logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DIY: Jak zbudować mechanizm windy pod projektor z profili aluminiowych i części auto?

ST1CZ 30 Sty 2013 10:03 9450 7
REKLAMA
  • #1 11862235
    ST1CZ
    Poziom 10  
    Witam

Chciałbym stworzyć coś takiego:
    DIY: Jak zbudować mechanizm windy pod projektor z profili aluminiowych i części auto?

Stelaż windy wykonałbym z profili aluminiowych, reszta z profili i płyt KG.
    Oświetlenie i podłączenie nie będzie stanowić problemu

Ale nie wiem jak rozwiązać mechanizm opuszczania i podnoszenia windy. Przeczytałem już temat z podobnym projektem (niestety nie ukończony i zamknięty) no i zastanawiam się jak to złożyć?

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1313276.html

Pierwsza sprawa jak mnie nurtuje to gdzie można dostać i jak się nazywa ten mechanizm który się składa (kojarzy mi się z ramieniem od suszarki na pranie :) )

Co do elektryki, chciałbym skorzystać z gotowych rozwiązań (części samochodowe ze szrotu, komputerowe)

Czekam na Wasze pomysły i sugestie. Mam nadzieje że z pomocą doprowadzimy ten projekt do końca.
  • REKLAMA
  • #2 11862360
    Ski Man
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Ten mechanizm nazywa się nożycowy. Z kupieniem takiego mechanizmu może być
    ciężko, większość wyników w internecie odwołuje się do podnośników nożycowych.
    Ale wspomniany przez Ciebie mechanizm od suszarki mógłby być OK do takiej
    konstrukcji.
  • REKLAMA
  • #3 11862377
    Szuler17
    Poziom 23  
    Ocena: 87
    Wszystko ładnie pięknie, tylko jak ze stabilnością takiej "windy"? Moim zdaniem to będzie się "bujało" i obraz raz będzie wyżej raz niżej. Może zamiast takiego mechanizmu zastosować coś w rodzaju siłownika/teleskopu, który zapewni dużą sztywność konstrukcji. Wyeliminuje to problem poziomowania projektora.
  • REKLAMA
  • #4 11862655
    ST1CZ
    Poziom 10  
    Szuler17 napisał:
    Wszystko ładnie pięknie, tylko jak ze stabilnością takiej "windy"? Moim zdaniem to będzie się "bujało" i obraz raz będzie wyżej raz niżej. Może zamiast takiego mechanizmu zastosować coś w rodzaju siłownika/teleskopu, który zapewni dużą sztywność konstrukcji. Wyeliminuje to problem poziomowania projektora.

może faktycznie taki mechanizm nie byłby za bardzo stabilny, ale tylko przy rozkładaniu. Sądzę że podczas oglądania byłby stabilny.

Zaprojektowałem coś takiego:

Dodając jakieś rolki na tych 4 prowadnicach sądzę że byłoby to dobrym rozwiązanie.

Mechanizmem mógłby być silnik zasilany zasilaczem z PC wciągający windę linką?
  • #5 11863747
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 11863868
    ST1CZ
    Poziom 10  
    Damian1p napisał:
    A może Siłowniki elektryczne liniowe ze śrubą toczną? Obciążenie jest znikome, a sądzę, że właśnie stabilność i powtarzalność "wysunięcia" jest najważniejsza. Stelaż z aluminium, obudowane białą pleksą lub nidą i tylko te halogeny bym zastąpił takimi które można ustawiać w dowolnym kierunku. Co do stabilności weź pod uwagę, że w czasie projekcji (jeśli do domu) będzie ryzyko drżenia z powodu dużego natężenia basu więc ta stabilność jest najważniejsza.

Z tego co się orientowałem to cenowo dość drogo wychodzą te siłowniki. A zapomniałem dodać że chciałbym to zrobić nie dużym kosztem, sam remont pochłania mnóstwo pieniędzy i po prostu nie stać mnie na najlepsze rozwiązania :)

Chyba że masz jakieś info gdzie mogę dostać w przystępnej cenie ?
  • REKLAMA
  • #7 11864114
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 11865937
    ST1CZ
    Poziom 10  
    DIY: Jak zbudować mechanizm windy pod projektor z profili aluminiowych i części auto? DIY: Jak zbudować mechanizm windy pod projektor z profili aluminiowych i części auto?

1. Tak wyglądać będzie całość, w najbliższym czasie sprawdzę jak nisko może zejść projektor żeby pasował do ekranu :)

2. Tutaj mamy szkielet widny, 4 pionowe płaskowniki z wyfrezowanymi otworami przez które przechodzi aluminiowy pręt z nałożonymi łożyskami (promień łożyska wystaje 2 mm poza ramę przez co działa jak prowadnica). Całość będzie wyciągana i chowana mechanizmem od szyby.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować windę do projektora, wykorzystując profile aluminiowe oraz płyty KG. Głównym problemem jest mechanizm podnoszenia i opuszczania windy. W dyskusji zasugerowano użycie mechanizmu nożycowego lub siłowników elektrycznych liniowych, które zapewnią stabilność konstrukcji. Użytkownik rozważa również zastosowanie silnika zasilanego zasilaczem komputerowym do wciągania windy linką. Wskazano na potrzebę przystępnych cenowo rozwiązań, ponieważ budżet jest ograniczony. Użytkownik przedstawił również wizualizacje projektu oraz szczegóły dotyczące konstrukcji szkieletu windy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA