No cóż, widzę że muszę zrezygnować z podglądu plików, przynajmniej tych w pdf. Spróbuje zamiast pdf-ów wyświetlać informację, że podgląd niedostępny. Ale mam inne pytanie. Kolejnym etapem pracy z plikami ma być ich wyświetlenie, najlepiej w domyślnym programie.
Znalazłem następujący kod:
Zaloguj się, aby zobaczyć kod
Jak łatwo się domyśleć końcówka jest zaadaptowana na moje potrzeby. W ListBoxie "ListSkan" mam nazwę pliku z rozszerzeniem. Testowałem z plikami pdf i wszystko wyglądało dobrze, otwierał się Adobe Reader i plik się pięknie uruchamiał. Ale gdy spróbowałem z plikiem jpg otworzył się IE i wyświetlił plik.
Jakiej innej metody można użyć żeby otworzyć plik w zewnętrznym domyślnym programie dla danego rodzaju pliku?
Próbowałem coś z Shell ale bez powodzenia.
Dodano po 2 [godziny] 10 [minuty]: Znalazłem w necie takie rozwiązanie:
Zaloguj się, aby zobaczyć kod
1. Nie wiem co robi fragment po: Private Declare Function... i gdzie go wkleić. Wkleiłem na górze UserForm, co prawda zadzałało ale nie wiem czy prawidłowo to zrobiłem. Może mógłbym prosić o kilka słów wyjaśnienia co to jest i czy jest to rozwiązanie uniwersalne, tzn czy będzie działać na innych komputerach?
2. Próbowałem zadeklarować stałą sciezka przy pomocy:Const sciezka As String = ThisWorkbook.Path & "\skany\"
ale wyskakuje błąd "Constant expression required". Jak to zrobić?