logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmieniłam dostawce internetu i mam problemy.Pomocy!!!!!!

am2310 15 Lut 2005 09:42 1464 6
REKLAMA
  • #1 1230240
    am2310
    Poziom 18  
    Ocena: 168
    Witam.
    Zmieniłem niedawno łączenie z internetem z neostrady na połączenia drogą radiową i wszystko działa poza czatem i ściąganiem poczty przez outloka zauważyłem że do niektórych czatów moge sie połączyć ale np z onet i wp nie.Pytałem kolesia który mi zakładał ten internet czy jakiś portów nie blokują powiedział że wszystko powinno chodzić .Doradcie co to może być bo to nie moja branża i nie mam pojęcia w czym problem
  • REKLAMA
  • #2 1230278
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 1230298
    am2310
    Poziom 18  
    Ocena: 168
    Arciel napisał:
    Najprawdopodobnie są zablokowane wszystkie porty za wyjatkiem 80 (www) i dlatego to ci nie działa spróbuj zainstalować ponownie ale na porcie 80
    wszystko ok ale co mam zainstalować na porcie 80 bo nie wiem o co chodzi.Ten program co mi na płytce dali mam od nowa zainstalować czy w nim jakieś parametry zmienić.
  • REKLAMA
  • #4 1230458
    doxent
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Czy nie masz jakiegos firewalla. Jezeli nie to znaczy ze dostawca sobie leci w kulki i stosuje amatorszczyzne bo mu tak latwiej (sam pewnie podpiety do i-DSL'a albo nawet Neo 640 - znam takie przypadki niestety)
    Poblokowac porty wszelakie a internet ograniczyc tylko do stronek to pojscie na latwizne ale konsekwencja jest rzesza niezadowolonych klientow.
    Swoja droga dostawca radiowy to kiepska alternatywa dla neostrady. W naszym miescie non stop sa z tym problemy i nawet dochodzi do wlamow do sieci i nielegalnego korzystania i z tego co wiem wiele bylych uzytkownikow radiowki przepiela sie do neostrady pomimo limitow jakie stosuje.
  • #5 1235211
    GRYZZLI2004
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Ja sie nie zgodzę. Sam mam radiówkę i jestem bardzoz adowolony. Strony otwierają się jak w neostradzie i na transfery nie narzekam. Maks miałem 320Kb/s jak darłem z chińskiego serwera. Ale nie o tym tu mowa...:)

Wracając do tematu głównego wydaje mi się, że skoro gg mu chodzi to i outlook powinien. A skoro outllok nie chodzi to coś jest nie tak albo z:

- systemem - proponuje reinstalke ( moze jakis firewall był, lub program blokuje outlooka i czyta np. antywir??)

- doistawcą

- może brak javy do czata?
  • REKLAMA
  • #6 1235253
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Z czatami może być różnie. jako administrator sieci powiem, że zwykle rzadko kto używa tego badziewia jak czat onet czy interia, ale jesli już to musza byc odblokowane porty: WP : 5579, Interia 14000-14020, Onet 5007, 5015 (dla protokołu TCP). Dodatkowo musza być zainstalowane aplety Java najlepiej w wersji 1.4.2 i koniecznie zintegrowane z nasza istniejaca przegladarką, co pozornie może sie okzać trudne, poniewaz niektóre aplikacje takie jak Opera narzucaja swoje aplety. Jeżeli chodzi o problemy z Outlok-iem trzeba sie upewnic czy adminstrator ma uruchomiona filtracje HTTP oraz HTTPS na porcie 443.
  • #7 1235568
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    witaj

o ile nie zablokowałeś outlooka zaporą ogniową lub nie jest to wina dostawcy internetu, to ja miałem przypadek, że także nie chodził mi outlook - istniejące konta emailowe nie funkcjonowały błąd był w outlooku: narzędzia, konta, zaznacz po kolei konta emailowe i w ustawieniach własciwości - połączenia - tam miałem stary wybór poprzez isdn , a nie sieć Lan (obecnie) w twoim przypadku karta radiowa

spróbuj
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmienił dostawcę internetu z Neostrady na łącze radiowe i napotkał problemy z działaniem czatów (np. Onet, WP) oraz pobieraniem poczty przez program Outlook. Możliwe przyczyny to blokada portów przez dostawcę, zwłaszcza poza portem 80, co ogranicza funkcjonalność aplikacji innych niż przeglądarka WWW. Zalecane jest sprawdzenie ustawień firewalla oraz konfiguracji Outlooka, w tym poprawne ustawienie połączenia sieciowego (np. LAN zamiast ISDN). Dla czatów konieczne jest odblokowanie specyficznych portów TCP (WP: 5579, Interia: 14000-14020, Onet: 5007, 5015) oraz instalacja i integracja apletów Java (najlepiej wersja 1.4.2) z przeglądarką. Wskazano, że dostawcy radiowi często stosują ograniczenia portów, co może powodować problemy z niektórymi usługami internetowymi. Warto również zweryfikować, czy administrator sieci nie filtruje ruchu HTTP/HTTPS na porcie 443. Reinstalacja oprogramowania i konfiguracja na porcie 80 może pomóc, jeśli porty są blokowane. Opinie na temat jakości łącza radiowego są podzielone, ale problemy z portami i zabezpieczeniami są częste.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA