerem, oraz przyciski kursora, przydatne gdy przegladam foty z aparatu podpietego pod TV. Siedze sobie wygodnie w fotelu i tylko klikam next/prev, zoom in/out :-)
  • #15 4803881
    leon007
    Poziom 14  
    W takim układzie zwracam honor! Funkcje o których mówisz rzeczywiście mogą być przydatne, ale nie spotkałem się z takimi pilotami do Nikonowskich lustrzanek.
    Tylko wersje z opóźnieniem znalazłem:
    http://www.bigmike.it/ircontrol/
  • #16 7016990
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 7017916
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 7017998
    leon007
    Poziom 14  
    Oryginalny pilot Nikon ML-L3 do Nikona współpracuje z: D5000 D90 D80 D70s D70 D60 D50 D40 D40X, więc ten też powinien.
  • #20 7118842
    sertk
    Poziom 13  
    witam!
    a czy znalazł by się ktoś kto by napiasał programik pod PIC16F84? do sterowania D90
    dla speca to pewnie nic....
  • #21 7292248
    mobiletomek
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    jaki jest koszt wyprodukowania takiego pilota? Nowy na allegro kosztuje 8zl
  • #22 7293150
    sertk
    Poziom 13  
    Mi się udało zrobić na ATtiny13 – umieściłem go w obudowie z właśnie tego pilota kupionego na allegro (tamten po prostu przestał działać).
    Wykorzystałem elementy tego fabrycznego, zbędne usunąłem, dołożyłem jedynie zaprogramowany procesorek i działa!
    A, wcześniej jeszcze musiałem zrobić programator - na pająka
    koszt takiej modernjizacji 7zł - tak możesz zrobić z innym starym pilotem
    pozdrawiam
  • #23 7562176
    m.polo
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Setek - mógłbyś podrzucić schemat i wsad do programu dla attiny13?
    Też mam pilota z Allegro, niedawno przestał działać (?).
    Chociaż nie jestem pewien, czy to pilot przestał działać, ponieważ testowałem go na programowalnym pilocie - i jakoś pobrał kod z pilota do nikona, jednak aparat na kod z drugiego pilota (tego zaprogramowanego) też nie reaguje. Chcę spróbować zrobić takiego pilocika, a mam akurat attiny13 w domu ;)

Czy będzie to ten sam schemat tylko bez kwarcu?
    I jak z programem? Wiem że mogę poeksperymentować, ale właśnie chodzi o to, że nie wiem tak do końca czy to mój pilot czy to aparat sfiksował...
  • #25 7562855
    m.polo
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    No i wielkie dzięki :)

W międzyczasie znalazłem podobny schemat, ale jest coś co mi sie w nim nie podoba
    Jest na stałe podłączony do baterii, a przycisk jest podpięty do pinu (więc cały czas pobiera prąd). Twoje rozwiązanie z tego co widzę jest takie, że przycisk podłącza dopiero procesor do baterii...
    Ale sądzę, że to minimalna zmiana w programie (pewnie tylko wywalenie oczekiwania na przyciśnięcie) :) Poeksperymentuję dzisiaj :) Póki co całkiem wg tego schematu :) Dzięki :)

(mam nadzieję, że to jednak pilot padł a nie aparat)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy pilota IR do lustrzanek cyfrowych Nikon serii Dxx, bazującego na mikrokontrolerze AT90s2313, z programem napisanym w C wykorzystującym timer do odmierzania czasu. Pilot emituje sygnał zgodny z oryginalnym pilotem Nikon ML-L3, działa na napięciu 3V, choć testy wykazały poprawne działanie również przy 5V, kosztem zasięgu około 4 metrów. Wskazano błąd w schemacie dotyczącym polaryzacji diody IR, którą należy podłączyć anodą do VCC, gdy sterowanie odbywa się stanem wysokim. W dyskusji pojawiły się sugestie użycia mniejszych mikrokontrolerów, np. ATTINY13 z wewnętrznym generatorem RC, co pozwala na prostszą i mniejszą konstrukcję. Omówiono kompatybilność pilota z innymi modelami Nikon (D40, D40X, D50, D60, D70, D70s, D80, D90, D5000) oraz potwierdzono, że pilot ML-L3 obsługuje tylko funkcję spustu migawki. Wspomniano o braku silnika do zoomu w lustrzankach, co ogranicza funkcjonalność pilota do podstawowego wyzwalania migawki. Podano linki do źródeł z kodami IR i schematami, w tym projekty na ATTINY13 oraz informacje o protokole dla Canon EOS. Poruszono także kwestie oszczędności energii w układzie oraz możliwości przeróbek istniejących pilotów. Koszt wykonania własnego pilota jest niski, a dostępne są gotowe schematy i oprogramowanie do różnych mikrokontrolerów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA