Mam problem ze skanowaniem komputera poprzez jakikolwiek skaner online. Podejrzewam wirusa i chciałem przeskanować komputer. Po kliknięciu w przeglądarce (IE, Mozilla, Opera) linka do skanera antywirusowego wyświetla się błąd.
Proszę o pomoc.
Spróbuj zaktualizowanym Anti-Malware w trybie awaryjnym zalogowany jako administrator puścić dokładne skanowanie.
Przeskanowałem i usunąłem 8 robaków, a następnie zresetowałem kompa.
Przeskanowałem ponownie i usunąłem następne 5.
Po kolejnym resecie i skanowaniu nic już nie znalazł.
W trakcie skanowania i po, pojawia się komunikat Anti-Malware:
"Zablokowano dostęp do podejrzanej strony: 178.90.89.83
Tryb: Wychodzące."
Adresów stron było więcej, ale nie spisywałem wszystkich.
Nadal blokuje połączenie ze stronami programów antywirusowych.
Poniżej kolejne logi Anti-Malware:
Załączniki:
mbam-log-2013-02-01 (14-03-23).txt(1.96 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
MBAM-log-2013-02-01 (13-56-29).txt(2.69 KB)
MBAM-log-2013-02-01 (13-03-41).txt(3.79 KB)
Pokaż logi z OTL http://oldtimer.geekstogo.com/OTL.exe Zaznacz-Wszyscy użytkownicy.Wszystkie panele-Użyj filtrowania.Zaznacz-infekcja LOP iPurity na 30 dni.
Wykonałem, ale mam tylko jeden log OTL (w załączeniu).
Po wykonaniu skryptu combofix, WIN zaczął się aktualizować (zainstalował 124 uaktualnienia). Nie pojawiają się już komunikaty Anti-Malware dot. zablokowania dostępu do strony.
Załączniki:
13-02-04-OTL-log.Txt(381.5 KB)
Dzięki za pomoc. Wszystko wykonałem i poniżej moje spostrzeżenia.
- AdwCleaner - usunął trochę śmieci;
- MBAN - nic
- CureIt - 1 trojan i 3 podejrzane pliki
- OTC - wyczyścił i usunął nawet programy OTC i OTL oraz OTL.log i Extras.txt
- OTL - posprzątał
W trakcie procesu miałem dwukrotną blokadę podejrzanego adresu: 94.102.49.78 Tryb przychodzący. Poza tym nie mogę ustawić na stałe Firewall'a z WIN (po resecie jest na OFF).
I to na razie tyle.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Użytkownik zgłosił problem z uruchamianiem skanerów antywirusowych online na systemie Windows XP, podejrzewając obecność wirusa. Po kilku próbach skanowania, które kończyły się błędami, użytkownik przeskanował komputer zaktualizowanym programem Anti-Malware, usuwając kilka robaków. W trakcie skanowania program blokował dostęp do podejrzanych stron. Użytkownik otrzymał porady dotyczące użycia ComboFix oraz OTL do usunięcia infekcji, co ostatecznie przyniosło pozytywne rezultaty, eliminując większość zagrożeń. Użytkownik zauważył jednak problemy z ustawieniem zapory systemowej, która po restarcie była wyłączona. Wygenerowane przez model językowy.