Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Programator wycieraczek-polonez

Bzzz 14 Feb 2005 10:08 3173 7
Relpol
    Bzzz
    Level 17  
    Polonez 1989r.Problem jest następujący.Gdy włącze wycieraczki wraz z programatorem to chodzi wszystko dobrze.Natomiast gdy przy włączonym programatorze włącze światła mijania wycieraczki zaczynają skakać po szybie.Na sekundowym odstępie czasu jest przesuniecie gdzies o 5cm w następnej sek. kolejne 5 po sek.znów i wkońcu przetyka się i wraca do polożenia wyjściowego. Wina leży po stronie programatora czy zbyt duży spadek napięcia przez światła.
    Widoczny spadek mam także przy włączonej dmuchawie i przy wciśnieciu stopu .Wyraźnie słychać jak wentylator zmniejsza obroty.
  • Relpol
    Darexxx
    User under supervision
    masz racje może to być spowodowane spatkiem napięcia ale też przez programator najprościej to jedz na szrot i weż jakiś inny programator i wymień go jeśli to nie pomoże to będzie to napięcie (programator dostaniesz za 10 zł)
  • Relpol
    kleki
    Level 28  
    Najpierw sprawdź, czy ma pełne 12V na programatorze. Jak nie, to czyść styki, sprawdzaj masę, psikaj WD-40. Można też przelutować płytkę samego programatora i wyczyścić przełącznik (lubi zaśniedzieć). Najlepiej do tego nadaje się ostra myjka do naczyń, ew. druciak.
    pozdro
    User removed account
    User removed account  
    polonez58
    Level 11  
    sprawdż pasek klinowy napięcie ładowania .....masa przy silniczku wycieraczek ......programatory nie przyczyniają się do usterek jakie wymieniłeś
    Bzzz
    Level 17  
    Cięgna odpadają chodzą jak nówki jeszcze dodatkowo przesmarowałem.
    Styki czyściutkie że aż złóte .
    Ładowanie taki jakie powinno być.
    Nasuwa mi się jedna myśl ale sprawdze to i dam znać. posprawdzam jeszcze dokładnie cały obwód dodatkową mase też podłącze.
    Bzzz
    Level 17  
    Dziś za wiele nie zrobiłem bo autko było potrzebne.
    Dałem dodatkową mase.Przeczyściłem silniczek, nasmarowałem wszystko co trzeba i dalej nic .
    Moja myśl też nic nie dała.Podgiełem troszke wył. krańcowy bo przecież programator daje impuls w którym wył. ma podtrzymać działanie. A co zauważyłem podczas włączania programatora wyłącza mi się światełko od nagrzewnicy i po impulsie zaświeca się.
    Jedynie co mi przychodzi na myśl to silnik już stary i stracił moc albo pokopane coś w instalacji, co jest bardzo prawdopodobne bo pokazał mi jak umie urozmaicić jazde.