logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KLIMATYZACJA - Lutowanie twarde układu klimatyzacji

bula_wrz 04 Lut 2013 16:04 8721 3
REKLAMA
  • #1 11887186
    bula_wrz
    Poziom 16  
    Ocena: 121
    Witam zaczynam ruszać z klimatyzacją. znalazłem już luty do aluminium z fabryczną otuliną (nie trzeba dodawać topnika) i jutro robimy pierwsze próby.
    Mój dziadek stary spawacz z 30-sto letnim stażem polutował setki chłodnic i rurek drutem aluminiowym z topnikiem w formie pasty. Niestety nie pamięta jej nazwy bo jak zamknęli hutę w Koninie dawno temu to nie miał dostępu do topnika i przestał się tym zajmować. Dziadek zawsze lutował jak wyżej z palnikiem acetylen+tlen.
    Moje pytanie jest następujące czy ten palnik nie jest za gorący na chłodnice i rurki aluminiowe do klimatyzacji? Na wysokim ciśnieniu (czyli chłodnica) może dochodzić do 20bar !
    Z tego co się naczytałem na forum wystarczy propan +tlen
    Sprzęt palniki i śmieciowe chłodnice są tylko nie chciał bym naprawić komuś chłodnicy żeby za tydzień mi przyjechał że leci 1cm obok:)

ps. Dziadek twierdzi że tak ma być, inaczej nie można i BASTA !!! :)

znalazłem jeszcze tańsze luty. czy ktoś może tego używa lub może coś o tym powiedzieć?
    http://sklep.zatechs.com/product_info.php/cPath/121/products_id/586
  • REKLAMA
  • #2 11888283
    MartBan
    Poziom 22  
    Ocena: 193
    Witam, też na własne inne potrzeby w stali używam acetylenu+tlenu, ale kiedyś na poczekaniu lutowali mi na twardo chlodnicę w specjalistycznym zakładzie i co zauważyłem płomień był bardziej żółty, po prostu mniej tlenu dla niższej temperatury i to by się zgadzało z tym co piszesz,z propanem równeż.
  • REKLAMA
  • #3 11888344
    bula_wrz
    Poziom 16  
    dzisiaj rozmawiałem o tym z dziadkiem i też mi powiedział że daje się mniej tlenu żeby obniżyć temperaturę spalania.
    więc nie muszę kupować nowych palników (sprzęt w spadku po dziadku :))
    a co do lutów czy ktoś się może wypowiedzieć??
    zamówiłem te: http://www.lepro.com.pl/index.php/alu-8000
    na oku mam jeszcze te co wyżej: http://sklep.zatechs.com/product_info.php/cPath/121/products_id/586

zasadnicza różnica jest w cenie ale i tak mam w planie wypróbować oba luty

czy ktoś miał z tym styczność?? wszelkie opinie mile widziane.
  • #4 12074203
    bula_wrz
    Poziom 16  
    każdym lutem idzie ładnie ale tym droższym lepiej. trochę wprawy i będzie pięknie.
    jak skończę to co zamówiłem to zamówię z osobnym topnikiem.
    acetylen+tlen jak najbardziej ok nie trzeba długo grzać i ładnie się wtapia. natomiast podejrzewam że propan+tlen byłby jak najbardziej ok.
    nie sprawdzałem jeszcze wytrzymałości lutów ale jakoś niedługo zamierzam dorobić sobie przejścia do azotu i tak sprawdzać klientom szczelność skraplaczy czy rurek.
REKLAMA