logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kleopatra 2 - Jak podłączyć chinche do uciętego kabla?

Marian_17 14 Lut 2005 21:21 2957 7
REKLAMA
  • #1 1229030
    Marian_17
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    mam kleopatre 2...... mam kabel z wtyczka do niej do podlaczenia czegos pod nia (komputera itp....) tylko ze kabel jest uciety... chcialbym zeby na drugim koncu byly chinche....zebym mogl podlaczyc jakis sprzet do niego... czy mozna tak zrobic? mysle ze np. kupilbym koncowki chinch i zalozyl na ten kabel.... mozliwe to?jak tak to jak to zrobic?a jak nie to jak mozna przerobic to stare gniazd na chinch ?z gory dzieki za pomoc.....
  • REKLAMA
  • #2 1229053
    MIREK54
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    Kleopatra 2 to jest zestaw Hi-Fi (ale naprawdę) składajacy się ze wzmacniacza i tunera oraz kolumn.Ciekawe co Ty masz?
  • REKLAMA
  • #3 1229223
    dlugi666
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Domyślam się, że końcu tego kabla masz DIN-a piątkę. Czyli na :
    3 - masz wejście na wzmacniacz kanału lewego
    5 - masz wejście na wzmacniacz kanału prawego
    2 - to masa.
    To chyba wystarczy aby zrobić przejsciówkę.
  • REKLAMA
  • #4 1232438
    Marian_17
    Poziom 11  
    mam wzmacniacz:|
  • #5 1234664
    Marian_17
    Poziom 11  
    Kupilem dwa gniazda chinch , jak mam je podpiac pod kable ktore ida do dina piatki...bo mam zamiar go wyrzucic i zamiast niego wrzucic chinche ... z góry dzieki za pomoc ...

3 - masz wejście na wzmacniacz kanału lewego
    5 - masz wejście na wzmacniacz kanału prawego
    2 - to masa. ........ ktory mam gdzie wpiac pod gniazda chinch?lub pod wtyczku chinch.....?
    bo nie za bardzo łapie o co ci chodzi..... hmm....
  • REKLAMA
  • #6 1235629
    MIREK54
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    To są numery bolców we wtyczce DIN , są one napisane obok bolców od środka wtyczki (tam gdzie się lutuje przewody),rozbierz DINa sprawdż numery i do odpowiednich podlutuj cinche.Jeszcze lepiej sprawdzić szpilką trzymaną w palcach i ten kanał który burczy to jest ten cinch.Powodzenia!!
  • #7 1982662
    wittuch
    Poziom 11  
    Niedawno dostałem sam wzmacniacz KLEOPATRA HI-FI WST-102 wraz z zestawem głośnikowym TONSIL Zestaw głośnikowy ZG30C114. Chcąc uczynić z niego użytek chcialem podłączyć go do wyjścia karty dźwiękowej mini jack 3,5mm. Problem polega na tym ze ten wzmacniacz posiada 4 osobne wejscia i nie wiem do którego najlepiej podłączyć!

1. Odbiornik radiowy 300mV 470k
    2. Magnetofon 300mV 470k
    3. Gramofon I 5mV 47k
    4. Gramofon II 300mV 1M

Do którego najlepiej podłączyć?
    Jaka jest różnica pomiędzy tymi wejściami i co oznacza np. 300mV 470k
    I czy do któregos z pozostałych wejsc moge podłączyć telewizor?

Z góry dziekuje za pomoc!
    Pozdrawiam W.
  • #8 1984303
    dlugi666
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    wittuch napisał:

1. Odbiornik radiowy 300mV 470k
    2. Magnetofon 300mV 470k
    3. Gramofon I 5mV 47k
    4. Gramofon II 300mV 1M

Do którego najlepiej podłączyć?
    Jaka jest różnica pomiędzy tymi wejściami i co oznacza np. 300mV 470k
    I czy do któregos z pozostałych wejsc moge podłączyć telewizor?

Z góry dziekuje za pomoc!
    Pozdrawiam W.

Komputer i TV możesz podłączyć do wejść 1,2 i 4.

300mV to czułość wejścia 470kΩ to jego impedancja.

Gramofon I - to wejście gramofonu z wkładką dynamiczną (np. polskie MF-1xx)
    Gramofon II - to wejście gramofonu z wkładką piezoelektryczną (np. polskie UK-50, UK-70)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia kabla z wtyczką DIN 5-pin (prawdopodobnie z zestawu Hi-Fi Kleopatra 2) do gniazd chinch w celu podłączenia sprzętu audio, np. komputera lub wzmacniacza. Wtyczka DIN 5-pin ma przypisane piny: 3 - lewy kanał audio, 5 - prawy kanał audio, 2 - masa. Możliwe jest wykonanie przejściówki poprzez rozlutowanie kabla DIN i podłączenie odpowiednich przewodów do gniazd chinch (lewy kanał do jednego chincha, prawy do drugiego, masa do obudowy chinch). Zaleca się rozebranie wtyczki DIN i sprawdzenie oznaczeń pinów, aby poprawnie podłączyć przewody. Wzmacniacz Kleopatra Hi-Fi WST-102 posiada cztery wejścia audio o różnych parametrach czułości i impedancji (np. odbiornik radiowy, magnetofon, gramofon I i II), do których można podłączyć różne źródła dźwięku, w tym komputer lub telewizor, korzystając z wejść o czułości 300mV i impedancji 470kΩ. Wejścia gramofonowe różnią się typem wkładki (dynamiczna lub piezoelektryczna).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA