logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układy cyfrowe. Zadanie - wykonać jakiś układ cyfrowy

mrgraf 01 Mar 2006 00:12 4188 11
REKLAMA
  • #1 2360247
    mrgraf
    Poziom 11  
    Witam
    Ostatnio dostaliśmy takie zadanie z układów cyfrowych (III kl. technikum) aby złożyć obojętnie jaki układ cyfrowy i omówić jego działanie.
    Chodzi o to że nie bardzo wiem jak sie do tego zabrać, zaprojektować może i bym zaprojektował, ale jak to złożyć to nie mam narazie za bardzo pojęcia ale się nauczę:)

Ja wymyśliłem sobie taki układ, który by zliczał i następnie wyświetlał ilość impulsów (do 99) ale ten sygnał ma być wyzwolony przez użytkownika tzn. po naciśnięciu przycisku i jeszcze powinien być jeden przycisk do resetowania (tzn. żeby wyświetlał 00). Upraszczając chodzi o takie urządzenie do zliczania punktów w grach zespołowych :) Może niezbyt to pomysłowe, ale nie może być zbyt skomplikowane:)
    Tu proszę o pomoc w kwestii:
    - schemat jakiś by się przydał :)
    - jakich elementów użyć (dokładne oznaczenia)
    - jakim PROSTYM sposobem to wykonać (słyszałem że są jakieś płytki,w których nie trzeba trawić ścieżek itp)

Jak macie to podajcie jakieś swoje propozycje co do układów jakie można zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 2360454
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 86
    Mógłbyś zrobić dwa identyczne, niezależne bloki dla drużyny A i drużyny B.
    Każdy z bloków zawierałby:
    - podwójny wyświetlacz 7-segmentowy LED,
    - każda jego cyfra sterowana by była driverem, np. 4511,
    - licznik mógłby być rewersyjny (na wypadek, gdyby trzeba było odjąć punkty), np. 40192,
    - trzy przyciski: góra, dół i reset, z jakąś prostą eliminacją iskrzenia styków,
    - wspólny układ zasilania.
  • REKLAMA
  • #3 2362083
    mrgraf
    Poziom 11  
    Wystarczy mi jeden blok, bo to jest tylko takie zadanie na UC a nie do użytku, mam tylko potem omówić jak to działa.

Dzięki za pomoc, ale niebardzo wiem o co chodzi z tym
    że "każda jego cyfra sterowana by była driverem, np. 4511"
    a to nie można odrazu z licznika przez transkoder do wyświetlacza?
    Układy lepiej jak by były w TTL.

Narazie zrobiłem taki wstępny układ w MULTISIMIE, niewiem czy to jest poprawne ale działa, tzn. liczy od 0 do 9 i sie resetuje. I o takie coś mi chodzi tylko żeby liczyło tak do max czyli 99. A żeby do tyłu liczył to później coś pokombinuje.
    Załączniki:
    • Układy cyfrowe. Zadanie - wykonać jakiś układ cyfrowy Untitled-1.gif (7.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2362462
    czarutek
    Poziom 34  
    Cytat:
    ... ale niebardzo wiem o co chodzi z tym, że "każda jego cyfra sterowana by była driverem, np. 4511"...
    - nie jesteś w tym sam.
  • #5 2363251
    mrgraf
    Poziom 11  
    to że dwa wyświetlacze to wiem:) to narazie jest tylko taki wstępny projekt.

z tym wyświetlaczem to nie wiem czy jest taki naprawde czy tylko w multisimie, ale on nie musi być duży tzn. żeby np. na sali gimnastycznej było widać tylko może być taki kompaktowy(jeśli to coś zmienia)
    zjawisko dragania/iskrzenia styków to chyba można wyeliminować przez bramki Shmita o ile dobrze pamiętam.
    A i ważne żeby niebyło tam żadnych mikrokontrolerów, mikroprocesorów itp. tylko takie podstawowe układy cyfrowe bo sobie nie poradze z opisem działania, i jeszcze jedno żeby to łatwo było poskładać(mała ilość elementów):)
    A i dzięki za pomoc:)
  • REKLAMA
  • #6 2363552
    czarutek
    Poziom 34  
    Był podobny licznik/transkoder TTL i chyba z driverami na pokładzie, ale nie pamiętam symbolu i nie mogę znaleźć.
  • #7 2363673
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1578
    Należy zrobić tak: Potrzeba podwójnego wyświetlacza siedmiosegmentowego LED, kości 7447 (transkoder BCD->7-segmentowy), 7490 (licznik). Potem jeszcze dwa takie scalaki do drugiego wyświetlacza. Całość łatwo zrobić. Oba bloki sterójące będą jednakowe. pierwszy licznik będzie sterował drugim. Czyli gdy ten od jendości zliczy do dziewięciu poda impuls do licznika dziesiątek, natomiast licznik od jedności się wyzeruje. Resetowanie i ustawianie liczników i dekoderów wspólne. Do przycisków daj kondensatory. Zasilanie z 7805.

W załączniku układ dla jednego wyświetlacza (kawałek mojego starego sprawozdania). Tam gdzie wchodzi 1Hz będzie dołączony przycisk od liczenia, na RESET dasz przycisk od resetowania.
    Załączniki:
    • Układy cyfrowe. Zadanie - wykonać jakiś układ cyfrowy dekoder.PNG (10.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2363756
    czarutek
    Poziom 34  
    To jasne, tylko że jest TTLowy [licznik BCD / transkoder BCD->7seg / 7-seg driver LED], czyli jedna kość. Niestety nie pamiętam symbolu.
  • #9 2364030
    mrgraf
    Poziom 11  
    dzięki dzięki już powoli dochodze co i jak (albo mi się wydaje:)
    teraz już zrobiłem w multisimie układ liczący do 99 tylko z dwóch liczników bez dodatkowych bramek, tylko jest bramka shmita ale niewiem czy to tak sie robiło żeby wyeliminować te drgania (zamienie to na te kondensatory tylko jakiej pojemności i jakie mają być te rezystory do tego? schemat poproszę:)

W zasadzie to już jest tak jak miało być w założeniu, tylko niedziała mi jak zrobie po liczniku transkoder a potem wyświetlacz, bo takich wyświetlaczy jak na rysunku to nie ma chyba, jeszcze popróbuje, może wyjdzie(też jest możliwość że jakiś błąd w MS i dlatego nie działa).

I jeszcze jedno, bo to co robie to tylko symulacja, a jak będe chciał to montować to oprócz tego co jest na tym schemacie to trzeba pewnie jakieś rezystorki, oczywiście liczę na pomoc:)

"Zasilanie z 7805" co to jest "7805"?
    A te układy(7490 i 7447) łatwo dostać? Wyświetlacz też ma jakiś symbol?
    I poproszę o adres jakiegoś dobrego sklepu internetowego.

Wiem że te pytania pewnie są głupie ale w elktronice praktycznej jestem zielony.
    Załączniki:
    • Układy cyfrowe. Zadanie - wykonać jakiś układ cyfrowy licznik99.gif (10.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2364088
    DarekK.
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Witam Czrutek ma rację, jest scalony 90+47 lecz kosztuje , a może kosztował , ponad 24 zł. Sama 90 i 47 są tanie i dostępne w większości sklepów. Mała uwaga do układu wejściowego. Nie są potrzebne przełączniki a wystarczą dwa przyciski( niestabilne). Przy resecie potrzebny będzie inverter( wolna bramka). Przycisk z jednej strony podpięty do masy druga strona przez 2,2 kΩ do + 5V. Impulsy brane są z punktu między rezystorem a przyciskiem.
  • #11 2364850
    czarutek
    Poziom 34  
    Skoro wiesz, jakich elementów chcesz użyć, PRZECZYTAJ ich noty. Z( )resztą nie będzie wtedy problemów.
  • #12 2365586
    mrgraf
    Poziom 11  
    ehhh siedziałem dzisiaj w tym multisimie, zrobiłem coś ale nie działa niestety. Niewiem co jest nie tak, jak ktoś może to niech otworzy plik ms bo też jest to do sciągnięcia
    Załączniki:
    • licznik99coder.rar (86.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Układy cyfrowe. Zadanie - wykonać jakiś układ cyfrowy nd.gif (10.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest wykonanie prostego układu cyfrowego liczącego impulsy do 99 z możliwością resetu, przeznaczonego do zliczania punktów w grach zespołowych. Proponowany projekt obejmuje użycie dwóch liczników BCD 7490, które sterują dwoma wyświetlaczami 7-segmentowymi poprzez transkodery 7447 (BCD na 7-segmentowy). Liczniki mają być sterowane przyciskami: jeden do zliczania impulsów, drugi do resetu. W celu eliminacji drgań styków sugerowane jest zastosowanie kondensatorów i rezystorów lub bramek Schmitta. Zasilanie układu powinno być stabilizowane za pomocą układu 7805. Dyskusja podkreśla, że układ ma być wykonany z podstawowych scalaków TTL, bez mikrokontrolerów, aby ułatwić opis działania i montaż. Wskazano, że wyświetlacze 7-segmentowe mogą być kompaktowe, a elementy takie jak 7490 i 7447 są powszechnie dostępne i tanie. Dodatkowo zwrócono uwagę na poprawne podłączenie przycisków i konieczność przeczytania not katalogowych używanych układów. Użytkownik testował projekt w symulatorze Multisim, gdzie udało mu się zrealizować licznik do 9, a następnie do 99, jednak miał problemy z poprawnym sterowaniem wyświetlaczy i eliminacją drgań styków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA