logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

POLONEZ CARO 1.5 `92 - obrotomierz nie działa po uruchomieniu silnika, co sprawdzić?

elektrokiler 15 Sty 2006 20:53 4287 16
REKLAMA
  • #1 2184716
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Po odpaleniu silnika obrotomierz ani drgnie. Od czego zacząć szukanie przyczyny? Poldek jest z silnikiem 1.5 na gaźniku.
  • REKLAMA
  • #2 2184736
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 123
    sprawdz podlaczenia przy cewce WN oraz bezpieczniki moze byc rowniez kostka pod stacyjka uwalona a wszystkie inne uklady dzialaja ??pozdr
  • #3 2185044
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Ok sprawdze.

Ogólnie to jak to wszystko działa? Co i gdzie jest podłączone?

Dodano po 2 [minuty]:

W tym samochodzie nie działa troche rzeczy... Ale trudno mi teraz mówić bo dokładnie nie wiem. Dostałem go dzisiaj. Był nie używany od około roku, wcześniej też mało- ma dopiero 53 tys (prawdziwego) przebiegu.
  • #4 2185072
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 123
    pod bezpiecznikiem obrotomierza dialaja jeszcze inne elementy nie pamietam jakie i dlatego pytamchyba kierunki i jeszcze cos
  • #5 2185802
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Światła wszystkie działają.
  • REKLAMA
  • #6 2185818
    Fantomen
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    A nadmuch powietrza (chodzi mi o wentylator w nagrzewnicy) działa?
  • #7 2185871
    Bzzz
    Poziom 17  
    Ocena: 97
    Witam

Sprawdz bezpieczniki B (8A)
    MR 87 M(16A)
    caro I(16A)
    ktory zabezpiecza takie obwody

-lampka oswietlenia schowka(opcja)
    -swiatla hamowania
    -ogrzewanie tylnej szyby (tylko wzbudzenie przekaznika)
    -wskaznik oraz lampka niedostatecznego cisnienia oleju
    -wskaznik temp cieczy chlodzacej
    -wskaznik orzaz lampka sygn. poziom paliwa
    -lampka ssania
    -lampka zaciagnietego recznego
    -obrotomierz silnika
    -lampki ideogramow sterowania nagrzewnicy
    -swiatlo cofania
    -wentylator nagrzewnicy

Wszystkie modele maja mniej wiecej te same obwody pozabezpieczane tylko zalezy jaka masz wersje i ktory bezpiecznik bedzie w twoim przypadku.
    Jezeli bezpiecznik jest caly to wina jest po stronie przewody dochodzacego do cewki zaplonowej (bodajrze brazowo-bialy).Badz sam obrotomierz albo tez przerwa w samej tablicy.
    Obrotomierz na szrocie dostaniesz za 10 zlotych.

Jeszcze chcialem dodac ze w moim poldku jest tak ze temperatura spadnie ponizej 0 dokladnie nie moge powiedziec to obrotomierz zamiera(poprostu nie dziala) po rozgrzaniu silnika zaczyna chodzic.Przez co to jest spowodowane nie jestem w stanie okreslic.Wszystkie konektorki przeczyscilem na blysk albo wymienilem nic nie pomoglo.Jedynie jak sie rozgrzeje to zaczyna chodzic.
  • #8 2186359
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    W polonezie wyjąć licznik to pestka. Wyjmij i sprawdź czy dochodzi plus "+12V", minus i ujemny przerywany sygnał z cewki (podłącz jeden koniec lampki kontrolnej do plusa drugi do przewodu "1" przy liczniku) i będziesz wiedział czy szukać przyczyny w instalacji, czy uszkodzony jest obrotomierz, który z łatwością dostaniesz na szrocie.
    P.S. Odkręcasz dwie śrubki trzymające górną osłonę na imbus nr 4, potem dwa wkręty trzymające licznik, następnie odkręcasz delikatnie od tyłu licznika linkę napędu prędkościomierza i delikatnie odsuwasz licznik do sprawdzenia.
  • REKLAMA
  • #9 2189175
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Kolego KingKong nie jestem "obuleworęczny" i naprawde nie musisz tłumaczyć jak wyjąć licznik.

Nadmuch powietrza działa, bezpieczniki wszystkie sprawne.

Wyjme licznik jak zrobi sie troszke cieplej i wtedy sprawdze czy dochodzi zasilanie.

Jak sądzicie da sie naładować akumulator który był rozładowany do 7.5 V (bez obciążenia). Stał na prostowniku 10 godzin i na początku nie chciał sie ładować tzn prąd był mały- coś koło 2 A, po jakimś czasie zaczął sie ładować- prąd doszedł do 4A. Po 10 godzinach ładowania napięcie ma już ponad 12 ale nie da rady zakręcić na nim rozrusznikiem. Da sie jeszcze coś z nim zrobić czy na szrot ?
  • #10 2189601
    KingKong
    Poziom 25  
    Sorry, że wjechałem koledze na ambicję. Napisałem tyle, aby ewentualnie nie podchodzić do postu drugi raz, poza tym może będzie go czytał jakiś "obuleworęczny" (nie obrażając nikogo oczywiście) i potrzebna bedzie mu wskazówka. Ja zawsze podchodzę do sprawy w ten sposób, że dociekam usterki najpierw w samym urządzeniu. Po co przekopywać całą instalację jak może być padnięte. W twoim przypadku obrotomierz. Co do aku, to nie rokuję mu raczej nadziei. Długo stał bez naładowania? Naładuj do pełna i sprawdź jak pracuje i czy w którejś celi kwas nie zrobił się brunatny. Jaśli tak, aku szrot.
  • #11 2190523
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Nie wjechałeś mi na ambicje tylko wydało mi sie to śmieszne i niepotrzebne, ale zapomniałem, że może w przyszłości ktoś inny może z tego skorzysta...

Z tego co wiem to stał nieużywany od końca września to tej soboty. Wcześniej też był używany rzadko. Kwas nie zrobił sie brunatny, ale 4 cele jakby nie chciały sie ładować.
  • #12 2191196
    KingKong
    Poziom 25  
    To by oznaczało, że się zasiarczył i tylko przeróbka przez piec może mu pomóc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 2192459
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Zauważyłem, że nie działa ogrzewanie tylnej szyby. Ciekawe czy ma to zwizek z obrotomierzem...
  • Pomocny post
    #14 2193528
    KingKong
    Poziom 25  
    Ogrzewanie?? Lampka kontrolna świeci?? Często łamią się przewody na przejściu między klapą a nadwoziem.
  • #15 2225615
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Dzisiaj sprawdziłem czy dochodzi zasilanie do obrotomierza. Zasilanie jest. Jak sprawdzić ten 3 kabel ?
  • Pomocny post
    #16 2226114
    KingKong
    Poziom 25  
    Ten trzeci przewód, to nic innego jak sygnał z zacisku "1" cewki zapłonowej. Mówiąc krócej, jak podłaczysz lampkę kontrolną do zacisku "+12V" drugi do tego przewodu, to przy kręceniu rozrusznikiem, lampka powinna mrygać w rytm przeskoku iskry. Obrotomierz podłączony jest równolegle do cewki zapłonowej, plus masa oczywiście. Jeśli oczywiście wszyskie sygnały będą, to będzie oznaczać uszkodzenie w obrotomierzu.
  • #17 2237772
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Obrotomierz już działa. Przyczyna była śmieszna. Mianowicie ktoś odkręcił od zacisku cewki kabel :)

Następnym problemem jest niedziałające ogrzewanie tylnej szyby. Po włączeniu ogrzewania nie zapala sie kontrolka na tablicy wskaźników. Grzałka na szybie sprawna (sprawdzałem omomierzem po odłączeniu przewodów). Przełącznik też sprawny.

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

Poprawka: Ogrzewanie działa, niedziała kontrolka. Jak będe miał troszke czasu wyjme wskaźniki i zobacze czy żarówka jest dobra.

Podsumowanie tematu

✨ W Polonezie Caro 1.5 z 1992 roku obrotomierz nie działał po uruchomieniu silnika gaźnikowego. Zalecano sprawdzenie podłączeń przy cewce wysokiego napięcia, bezpieczników (szczególnie 8A i 16A odpowiedzialnych za obwody wskaźników i ogrzewania tylnej szyby) oraz kostki pod stacyjką. Wskazano, że obrotomierz jest zasilany plusem +12V, masą oraz sygnałem z zacisku "1" cewki zapłonowej (przewód sygnałowy). Test sygnału można wykonać za pomocą lampki kontrolnej podłączonej między +12V a przewód sygnałowy – powinna migać podczas kręcenia rozrusznikiem. Po wyjęciu licznika można zweryfikować obecność zasilania i sygnału. Ostatecznie przyczyną braku wskazań obrotomierza okazało się poluzowanie kabla od zacisku cewki zapłonowej. Dodatkowo zgłoszono problem z niedziałającą kontrolką ogrzewania tylnej szyby, mimo że sama grzałka i przełącznik były sprawne. Kontrolka nie świeciła, co sugerowało uszkodzenie żarówki w tablicy wskaźników. W dyskusji poruszono także temat rozładowanego akumulatora, który po długim postoju i ładowaniu wykazywał problemy z ładowaniem i prawdopodobne zasiarczenie ogniw.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA